A tökéletes jóga állapota

Jógaszútra

1.16. tat param purusa khyater guna vaitrsnyam


Ha az ember felismeri önmagát, akkor éri el a tökéletes vágytalanság állapotát.

És ez fordítva is igaz, aki elérte a tökéletes vágytalanság állapotát az az ember felismerte önmaga valódi természetét.


A teljes, a legmagasabb szintű, a totális elengedés akkor történik meg, ha az ember rájön, ki is ő valójában. Amikor a jóga által megtapasztalja valódi önmagát, akkor nem fog már a külvilágban érzékelhető dolgokra, tárgyakra, érzésekre, emberek közelségére vágyni vagy a másik oldalra sem leng ki: nem fogja mindezeket elutasítani sem.


Sem kell, sem nem kell.


Ez a van. A van - ság állapota.


Ez az ellobbanás a jóga szerint, a megszabadulás, a megvilágosodás.


Ha az ember megzabolázza a vágyait, ha visszafogja a tapasztalással kapcsolatos érzelmeit, akkor talál vissza önmagához. Akkor nincs kitéve az elme hullámainak, nem dobálják össze vissza, nem dobják fel, de nem is feneklik meg.


Aki ezt a legmagasabb szinten műveli az az igazi szabad ember. Aki totális kontrollban tartja az elméjét az a jógi.


Ő a mester. Önmaga mestere az, aki a jóga mestere.


Minden pillanatban azt csinálja amit ő szeretne, arra irányítja a figyelmét és az életét, amerre ő szeretné.


Nem befolyásolják mások.

Nincsen hatással rá a külvilág.Fontos itt megjegyezni, hogy Patandzsali nem azt mondja, hogy az az igazi jógi, aki egy kézen tud egyensúlyozni, újra meg újra el szeretném nektek rögzíteni ezt, mert szerintem a mai világunkban túl van értékelve az ászana, a testiség. A látvány. A külső. A jóga nem egyenlő testgyakorlat, mégis, jobb híján, ezzel mutatjuk, hogy jógázunk.

Patandzsali azt mondja, az a jógi, aki teljes mértékben tudja uralni önmagát. Az elméhez viszont a testen keresztül vezet az út. A durvától haladunk a finomabb rétegek felé. Kívülről befelé.


Ne dőlj be a képeknek, foglalkozz magaddal, a saját lélegzeteddel, a saját elméddel. Az ászana eszköz, sosem cél.


Minél nehezebb az ászana, ami mindenkinek más, hogy melyik és mikor nehéz, annál jobban fogsz tudni fókuszálni, oda összpontosítod a figyelmed, hiszen kénytelen vagy rá, különben kibillensz. De! Aki bármilyen nehéz ászanát meg tud csinálni, még nem biztos, hogy jógi! Képesek vagyunk testgyakorlatokat jóga nélkül is végezni és lehet, hogy a hétköznapjainkban egyáltalán nem csendes az elménk.


Hogy jógázol vagy sem csak egy valaki tudja, te önmagad!


Ne a testgyakorlat legyen a fejedben, mert akkor a jógát elérhetetlennek fogod gondolni és lehet, soha bele sem kezdesz. A jóga nem hajlékonyság, a jóga nem erő, a jóga nem nyitott csípő és nem kitárt mellkas. Ezek magától értetődően jönnek a gyakorlással. És a jógi mindig újabb és újabb kihívást keres, folyamatosan tolja ki a határait, szabadítja fel magát.

Az ászana ebben segít, segít megtalálni magadat. Legyél alázatos, szerény és visszafogott, ha erre az útra lépsz.


Ne hasonlítgasd magad másokhoz, de gyakorolj mindig fáradhatatlanul,


Namasté

Alexandra

10 megtekintés

Kapcsolat: utkozbenjoga@gmail.com

​created by @adform