Lovas jóganap

2020. 11. 07. és 08.

Téma: Egyensúly/Bizalom

PÁTY - Bellandor Lovarda

Részvételi díj: 30 000 Ft

  • Facebook Social Icon

Jóga lovakkal - jóga workshop az Útközben jóga szervezésében

1. időpont: 2020. november 7. szombat, 9-19 - 2 hely van már csak!

A workshop egynapos, de két egymás utáni nap is megszervezzük, ha a szombat betelik. A jelentkezéseket sorrendben tudjuk fogadni, a létszám korlátozott, egy napon csak 12 fő tud részt venni.

Részvételi díj: 30000 Ft, az összeg tartalmazza a felszerelést, a programokat, az ebédet és a frissítőket, teát, innivalót

Az ár nem tartalmazza az útiköltséget. Telekocsik szervezését segítjük. Az ebédet a helyi fantasztikus vegán étteremből rendeljük..

A program reggel 9 órakor kezdődik és legkésőbb este 19 órakor fejeződik be az ország egyik legszebb lovardájában, a Bellandorban.

Tarts velünk egy őszi napon, amikor a Zsámbéki-medencében, Pátyon, gyönyörű természeti környezetben várunk négylábú barátainkkal egy jógás, lovas napra. Az ászanák segítségével egyensúlyba kerülünk, a lovaknak köszönhetően pedig megtapasztaljuk a jelenlétet, a kapcsolódást.

Az állatokkal való kapcsolatunk megmutatja önmagunkkal és másokkal való kapcsolatunkat. rámutat nehézségeinkre és segít kezdeni azokkal valamit. A lovak kimozdítanak.

A lovak arra sarkallnak, amit a jóga 1is tanít nekünk, a jelenbe hoznak egy pillanat alatt. A lovak támogatnak és kihozzák belőled a határozottságot.

Ők éreznek mindent. Szembesítenek téged erősségeiddel, de gyengeségeiddel is. Támogatásukkal biztonságban érezheted magad.

Rá tudod e bízni valakire magad, hogy meg tudsz e bízni valakiben az nagyban azon múlik, hogy te mennyire vagy egyensúlyban. Ha nem tudsz magadban bízni, hogy tudnál másban megbízni?

Ebben ad tanítást a jóga, ebben segítenek a lovak is nekünk ezen a napon..

Mire is számíts a lovas jógán?

Akinek kevés a jógás vagy lovas tapasztalata és tart a lovas jógától, nincs mitől félnie. A jó hírünk az, hogy se jógás, se lovas tudás nem kell hozzá! Ez nem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy átéld, és igazán megéld azt, hogy milyen érzés a lóhoz kapcsolódni és teljes
figyelmeddel a jelenben lenni.

Az itt és mostban. Ez a jóga célja.

A jóga workshopot jógával kezdjük, aminek segítségével lecsendesítjük az elmét és megteremtjük annak a lehetőségét, hogy egy magasabb minőségben kapcsolódhassunk a lovakhoz. A jóga segít abban, hogy jobban rá tudj hangolódni a lovak nyelvére, hogy jobban meg tudd érezni és érteni őket.

Ezt követően először csak megfigyeljük őket, hogyan viselkednek, hogyan kommunikálnak társaikkal. Csak figyelünk. Csendben. Figyeljük őket, magunkat, az éréseinket, megérzéseinket.

Majd közelebb kerülve hozzájuk a földről végzünk velük feladatokat megfigyelve azt, hogyan reagálnak a mi kéréseinkre, ezzel számunkra tükröt mutatva. A lovak olyan tiszta és őszinte lények, akik tanult magatartásformáktól mentesen, udvariaskodás nélkül visszatükröznek minket, reagálnak a testbeszédünkre, az energiáinkra. Mi mellettetek leszünk és segítünk értelmezni a jelzéseket, de sokkal inkább az a fontos, hogy te megérezd és megértsd, hogy a lovad mit szeretne neked mondani.

Mivel a lovak folyamatosan a jelenben élnek, téged is egy pillanat alatt a jelenbe hoznak. Így te is megtapasztalhatod a jelenben levés boldog érzését, ami a lovakkal való foglalkozás során különösebb erőlködés nélkül csak úgy megtörténik veled.

Ezt követően fel is ülünk a hátukra, tesszük mindezt a legnagyobb tisztelettel, alázattal és köszönettel azért, hogy ők ezt megengedik nekünk, ugyanis ez már egy olyan pozíció, amit először ki kell érdemelni. Egy speciális heveder segít abban, hogy megkapaszkodva biztonságban érezhesd magad végig, mégis olyan közel legyél a lóhoz, hogy érezd a lovat, hogy ténylegesen ÉREZD. A lóháton végzett néhány, fizikailag könnyen kivitelezhető jógaászanát lassú és koordinált mozdulatokkal végezzük figyelve a lóra és önmagunkra. Ez egy olyan gyakorlat, amihez bátorság kell és bizalom a lóban, önmagadban és a társadban, aki segíti a gyakorlásod.

Fontos, hogy ez nem akrobatika a ló hátán, hanem a lényeg az összehangolódás. A jóga csak az apropó, nem végzünk nehéz gyakorlatokat, hanem figyeljük a ló ritmusát, légzését és az összekapcsolódás számunkra a lényeg.

A gyakorlás végén szeretettel megköszönjük a lovaknak, hogy lehetővé tették nekünk ezt a tapasztalást.

Fontos, hogy ez az alkalom nem arról szól, hogy tornázzunk a lovakon! Az, hogy ténylegesen felmegyünk a ló hátára és elvégzünk például egy macskagyakorlatot csak a program elenyésző része, nem ez a lényeg.

Aki nem szeretne, nem is kell felülnie a ló hátára. Mi a jógát tágabban értelmezzük, messze túl a fizikai gyakorláson, az ászanázáson. A lovak partnereink ebben a programban, hogy visszavezessenek önmagunkhoz, rámutatnak gyengeségeinkre, erősségeinkre.

A lovakkal való foglalkozás során a jóga elveit alkalmazzuk. Az ahimsza elve szerint figyelünk arra, hogy ne ártsunk a lovaknak, miközben velük dolgozunk.

Ebben a csodálatos lovardában eleve figyelnek a lovak lelki egyensúlyára és megfelelő feltöltődésére is, hiszen egy ló is ki tud égni, le tud sérülni a sok és nem megfelelő minőségű munkától. Mi arra törekszünk, hogy a közös munka a lovaknak is örömet okozzon. Teljes tisztelettel és a legnagyobb odafigyeléssel dolgozunk velük együtt és kérjük a segítségüket, hogy mutassák az utat nekünk, hogy visszatalálhassunk önmagunkhoz.

A ló és ember között egy nagyon különleges kapcsolat van. Ősbizalomnak hívják. A történelem során a lovak mindig is ott voltak mellettünk. A modern, rohanó világban eltávolodtunk tőlük, ahogy a természettől is. Ezen a napon szeretnénk, hogy kicsit visszataláljatok a lovakban megtestesült természet tiszta erejéhez. A ló a jógamesterünk. Csak engedni kell tudni vezetni magunkat általa. A jóga lesz a közös nyelvünk. A kommunikációs csatorna.

Mi szeretettel és odafigyeléssel segítünk téged ezen az úton a legjobb tudásunk szerint.

Rövid ismerkedés és bemutatkozás után egy jógaórát tartunk a teremben. Utána megismerkedünk a lovakkal, tanulunk kapcsolódni velük és a lóháton kialakítunk egy lóbiztonságot. Ebéd után következik az elméleti oktatás és a jóga a lovakkal.

A lovarda területén sok más állat is él, van kutya, cica, juh. A foglalkozás része ezen állatok megfigyelése is.

A nap tematikáját úgy alakítjuk ki, hogy a tapasztalások és élmények által aktív feltöltődésben legyen részed.

Oktatók:
Csabai-Geng Franciska, jógaoktató, lovas
Varga Mónika OKJ sportoktató, Gerincjóga oktató, RKY gyermekjóga oktató, lovas
Kalivoda Imre, jógaoktató, lovas

Varga Mónika

 

A jóga már évek óta az életem része volt, amikor körülbelül 10 évvel ezelőtt jelentkeztem egy sportoktatói és Gerincjóga oktatói képzésre. Majd magával ragadott a gyermekjóga játékossága és vidámsága, s 2013-ban lehetőségem nyílt a legnagyobb nemzetközi oktatóknál a Rainbow Kids Yoga tanfolyamot elvégezni. Az azóta eltelt időben számtalan tanfolyamon, táborban vettem részt,  ahol újabb és újabb tapasztalatokat szereztem és fejlődtem a gyakorlásban, s ez tart a mai napig. 

 A jóga számomra a testi, lelki, szellemi jóllét alapja. A természettel harmóniában, a jóga eszközei segítségével egy kiegyensúlyozott életet élek, s ezt a tudást, életszemléletet adom át a tanítványaimnak is.

 

Mindig is nagy állatbarát és természetkedvelő voltam, de a lovakkal való foglalkozást felnőttként kezdtem el. Először egy lovas önismereti tréningen vettem részt, ahol eldöntöttem, hogy a kapcsolódást a lovakkal szeretném jobban elmélyíteni. Így kerültem a Bellandor lovardába, ahol nemcsak lovagolni, de a lovakkal való foglalkozást, kommunikációt, vezetést is megtanultam.

A lovas tapasztalatok nagy segítséget nyújtanak a mindennapi életemben, a munkámban is.

 

A 10 éve fennálló Bellandor lovarda egyedülálló felszereltségű, így méltán rendelkezik a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség legjobb minősítésével, az ötpatkóval.

Díjlovas versenyeket rendeznek a lovardában, valamint gyermekek és felnőttek oktatásával és lovastáborok szervezésével foglalkoznak. A tulajdonosok szívvel-lélekkel vezetik a lovardát, ahol a lovakkal való erőszakmentes kommunikáció első helyet élvez. Különlegesség, hogy a lovardában cégek számára ló asszisztált felsővezetői tréningeket is tartanak, melynek hatékonyságát a részvevők, valamint a cégvezetők pozitív visszajelzései bizonyítják.

A lovarda vezetői támogatják az egészséges életmódhoz köthető tevékenységeket, így a jógának, jógatáboroknak is szívesen adnak helyet.

 

Tarts velünk, ha
- ha szeretsz állatok között lenni természetes közegben
- ha szeretsz kint lenni a természetben
- ha úgy érzed, van mit változnod, fejlődnöd
- ha keresed az egyensúlyt az életedben
- ha szeretnél szilárd alapokat teremteni, mert túl nagy a káosz, a szétszórtság
- ha egy különleges jógagyakorlásra vágynak

Nem szükséges lovaglási tapasztalat, teljesen kezdőket is várunk, de a tapasztaltabbaknak is lesz mit tanulniuk. Mindenki a saját képességei, tudása szerint fog gyakorolni. Kérjük, olyanok jelentkezzenek viszont, akik már jógáztak, van némi tapasztalatuk.

 

Jelentkezés menete:

Az űrlap kitöltése után, kérjük utald el a részvételi díj minimum 40 %-át, ezzel tudod véglegesíteni a regisztrációdat.

Mielőtt jelentkeznél, kérjük, olvasd el az általános ismertetőt:

Szabályok, feltételek

A jelentkezés feltételei, szerződés itt:
https://www.utkozbenjoga.hu/aszf