2020 a torokcsakra éve


A szilveszteri jógatábor nagy tanulsága, hogy ez az év a torokcsakráról fog szólni. A gyakorlások alatt jöttem rá, hogy most ezzel küzdünk általánosságban leginkább.

Nem tudod elmondani, ami fáj, ami rosszul esik, félsz hogyha elmondod, nem tudsz úgy fogalmazni, hogy az a másiknak ne essen rosszul. Félsz kiadni magad, mert akkor rosszat gondolnak rólad, félsz kiadni az érzelmeidet, mert akkor sebezhetővé válsz. Ezért inkább besöpröd a szőnyeg alá, nem veszel tudomást róla, úgy csinálsz, mintha ott sem lenne, aztán a hetek, hónapok, akár évek alatt olyan halommá gyűlik az az oda besöpört, olyan feszültséget okoz benned, hogy akkor meg robbansz vagy a másik véglet, nincs erőd már eltakarítani, mert olyan sok, hogy annyit már nem lehet.

Ha magad elöl elrejtesz, ha magadnak sem vallasz be dolgokat, akkor magadnak nem akarsz fájdalmat okozni.

Elfelejtettél őszintén és erőszakmentesen kommunikálni.

Állj ki magadért! Fogalmazd meg, hogy neked mi jó és azt artikuláld. Először magadnak fogalmazd meg, legyél tisztában a saját érzelmeiddel, gondolataiddal.

Mindig vizsgáld meg, mit mikor és hogyan mondasz el és tudd, hogy azt kinek mondod. Másképp fogalmazz a gyereknek, az anyádnak, egy rokonodnak, a munkatársadnak, a barátodnak, a gurudnak, a lelki vezetődnek. Válogasd meg a szavaid! Alázat és szerénység.

Vezéreljen mindig az áhimsza, az erőszakmentesség, de a szatja, az igazmondás elve is. Mint a fáklyák, úgy világítsanak neked az utadon!

Lássuk részletesen, milyen jelentéstartalma van a torokcsakrának.

A torokcsakra az a hely, ahol a tenger és az ég találkozik. Szanszkrit neve Vissudha, azaz tiszta, tisztulás, megtisztulás. A torokcsakra, ha aktív és harmonikusan működik, megtisztít. Ez viszont nem azt jelenti, hogy mindent vallj be azonnal és felelőtlenül. A létra első lépcsőfoka a nem-ártás, az áhimsza elve. Ha valamit elkövettél, amit nem helyesen tettél, akkor felelősséget kell vállalnod magadban a tettedért. Nem nyersz feloldozást azáltal, hogy elmondod.

Nincs bűnbocsánat a gyónás által. De magadnak meggyónhatod. A belátás, a magadnak bevallás segít.

Hol található?

A csakra helye a torokban van, érintve van a gége, a nyak teljes területe.

Elhelyezkedése szimbolikus, hiszen ott található, ahol a fej és a mellkas találkozik. Vagyis hogyan tudom összekapcsolni az érzelmeimet (mellkas, szív) a gondolkodásommal (fej, elme). Ésszel tudom, viszont a szívem mást mond.

A kék ég a gondolkodás, a kék tenger az érzelmek. A kettő találkozási pontja a torokcsakra, a feszültség a kettő között ez az energiaközpont, az energia pedig vagy kijön, vagy bent marad.

A torokcsakra felelős azért, hogy hangot adj az érzelmeidnek és a gondolataidnak, hogy ki tudd fejezni a szükségleteidet, hogy ki tudd fejezni a nem-tetszésed. A torokcsakra betegségei az önkifejezéssel, vagyis a gondolatok és érzések kifejezésével függenek össze.

A csakra jelképe egy kör, magmantrája: a HAM. Fő feladata az őszinte, tiszta és világos kommunikáció mellett a beszéd és hallgatás egyensúlya.

Érintett szervek: torok, nyak, száj, fogak, állkapocs. gége, hangszálak és hangképző szervek, nyelőcső, fül, belső fül, pajzsmirigy.

A Visuddha csakra a beszéd mellett a hallás, mely jelentheti mind a külső, mind pedig a belső hallást, a befelé fordulást is. Őszinteség, igazmondás.

Ha a csakra működése gátolt, akkor nem vagy képes kimondani azt, amiben hiszel és amit érzel. Ilyenkor fogalmazol meg féligazságokat, hazugságokat, sokszor öntudatlanul, még magadnak is hazudsz. Sokszor bátornak, nagyszájúnak mutatod magad, pedig belül mélyen boldogtalan vagy, elégedetlen önmagaddal vagy a másikkal.

"Hallgatni arany” vagy „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” „Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.” "A csend aranyat ér".

A szív és az elme közötti híd tehát a torokcsakra. A fejedben megszülető ötlet csak akkor valósulhat meg, ha megfelelő érzelmi töltete van és ha hangot is adsz neki. Ha ez az út blokkolt, az ötlet nem tud megvalósulni. Csak álom, álmodozás marad.

Ez a csakra uralkodik az ember elképzelései és állásfoglalása, igazságérzete és felelősségvállalása felett. Innen adsz hangot nem csak az ötleteknek, innen adsz hangot magadnak..

A torokcsakra zavarát jelző tünetek a köhögés, a gyakori torok köszörülés, a krákogás vagy az éjszakai fogcsikorgatás. Mind az elfojtott agresszióra, a ki nem mondott érzelmekre utal. Szintén a torokcsakrához tartozik a beszédben vagy hallásban fellépő bármiféle zavar, a beszédhibák, a dadogás, ha valaki kuszán, zavarosan, érthetetlenül beszél, vagy gyakran kér elnézést, túl gyorsan vagy túl lassan beszél. A túl körmönfont, de a szószátyárság is ide sorolható vagy aki mindenkit "leugat", lehurrog, leszól. Aki pletykás. A felesleges beszéddel nagyon sok energiát pazarolsz el. De van olyan is, aki nem tud mások előtt megszólalni. A szájzár. Vagy aki könnyen ígér aztán könnyen meg is szegi az ígéreteit.

Feltűnt az összeköttetés a szakrális csakrával, megfigyeltem az állkapocs és a medence közötti összefüggést, az elfojtott agresszió, aki nem mondott, a magamnak be nem vallott, át nem élt, meg nem élt ágyak a medence kötöttségét eredményezik. Sokszor szakrális blokkal jönnek hozzám az emberek és a torokcsakrán keresztül tudjuk csak kezelni, oldani azt.

Betegségek lehetnek még a fülproblémák, a fülgyulladás, a fülcsengés, a rekedtség, a torokfájás és a torokgyulladás, a mandulagyulladás, a gyakori megfázás, a felső légúti panaszok. A nyakfájdalmak, a nyelvproblémák, a szájszag.

Ha összeszorul a torkom.

Ha gombóc van a torkomban.

A torokcsakra egyensúlyzavarára utal a kommunikációs problémák mellett az önmagadban való kétség, a kételkedés, a hitetlenség, ha a döntéshozatal nehéz vagy blokkolt, a túl erős kritikai hajlam, ha szavakkal és gondolatokkal bántod magad: én olyan béna vagyok, vagy: ez nekem úgyse fog menni. Az is ide tartozik, ha nincs összhangban a gondolkodás az érzelmekkel. Itt lakik a közöny, a lelkiismeretlenség, a káromkodás, a kiabálás, a hangos veszekedés.

Akinek a torokcsakrája aktív, jól működik az képes elfogadni az életet úgy, ahogy van. Ez lesz az első idei táborunk témája, februárban.

Az ELFOGADÁS.

Mindenféle előítélet és fenntartás nélkül. Elfogadja, hogy az életében minden úgy történik, ahogy annak lennie kell, hogy a világ egyensúly van. Ez a „Legyen meg a Te akaratod” érzése, az elégedettség.

Hogyan tudunk magunknak segíteni?

Színterápia: kék, világoskék, különösen jó a kék sál vagy kék színű ruhák viselése.

Türkiz, akvamarin, amazonit és más kék színű kövek nyakláncban de máshol hordva is.

Tevékenységek: zenehallgatás, éneklés, nevetés, dúdolás, pránajáma gyakorlatok, különösen az udzsáji légzés, a dzsalanthara bandha, de a mauna (csend) gyakorlat is.

Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát, különösen jó a HAM mantra.

Megerősítések, különböző szankalpák.

Jóga ászanák: gyertya vagy tarkóállás (szarvangászana) és minden variációja, eke tartás (halászana) és minden variációja, hal gyakorlat (macjászana), a torokzár, a

dzsalandhara bandha alkalmazása gyakorlás közben, a nyakat átmozgató ászanák és gyakorlatok.

Meditáció: meghallani a belső hangot.

A torokcsakra uralkodó bolygója a Jupiter, amely az indiai hagyományban a guru, a tanár, a mester jelképe. A Vissudha csakra a belső tanár, a benső hangra való hallgatás.

Énekelj, olvass fel hangosan és mesélj.

Vezess naplót.

Hordj kék ruhákat, kiegészítőket.

Vedd magad körül kék tárgyakkal.

Böjtölj - gondold meg, mikor, mit eszel, ne engedj be bármit a szádon, ne engedj le bármit a torkodon, legyen az káros étel, ital, füst vagy levegő.

Ne nyelj le mindent.

Kiabálj terápiás céllal.

Mauna – némasági fogadalom, akár egy napig.

Ezennel az évet hivatalosan is a torokcsakra évének nyilvánítom magamnak és aki velem tart, neki is. Amúgy is a kék a kedvenc színem.

Kitartó gyakorlást kívánok!

Namasté

Alexandra

#torokcsakra

42 megtekintés

Kapcsolat: utkozbenjoga@gmail.com

​created by @adform