000037cd_medium.jpeg

Általános tudnivalók

A jóga hagyománya

A jóga lényege az öntudat és a világgal való kapcsolat megváltoztatása. A jóga teljes terápiás rendszer:

a test

az érzelmek

az elme

és ezáltal emberi kapcsolataink ellenőrzése, uralma, tudatosítása és összekapcsolása. Cél, hogy ne legyünk a test, az ösztönös érzelmeink és az automatikusan beinduló gondolatok rabjai, hanem távolságra tegyünk szert, hogy ráláthassunk ezek működésére, ami bizonyos szempontból tárgyilagosságot jelent.

A test helyzetéről, izmainak állapotáról a mentális, érzelmi, gondolati állapotra lehet következtetni. Krónikus testtartás=krónikus élet. A jógával ezért a testből indulunk ki, az uralmunk alá vonjuk (a szanszkrit 'jóga' szóban a 'judzs' gyök igát, összekötést jelent szó szerinti fordításban). A test egy ökológiai rendszer. Ha úgy tekintünk rá, mint amelyet kívülről támadnak meg különböző betegségek, azt gondolhatjuk, hogy valamilyen (gyógy)szert beszedve rendbe tehetjük magunkat. Pedig ekkor csak a durva, fizikai test tüneteit kezeljük. A hinduk szerint soha nem a külvilágban van az ok, az ok mindig bennünk van.


Egy jógaórán különböző jógapózokba megyünk bele, ez a testhelyzetek felvételét jelenti. Néhány póz külső formájuk szerint még ismerős is lehet számunkra akár a tornaóráról. Egy fontos különbség van: a jógagyakorlatok célja az elme lecsendesítése, amit a lélegzet megfigyelésével tudunk elérni. Minden gyakorlatot együtt végzünk a lélegzettel, legyen az akár egy karemelés. A cél a tudatosság elérése, nem a testformálás. 

A test izmossá, erőssé, sőt akár formássá tétele a jóga úgynevezett járulékos hatása, soha nem lehet öncél, viszont rendszeres gyakorlással együtt jár a jógával.

Ahogy formálódik és erősödik, rugalmassá válik a test, úgy formálódik, erősödik és válik rugalmassá az elme. 


Mentális feszültségek, stressz hatására a bizonyos izomcsoportok is befeszülnek. Később, amikor a stresszhelyzet már nem is áll fenn az izom gyakran még mindig ilyen állapotban van, ami viszont visszahat és újra megteremti a negatív érzelmeket és gondolatokat. A jóga szerint a testtartás, a fizikai test állapota tehát alapvető kapcsolatban van a személyiséggel. 

 Az ászanák segítenek elérni a kívánt tudatállapotot.A hatha jóga egy többezer éves hagyományos út. Tulajdonképpen az összes jógaóra, még ha más is az elnevezése, a hatha jóga eszköztárát alkalmazza. 'Ha' jelentése Nap, 'tha' jelentése pedig Hold. A hatha elnevezés tehát arra utal, hogy kettősségből vezet el minket az egységbe, az izmok megfeszítése és ellazítása által hozható létre egyensúly. 


Érdemes többfajta órát és oktatót is kipróbálni, hiszen csak idővel derül ki, hozzád mi és ki illik legjobban. 


Fontos, hogy a jógagyakorlatok a jógának csupán egyetlen lépcsőfokát adják a nyolcból, a nyugati ember számára azonban érdemes a jógateremben kezdeni. A hatha jóga sohasem cél, csak egy eszköz a sok közül.