"Hová megyünk hát? Mindig hazafelé."
 
Novalis

Az én történetem a te történeted...

Brávácz Alexandra
  • Brávácz A. FB oldala

Jógaoktató, az Útközben jóga megálmodója

NAMASTÉ. Üdvözöllek.

"A jóga az egyéni önvaló összekapcsolódása az univerzális önvalóval."

BKS Iyengar

A namasté a namaha, szanszkritból származik, szó szerint azt is jelenti, hogy „nem az enyém” (na ma), amivel az én tagadására utalunk. Amikor így üdvözöljük egymást, összetesszük a tenyerünket a szívünk előtt, andzsali múdrába,

a bólintás pedig a befelenéző és az alázatos tiszteletet juttatja kifejezésre. Te és én egyek vagyunk a szívünkben - szól

a gondolat közben. Ezt hívom én annak, hogy az én történetem a te történeted. A közös karmáról. A bennünk található Istenség, az önvaló, az életerő mindenkiben ott áramlik. A jóga segít abban, hogy kapcsolatba lépj vele.

A jóga kapcsolódás. Önmagaddal, a lélegzeteddel, az elmével. Kapcsolódni viszont másokkal is, a jóga nagyon sok hasonló gondolkodású embert összehoz. 

Patandzsali a jógaszútrában így fogalmaz: a jóga citta vrtti nirodha, az elme mozgásának lecsendesítése, a háborgó hullámok, a gondolataink, érzelmeink megfékezése. Megtanulni megismerni magunkat és uralkodni magunkon - ebben segít a jóga. 

 

Amikor 2005-ben először léptem a jógaszőnyegre viszonylag hamar éreztem a jóga áldásos hatásait. Amióta jógázom tisztábban rálátok késztetéseimre, vágyaimra,mintáimra, azóta már többször sikerül, hogy döntéseimet ne automatizmusok alapján hozzam meg.  Az évek óta bennem zajló szüntelen kíváncsiság hajtott és indított el ezen az úton, melyen célom megsejteni a megérthetetlent.

A jóga számomra ezért gyakorlati önterápia.

A jóga lényege nem az, hogy a lábunkkal háromszor körbe tekerjük testünket vagy, hogy tudunk-e egyensúlyozni

a kisujjunkon. Ami számít, hogy mi történik közben, útközben. Mi történik, amikor belemegyek,a mikor felveszek egy ászanát, amikor azzá válok, mi, amikor benne nyugszom és mi, amikor lebontom. Le tudom-e csendesíteni az elmét vagy nem, ez a tét. Többször hallom, hogy azért fél valaki órára jönni, mert nem elég hajlékony, erős vagy edzett. „Kezdő vagyok, jöhetek?” „Még sosem jógáztam, az baj?" Nem! Ezért csináljuk, mert nem vagyunk elég rugalmasak, hajlékonyak, erősek és edzettek testben és lélekben. Az elmében! Csak kezdj hozzá és lélegezz.

A jóga öntanulmányozás és önmegvalósítás. A testi, gondolati és érzelmi síkon történő rugalmatlanság, a görcsölés,

a félelmek, a szorongás megmutatkozik a fizikai testben. Lenyomatot hagy. Ha megtanulod az elméd tudatosan

a lélegzeten keresztül figyelni, akkor a hétköznapi életben kezd el működni a jóga. A jóga nem csak a jógateremben történik, hanem utána is, a mindennapjaidban ettől olyan egyedülálló eszköz.

A jóga nem sport. Nincs verseny, nincs teljesítmény-kényszer. Bárki, bármikor elkezdheti és újrakezdheti.

És nem, a jóga nem csak nőknek való, sőt, évszázadokon keresztül, egészen a 20. századig nők nem is gyakorolhatták.

A férfiak számára is komoly fizikai és gondolati, érzelmi kihívást jelent. Az óráimra gyakran jönnek férfiak is.

A jóga nem vallás. Ha bármelyik vallás híveként lépsz a matracra, az nem befolyásol a gyakorlásban és a hitedet sem kell feladnod.
 

Ha jógázol, önmagad lehetsz. Nem a szereped, akinek szeretnéd, hogy mások lássanak, vagy aki megfelel a szüleid, a társad, a gyereked, a főnököd, a munkatársak és a barátok elvárásainak, hanem az, aki te tényleg vagy. A jógában nincs szereplés, itt megnyugodhatsz.
 

A jóga lélegzet, a belégzés és a kilégzés együttese, a megragadás és elengedés egyensúlya, folyamatos pulzálása. A jóga maga az élet, az életerő. Megerősít testben, gondolatban, érzelmeidben. Kiegyensúlyoz.

Megfeszítés - elengedés: a jóga az egység.
 

​​​​​Az én történetem

Hogyan lettem jógaoktató...

A jógával először a Buddhista Főiskolán találkoztam, ahova vallásbölcselet-filozófia szakra jártam. Ha onnan vissza-tekintek, úgy tűnhet, mintha eredetileg teljesen másfelé indultam volna. Pedig nem.

Budapesten születtem, de Berlinben nőttem fel, a család oda költözött, amikor még gyerek voltam. Aztán visszatértünk és jött az ELTE német szak, majd utána más irányba fordultam és közgazdász végzettséget szereztem. Mielőtt jógaoktató lettem sokáig dolgoztam a marketing területen, vagy sajtósként, nagyrészt kulturális szervezeteknél, intézményekben, színházban, múzeumban, fesztiválnál.

Még huszonévesen, mindent a tervem szerint világkörüli útra indultam, mindent hátrahagyva távoli országokba utaztam, másfél éven keresztül utazgattam Közép-Amerikában és az USA-ban, majd egy Karib-tengeri szigeten kötöttem ki, Dominikán, ahol, mint búvároktató dolgoztam. Az életem mindig erről szólt, újra inspirálódni, új utakat keresni és azokon megtanulni járni. Megtanultam mindig újrakezdeni.

Új városok, új országok, új emberek. Mindig valamit kerestem, nyugalmat nem lelve mentem és kutattam. Viszont ennyi keresés után csak még inkább tele lettem kérdésekkel, konkrét válaszok helyett egy ponton azt a javaslatot kaptam, hogy kezdjek el jógázni. Így kerültem Barna Gábor jógaoktatóhoz, aki a Buddhista Főiskolán jógát, élettant és javas-gyógyászatot tanított, nála kezdtem el ismerkedni a jógával. A sok-sok tapasztalat kezdett végül összesűrűsödni, egy mederbe kerülni, és jöttek a válaszok. Persze többször letértem, de újra és újra visszaterelődtem.

 

Mostanra értettem meg, hogy tulajdonképpen mindig is megérkeztem.

2005 óta gyakorlom a jógát. Hatha jóga jógaoktatói tanfolyamot 2011/12-ben végeztem, tanáraim voltak Kádár Zoltán, Mezősi Anna és Papp József. 2016-ban végeztem az Asram Jógaközpontban Vinyasa Flow oktatói tanfolyamot. Az oktatói képzések mellett Bene Máté gerincterápiás alap és haladó kurzusát is elvégeztem. A Sarasvati Jógaközpontban pedig női jógaoktató-képzést.

​​Az Asram Jógaközpontban lettem először jógatanár, majd adódott egy lehetőség és átvettem egy budapesti jógastúdiót,

a Kikelet Jógaközpont vezetését, ahol az óráimat is tartottam. A központot egy idő után bezártuk, szeretnék majd egy megfelelőbb helyszínt találni egy saját stúdió  számára, de ez most csak távlati terv.

Kedvenc ászana:

A halasana, az ekepóz a kedvenc ászanám, ha van ilyen egyáltalán. Amikor szembe kerülünk a szívünkkel.

​​A kéztámaszos gyakorlatok jelentik a legnagyobb kihívást számomra. Például a kézenállás vagy a bakasana, a kakasana, a varjú póz. Mindegyik pózhoz, de ezekhez nagyon, egyszerre kell fejlett erő és egyensúlyérzék, nagyfokú koncentráció. Sok minden bennük rejlik. Ha a két ellentétes erő, az aktivitás és a passzivitás együtt meg tud mutatkozni és egymásban fel tud oldódni, akkor működnek ezek a gyakorlatok. Nehéz megtalálni, nem csak az ászanákban, hanem az életben egyaránt ezt az egyensúlyt. Amúgy meditálni nagyon szeretek, este hozzá tartozik most már az esti rutinomhoz, szezámolajos-levendulás masszázs és utána minimum negyed óra egyhelyben levés.

Egyéb:

Imádom a vizet. A tenger nagyon fontos számomra, már a látványától és az illatától is elérzékenyülök, de a forró gyógyvízben üldögélni, lazítani, azt is nagyon szeretek. Persze rendszeresen túrázok, úszom és futok is. És az utazás – nyughatatlan vagyok, mindig más helyekre vágyom. A színház is nagy szerelem még, a filmek - főleg ha francia, német, dán vagy olasz és az irodalom. Egy könyvvel el tudok tölteni egy hétvégét egy ültemben.


Más...

Nagy álmom, hogy legyen egy hatalmasa, saját területem, ahol elvonulóhelyet hozunk létre, ahol nem csak a jógatáborok lennének, hanem egy hely, ami szinte egy külön faluként, közösségi hellyé válhatna Magyarországon, ahol gondolatok és érzelmek születhetnének, ahol mindenki megtalálhatná önmagát. 

Jógi vagyok. Úgy gyakorlom a jógát, hogy igazítom az állapotomhoz, a Holdhoz, figyelem magam, figyelem a fizikai erőmet, aznapi képességeimet, az érzelmeimet, a gondolataimat. Elfogadtam, hogy nőként változékony vagyok. Hogy ciklikusan élek. Hogy minden más is változik körülöttem, hogy minden mulandó. Vannak, akik egy ideig velem tartanak, van olyan magántanítványom, akivel 4. éve minden szerdán, hétről hétre együtt jógázunk. Van olyan, aki szinte minden táborba eljön velem, van aki az óráimra jár rendszeresen vagy akár rendszertelenül.

 

2004 óta jógázom, 2012 óta oktatok, az Útközben jógát 2017 élem és mostanra létre is jött egy nagyon összetartó közösség. Hálás vagyok a Teremtőnek, hogy ez megadatott nekem.

A másik központi dolog az életemben az újabb jógaoktatók képzése. Nagy József jógaoktatóval tartjuk közösen a jógaoktatói tanfolyamot, ami egy egyéves hatha alapképzés. Januárban pedig továbbképzéseket indítunk már végzett oktatóknak. 

Még valami...

A jóga egy. Még akkor is, ha előtte hangzatos, különböző jelzők állnak, amik stílusokat jelölnek, mégis mindegyik jógairányzatnak egy a célja: citta vrtti nirodha - azaz megfékezni és irányításunk alá vonni gondolatainkat, érzelmeinket. Végső cél megismerkedni önmagunk valódi természetével, megérteni tudatfolyamatainkat, késztetéseinket, berögzült szokásainkat, mintáinkat és akkor talán van esélyünk változni. Boldog és elégedett életet élni. Őszintén és feltétel nélküli szeretettel. A karma kötelékétől megszabadulni - ez az én személyes célom. És, hogy az óráimon tapasztalatokat beépítsék a tanítványaim a hétköznapjaikba és ott változtassanak, ahol szükséges.

Régóta hirdetek meg táborokat, de az Útközben jógát 2017-ben alapítottam, először csak minden évszakban, mostanra szinte minden hónapban szervezünk táborokat, tudatosan mindig adott tematika mentén, gondosan kitalálva hely, helyszín és téma. Minden évben minimum 10 tábort tartunk, külön női tábort is.

2019-ben jubiláltunk, a 25. táborral zártuk az évet. 

INTERJÚ Készült velem egy interjú, 2017-ben, a Marie Claire-ben jelent meg. Itt olvasható>

Jógaoktatói és egyéb szakmai továbbképzések:

TAN KAPUJA BUDDHISTA FŐISKOLA - Vallásbölcseleti tanszék - Buddhista tanító 2003-2006

GÖNCÖL SZABADEGYETEM - Asztrológia tanszék 2005

GÖNCÖL SZABADEGYETEM - Jóga és élettan tanszék - Barna Gábor, 2005 óta folyamatosan

ASRAM JÓGAKÖZPONT - Gyerekjóga oktató - Csíki Mariann, 2012.

ATMA CENTER - Ashtanga jóga kurzus - Gauranga Das, 2015.

ANAHITA JÓGAKÖZPONT - Gerincterápia jógával Alap - Bene Máté, 2015.

BHAKTIVÉDANTA HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA - Ászana gyakorlatsorok összeállítása - Medvegy Gergely, 2015

Kézenállás workshop - Tas Gergely, 2016

BHAKTIVÉDANTA HITTUDOMÁNYI FŐISKOLA- Kéztámaszos és fordított testhelyzetű pózok - Medvegy Gergely, 2016

ANAHITA JÓGAKÖZPONT - Gerincterápia jógával Alap - Bene Máté, 2016.

ANAHITA JÓGAKÖZPONT - Gerincterápia jógával Haladó - Bene Máté, 2016.

ASRAM JÓGAKÖZPONT - VINYASA JÓGAOKTATÓI TANFOLYAM - 200 órás Yoga Alliance Varga Judit vezetésével , 2016

​SARASVATI JÓGAKÖZPONT - Női jógaoktató továbbképzés - 100 órás Yoga Alliance International által minősített képzés - 2019

SARASVATI JÓGAKÖZPONT - Kismama és baba-mama jóga oktatói továbbképzés - 2019 - folyamatban

 
img309.jpg
img308.jpg
img310.jpg
IMG_1952ff.jpg
IMG_1942ff.jpg
IMG_1897ff.jpg
IMG_1928ff.jpg
IMG_1918ff.jpg
IMG_1889ff.jpg
IMG_1861.jpg
IMG_1883ff.jpg
IMG_1831.jpg
IMG_1822ff.jpg
IMG_1813.jpg
IMG_1808.jpg
IMG_1805.jpg
IMG_1804ff.jpg