Recent Posts

Archive

Tags

Önszeretet, önismeret, spiritualitás egyenlő környezettudatos takarítás otthon??

Miklós Marcell cikksorozatából megtudhatjuk hogyan támasztja alá az egyik a másikat és hogyan hat mindez az életünkre, a karmánkra. Hogyan lesz tiszta és rendes a ház kívül és ezáltal belül is.

Ha már te is régóta gondolkozol ilyen témákon, akkor Marci tollából olvashatsz mostantól itt rendszeresen a környezettudatos takarításról, vagyis, hogy milyen eszközökkel érdemes otthon takarítani és hogy hogyan lehet ezt ráadásul költséghatékonyan megoldani.


Ehhez konkrét recepteket is összeállított Marci, hogy a folyamat kellően gyakorlatias legyen és tényleg segítsük az ilyen jellegű életmódra való átállást, ne csak beszélgessünk róla. Fogadjátok szeretettel Marci első bejegyzését a témában.


Kezd a Kos - Újholdat környezettudatosan, a környezet te magad vagy!


"Már nem is emlékszem pontosan, hogy mikor készítettem el életem első takarítószerét otthon. Valamikor 2019-ben. És máris rám szegeződnek az értetlen tekintetek: „Na, de mégis miért?!” Így ezt próbálom meg elmagyarázni most nektek, mégis mi fán terem a környezettudatosság nálam.

Született zöld emberként számomra nem kérdés, hogy a környezettudatosság miért jár hulladék- és csomagolásmentes életmóddal. Bármerre is nézünk, gyönyörű világunk pusztulását láthatjuk, fulladunk a szeméthegyekben és mérgező anyagokban, a természettel való spirituális kapcsolatunk elvesztéséről nem is beszélve.


És már nem elég, hogy felvegyem az utcán a szemetet, és kidobjam a kukába.


A Föld a teljes emberiség táptalaja, bölcsője, végül koporsója, hiszen porból lettünk és porrá leszünk. Biztonságot ad, menhelyet, törődést és elfogadást. Vigasztal és nevel. Egy hely, amit mind az otthonunknak nevezhetünk. Ezért is érdemes tisztelettel bánnunk vele, s kis lépésekben, és a saját környezetünkben, azaz otthonunkban kezdve is nagy tetteket hajthatunk végre igazán nem nagy erőfeszítésekkel, példának okáért környezettudatos, otthon összekészített tisztítószerekkel.

Jó-jó, takarítani nem árt, de miért hulladékmentesen? Mit jelent a hulladék- vagy csomagolásmentesség? Mire gondolok? A gondosan becsomagolt törődésre és szeretetre. Vagy ti nem? Olyan nehéz az érzéseinket szavakba ölteni, kifejezni, szeretettel szólni, meg akkor már a szemed is könnybe lábad, és az meg már olyan ciki, pláne, ha férfi vagy… Áhh! inkább veszek valamit, jól becsomagolom, díszmasni, meg nájlönzacskó, hogy el ne ázzon, meg meg ne süsse a nap, a szél meg végképp el ne fújja, mert különben megsérül a szeretetem, és ki kell mondanom. Vagy csak az elkényelmesedés, meg a pillanatnyi örömkeltés, önjutalmazás, mert jók voltunk, meg a bánatűzés, mert egymagamban nem tudok boldog lenni, kell a tábla csoki hozzá, de tudjátok, a gigaméretű.


Nem kritizálok, magamból indulok ki.


Szóval környezettudatosság és belső munka?


Nálam mint egy szerelmes pár, kéz a kézben járnak, egymást támogató rendszerek. A leghulladékmentesebb mód a szeretet, s ezt a legnehezebb gyakorolni és elsajátítani.

Elvállaltam azt a feladatot, hogy recepteket osszak meg veletek, meg meséljek is. És rögtön úgy kezdem, hogy nem, ilyen nincs. Nem létezik olyan, hogy tökéletes recept és tökéletes procedúra, mert ezt magadnak kell kitapasztalnod, saját méreteidnek megfelelően kiszabnod, rendszerbe építened. Lehet, hogy be fog válni, de lehet, hogy más fog beválni. De ez a lényege. Légy tudatos! És még azt sem tudom mondani, hogy elmesélem, hogyan és mit csinálok én, mert tulajdonképpen az elrettentő példa lehetnék… De ezért is jó, egyfajta önismeretet ad, hogy pl. én inkább hirtelen cselekedtem, és csak a szenvedélyes kitartásom segített át a spontaneitásom okozta nehézségeken – és igen, én ilyen vagyok. De a hulladékmentességhez kell a tudatosság, és ha már szóba hoztam, kell az önszeretet is. Kell az, hogy igényesen bánj önmagaddal, s utána azzal az igényességgel bánj másokkal is, a környezeteddel is. Például ott kezdve, hogy megadod magadnak: „TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ”.


Nekem sokat segített a naplózás, a fentiek alapján végképp tudom ajánlani (a bullet journal módszer vált be a leginkább):

- Mérd fel, gondold végig, tervezz! Ilyeneket inkább ne tarts fejben, majd idővel rögzül. - Kérdezz! Mire van neked szükséged, mik a kereteid, mik a céljaid? Mennyi idő, mennyi pénz, megéri-e, mibe mérem ki, milyen csomagolásban veszem meg, mi a ló egyik és másik oldala stb. - Kísérletezd ki, mielőtt rendszerbe iktatnád. Játssz egy jót, ha megalkotod a kereteit és előveszed a hozzáállásod. Ha pedig pároddal, gyerekekkel, barátokkal közösen csináljátok, akkor az meg igazán családi társasjáték, mint a főzésnél is.

Most kezdésnek a legegyszerűbb, de sok hulladékot kiváltó recepteket mutatok be. Vigyázat, ám!, mert nyomokban törődést tartalmaznak!


Jó játékot!

Miklós Marcell

CITRUSOS ECET

Felhasználás: Hatékonyabb és illatosabb az általános ecetnél, tisztán vagy (kb. 4-szeresen) hígítva a takarítások kb. 60-70%-a már ezzel is elvégezhető, de a többi tisztítószer alapanyaga is lehet.

Hozzávalók: - zárható edény (pl. befőttes üveg) - ecet - citrusgyümölcs héja

Elkészítés (kb. 5 perc): 1. A jól zárható edénybe 4-5 napra áztasd be a héjakat – hagy tudjanak úszkálni 2. Szűrd le és kész, bármeddig eltartható tisztítószer


NEDVES TAKARÍTÓKENDŐ

Felhasználás:

Tulajdonképpen az eldobható, egyszer használatos nedves törlőkendőket helyettesíti. Az egyéb hozzáadott anyagoktól függően speciális igényekre szabhatod.

Hozzávalók: - textil törlőkendők (kiselejtezett rongyok, igényed szerinti mennyiségben) - jól záródó tároló (üveg, műanyag doboz) - 250 ml ecet (pl. citrusos) - 250 ml meleg víz - 1 ek reszelt mosószappan - 10 csepp illóolaj igény szerint (pl. kakukkfű, neemolaj, teafa) - igény szerint speciális célra egyéb összetevő

Elkészítés (kb. 15 perc): 1. Öntsd egybe az összetevőket, keverd jól össze őket. 2. Áztasd be, majd csavard ki a kendőket. 3. A jól zárható edényben tárold kényelmed szerint (összegyűrve, hajtogatva, leporellósan…)


Források: - Tóth Andi – Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre - Bea Johnson – Zero Waste otthon: Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet - hulladekmentes.hu - humusz.hu


#útközbenjóga #hulladékmentes #csomagolásmentes #takarítószerházilag #takarítószer #belsőmunka #rendrakás #takarítás #misztermászl