Hollósy-Pados Krisztina

Jógaoktató

A jóga formába és fókuszba hoz, ragyogóvá tesz kívül-belül, wellness a testnek és léleknek.”

Hollósy-Pados Krisztina vagyok, jógaoktató. Végzettségemet tekintve közgazdász. A biztosítási szakmában dolgozom nemzetközi kárrendezés területén, de ma már jógaoktatóként határozom meg magam. 2019.  augusztusában kezdtem el jógát oktatni, egy évet készülődtem az oktatásra a jógaoktatói képzés elvégzése után.

Hogyan találkoztál először a jógával?

Mindig is nagyon vonzott a jóga, de sokáig nem mertem kipróbálni. Komoly egészségügyi problémáim voltak, fájt a derekam, lehajolás helyett csak leguggolni tudtam. Annyira fájt a vállam, hogy a szemmagasságban lévő polcra nem tudtam felemelni egy poharat. Kipróbáltam a pilatest és egyéb mozgásformákat, de tartósan nem segítettek igazán. Egyszer valahogy nagyon nehezen rávettem magam egy jógaórára, azt mondtam, kipróbálom, lesz, ami lesz. Megtettem, és ott ragadtam. Ez 2009-ben volt, azóta jógázom, kisebb nagyobb intenzitással. A jóga hatására megszűnt a derék- és váll fájdalmam, rugalmassá vált a gerincem, a gerinc melletti mélyizmaim megerősödtek, stabillá vált a tartásom, kiegyenesedett a felső háti szakaszom, így a beesett mellkast is magam mögött hagyhattam. A csípőm is például a helyére került, korábban az egyik lábam „rövidebb” volt 1-1,5 cm-rel, amit a csontkovács ugyan helyre tudott tenni, de nem bizonyult tartós megoldásnak.

Melyik jógairányzat áll hozzád a legközelebb?

Kipróbáltam többfajta stílust, például a vinyasa jógát, astangát, női jógát és jin jógát is, de a hatha jóga áll hozzám a legközelebb, ezt tanultam, és ezt is oktatom.

Mi motivált arra, hogy elvégezd a jógaoktató képzést?

Miután többet jógáztam, egyszer csak egy jógatáborban találtam magam, ahol nagyon jó volt, tetszett az egész tábor, sokat adott. Talán az volt Szandra legelső tábora. Már akkor felvetődött, hogy nincs-e kedvem beiratkozni a jógaoktatói tanfolyamra. Miután meghirdetésre került a képzés, olvastam róla, de elraktam, úgy éreztem, hogy nincs túl sok közöm ehhez. Így aztán folytattam a jógaórák látogatását, ahol mindig felmerült, hogy kezdődik a képzés, nem gondoltam-e meg magam, nem akarnék-e menni. Mondtam, hogy oktatói ambícióim nincsenek, de az ászanákon kívül érdekelne a jógának a háttere, filozófiája is. Így történt, hogy végül elkezdtem a tanfolyamot. Amikor elvégeztem, még akkor is úgy láttam, hogy én oktatni biztosan nem fogok.

Miért fontos számodra, hogy ne csak gyakorold, hanem oktasd is a jógát?

Azt gondolom, hogy ha nekem segített nagyon sok területen, akkor ezzel esetleg tudok segíteni másoknak is. Ha már csak egy embernek teszek jót, akkor már volt értelme. Úgy gondolom, a jóga bárkinek jó lehet, főleg, hogyha valakinek gerinc-, derék- és vállfájdalmai vannak, vagy ha mentális, érzelmi gondokkal küzd (pl. negatív gondolatok, depresszió). Ezeken mind tud segíteni a jóga. Szinte nincs olyan terület, amelyre a jóga eszköztárában ne találnánk segítő megoldást.

Hogyan alakult a jógával kapcsolatos felfogásod a kezdetekhez képest?

Jó irányban változtatott meg engem, sokkal nyitottabb, érdeklődőbb, felszabadultabb, bátrabb lettem. Új ajtók nyíltak meg önmagam felé és a világra is.

Mit ad neked a jóga?

Sokat hozzátesz a nyugalmamhoz, kiegyensúlyozott vagyok. Ha ki is billenek, hamarabb visszatalálok önmagamhoz. Teljesen karban tart, fizikailag nagyon jótékony hatású. Gondolkodásban pedig tágítja a tudatomat. Mentálisan is frissen tart, és nekem segített a továbblépésben, az új döntések meghozatalában.

 

Mik az elképzeléseid a jövőre nézve?

Nagyon tetszik a jógaterápia és az ayurvéda, ezeket szeretném a jövőben beiktatni majd a tanulmányaimba.

 

Jelenleg hol oktatsz?

Jelenleg a Budai Alkotóműhelyben várom a tanítványokat, ide mindig 1 fő jöhet csak  akorlátozások miatt (1119 Budapest, Temesvár u. 19-21.) de  a többiek be tudnak kapcsolódni online. Kedden és szerdán 17:30-kor kezdődik ez az óra. Hétfőnként otthonról vezetek online csoportos órát, 18 órától. A jógás Facebook oldalamon (Facebook.com/Yogazone40) megtalálhatók az aktuális információk.

Kiket vársz az óráidra?

A 40+os hölgyeket várom, de a gyakorlatban úgy látom, hogy jelenleg az 50+os hölgyek érkeznek hozzám. Azokat várom, akik felfedezték, hogy az életük második felében is terem még nekik babér.  Szeretném, ha újra magukra találnának, ha észrevennék ismét hogy nők, és hogy sugározhatnak, ragyoghatnak kívül-belül. Nem kell, hogy az idő látszódjon rajtuk, mert újra lehetnek fittek és fiatalok.

Nagyon szép küldetés.

Gyakorlatilag az életben ez a második szakasz, amiben újra megélhetik saját magukat, és akár jobban meg is ismerhetik magukat, mint nő. Egy egészen más aspektusból is megélhetik ezt a folyamatot.

A jógagyakorlás során volt meghatározó élményed?

Ha konkrét élményre gondolok, akkor az a tágulás élmény, amit egy másfél órás óra után a relaxáció során megéltem. Nagyon ellazultam, és olyan érzésem volt, minthogyha tényleg teljesen kitágultam volna a mindenségbe. Nagyon kellemes élmény volt.

Nehéz kiemelni egy-egy élményt, a jógagyakorlás egy folyamat, mindig valami jobb lesz. Nem egyik napról a másikra megy, de van, hogy csak észreveszem, hogy na ez kicsit lazult, kicsit jobb lett, kicsit más.

Vannak meghatározó könyvek, filmek, inspiráló emberek akik/amik az utadon motiváltak?

Mindenképpen meghatározó volt az első jógaoktatóm, Juhász Sarolta, akinél elkezdtem jógázni. És természetesen nagyon sokat köszönhetek tanfolyami oktatóimnak Nagy József Najónak és Brávácz Alexandrának, hogy elindítottak ezen a csodás úton. Mostanában önfejlesztő könyveket olvasok, jelenleg ez érdekel.

Kedvenc ászanád?

Viparita karani (fél gyertyaállás) és trikonászana (háromszögállás) és folyamatosan változik.

Említetted, hogy a legelején te is féltél kipróbálni a jógát. Mit tanácsolnál annak, aki csak fontolgatja a jógagyakorlás elkezdését?

Azt tanácsolnám, hogy felejtse el a félelmeit, és vágjon bele!

Sokak fejében a jógával kapcsolatban csak az a kép van, hogy embereket látnak nyakatekert jógapózokban és hogy ehhez biztos nagyon lazának kell lenni, és ők ilyet biztos nem tudnak. De a jóga nem erről szól, ez egy teljesen komplex valami. Ami kívülről látszik, az a fizikai mozgás, de belül is rengeteg minden történik. Mindenképpen el kell menni! Az a legjobb, amit valaki megtehet magáért, ha elmegy egy jógaórára és legalább kipróbálja. Nem mindenkinek való, nem mindenki tud rezonálni ezzel, de aki igen, annak mindenféleképpen javaslom. Ki fog derülni. Kipróbálás nélkül nem megy, ez is a tapasztalati út. A jóga hozzátesz az emberek jól-létéhez. Nézőpontot lehet váltani, mert sokkal több minden van a világban, mint amit eddig tapasztaltunk.

Mi az, ami most foglalkoztat a szabadidődben?

Nagyon szeretek túrázni, szeretem a vízpartot, a hegyeket, a természetet, az erdőt.

Az interjút készítette: Dobcsányi Bernadett

Fotók: Piller Sándor