Recent Posts

Archive

Tags

1.1. Atha Yoga Anushasanam

1.1. Atha Yoga Anushasanam Most következik a jóga tanítása.


Patandzsali jógaszútrája ezzel a sorral kezdőik. Szútra azt jelenti fonal, egy vezérfonal, ami, azt végig fogva, elvezethet az igazsághoz. Kivezethet a fényre. Az első szútra leszögezi: itt indul annak a kifejtése, hogy mit jelent az, hogy jóga. Mi a jóga - így is fogalmazhatnánk. Patandzsali nem azt állítja, hogy ő találta fel a jógát, ő csak elmagyarázza, segít megérteni, hogy mit jelent ez a gyakorlásorientált hagyomány.


Nagy a bizonytalanság arra vonatkozóan, hogy a szútra pontosan mikor keletkezett, vannak, akik még azt is kétségbe vonják, hogy valóban létezett-e Patandzsali és ha igen, tőle származik-e a szútrák megfogalmazása. Nagy valószínűséggel időszámításunk előttiek a sorok, amikor még ugye nem volt nyomda, ezért is jellemző a szövegre, hogy nagyon tömör, összefoglaló jellegű, hogy könnyedebben meg lehessen tanulni és utána fel lehessen idézni annak érdekében, hogy elmélkedni lehessen rajta. Ezért viszont a megértése önmagában olvasva egyáltalán nem könnyű, sőt, magyarázatra szorul. A személyes átadás, kiegészítés, beszélgetés jellegű interaktív tanítás ezért az ilyen jellegű tanoknál nagyon fontos, én mégis most kísérletet teszek arra, hogy megpróbáljam a szútrákat hétköznapi nyelve lefordítani, továbbadni úgy, ahogy én értem őket.

Remélem, segít nektek a gyakorlásban, támogat titeket abban, hogy a jóga útjára lépjetek, vagy, ha már azt járjátok, jobban alámerülhessetek.


A jóga szót sokféleképpen lehet fordítani, sok helyen olvasható például egyesülés, igázás, de végeredményben valamiféle olyan technikára utal a név, amely segítségével egyesülhetünk önmagunkkal, beleláthatunk magunkba, ráébredhetünk valódi természetünkre, megismerhetjük és megvalósíthatjuk önmagunkat, végeredményben egyensúlyba kerülhetünk magunkkal. Ez azt jelenti a jóga segítségével kiegyensúlyozottak lehetünk. tegye fel a kezét, aki nem akarná kiegyensúlyozottan élni az életét. Mindenki boldog akar lenni!


Fontos, hogy a jóga egyfajta kulcs, ami biztosan nyitja a zárat, a zárat önmagadhoz. Rájöhetsz sok mindenre magaddal kapcsolatosan és ha rájössz összefüggésekre, ha megtörténik a belátás, mit miért csinálsz, akkor tudod irányítani magadat másképp, úgy,hogy a döntéseid, a viselkedésed ne okozzon szenvedést. Se magadnak, se másnak.

A jóga útja az önkorlátozás útja, a lemondás útja, saját magunk megfékezése (erre utal az iga szó). A jóga visszafogás.


A jóga nem vallás. Nem sport, nincs benne verseny. Mindenkinek máshol van felrajzolva a startvonal és máshova a célvonal. Mégis olyan alázattal lépj erre az útra, mintha templomba lépnél, mert a jóga imádság. Magad megtalálása, felfedezése egy ima. Azért nem vallás, mert nem hit alapú, nem hinni fogsz, hanem egy gyakorlati út. Amit folyamatosan művelsz, egy, az életed végéig tartó kutatás és felfedezés.


A jóga a tudatosság eszköze.


Ha tudatos vagy, bármire képes vagy.

Itt kezdőik a tanítás, itt kezdődik minden.

Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar társadalom az ősi indiai kultúra tárházában. Nem én mondom ezt, hanem Kőrösi Csoma Sándor.


FolytatOm. Hari Om. Alexandra#jógaszútra #Patandzsali #szútra11 #atestatemplomazászanaazima