Recent Posts

Archive

Tags

1.2. Yoga citta vritti nirodhaha


A jóga az elme hullámainak a lecsendesítése, szól a jógaszútra második sora. A jóga az elme módosulásai, a mozgása fölötti teljes uralom. Sokszor keverednek a fordításokban az elme és a tudat szavak, ez ne zavarjon meg téged. Az elme több részből áll, erről később lesz majd szó.


Az elme olyan mint egy tükör, ami által homályosan látható csak a valódi tudat. A te elméd valójában nem tudatos, mert nagyon sok porréteg fedi. Sok minden beárnyékolja. Sok szűrő van rajta. Ezért olyan nehéz a hétköznapi életben gyakorolni a jógát, mert csak objektív észlelés van, mindig függ valamitől, hogy miről mit gondolsz, hogy mit érzel. Mindig a gondolataiddal, az érzelmekkel, vagyis az elme hullámaival azonosítod magad. Hibásan. Kicsit olyan ez, mint Platónnál a barlanghasonlat, hogy mindig csak valaminek a valamilyen képét látjuk érzékeljük, és a tárgyat, a dolgot valójában sosem. Mindenki ráadásul másképp érzékeli azt a tárgyat. Te is és én is, de a kiskutyám és a hangya is. És a kutyák és a hangyák között sincs két azonos. Ezért nincs végső valóság!


Ez ijesztő neked?


Lehet éppen az is, de inkább segít megérteni, hogy a dolgok nem ilyenek vagy olyanok, nem jók vagy rosszak, hanem attól olyanok, hogy te mit gondolsz róluk. Persze a gondolkodásodat és az érzelmeidet, tehát az elmefolyamatokat, a hullámokat meghatározza nagyon sok minden, a nemed, a korod, a kultúra, ahol fölnőttél, a szokások, a minták. Ezért javasoljuk mi jógaoktatók, hogy próbáld meg a dolgot eltávolítani magadtól, nem megítélni, nem valamilyennek gondolni, mert az sosem lesz jó. A dolog az elmével, az érzékszervekkel megismerhetetlen.


Tehát ezért rendkívül fontos a jóga szerepe az életedben, mert általa az elme folyamatait képes leszel uralni, nem csapódsz, nincs olyan, hogy ahogy esik úgy puffan. Uralni azt jelenti, hogy lehetővé válik, hogy ki tudd zárni a gondolatokat, az érzéseket, az érzelmeket. És hogy ez miért hasznos? Például azért, hogy meg tudd állítani azt, ami nem jó irányba visz.


Uralni azt jelenti, hogy nem vonódsz be, nem engeded, hogy elhatalmasodjon rajtad például a düh, a harag, az agresszió. Nem engedsz a félelmeknek, a kishitűségnek, a magány érzésének, de az önfényezésnek sem dőlsz be. Mert ezek az érzések, gondolatok mind boldogtalanná tesznek. Nem érzed jól magad a bőrödben. A jóga olyan technikákat tanít, amelyek segítségével képes leszel elérni azt, hogy pontosan tudd, mikor miről és mit gondolsz vagy érzel, hogy aztán később te határozd meg, hogy mit gondolj a dolgokról és hogyan érezz. Csak így tudod önnön potenciálodat teljes mértékben megélni, a saját energiáidat jól használni, jól befektetni. A jóga önmagad tudatos irányítása.


Ezt jelenti az iga. Ezt jelenti az egyesülés önmagaddal, a kapcsolódás önmagadhoz.

A jóga segít megérteni magadat. Ugye milyen jó dolog?


Önmagadat győzöd le bizonyos szempontból a jóga segítségével. És ehhez iszonyat nagy erő kell!


Patandzsali azt mondja tehát, hogy a jóga akkor valósul meg, ha le tudtad csendesíteni az elmét. Fogjuk látni, hogy milyen nagy a tárháza azoknak a gyakorlatoknak, amik által ez lehetséges, ahogy haladunk előre a jógaszútrák elemzésében.


Egyik ilyen eszköz, vagy lépcsőfok az ászana, a különböző testgyakorlatok vagy hétköznapi nevén: pózok. Ezeket gyakoroljuk főleg a jógastúdiókban. De ilyenek a légzőgyakorlatok, a koncentrációs vagy meditációs gyakorlatok is, ezeket már kevésbé gyakoroljuk, mert ezek nehezebbek. Tehát a jóga nem egyenlő a háromszögtartással, a fejenállással vagy a gyertyával. Ezek csak bizonyos lehetőségek az elme hullámainak a lecsendesítésére. Az ászana ezért sosem cél, hanem csak egy eszköz.


Ezért sem jó mutogatni magunkat a különböző ászanákban, mert az olyan semmitmondó, mintha mondjuk egy író állandóan a tollát mutogatná vagy a festő az ecsetét. Közben, kit érdekel, milyen tollal ír, mivel fest, hiszen a megjelent könyv vagy a festmény a lényeg! A képek a színes Instagramon azt hazugságot közvetítik, hogy az a jóga. Soha nem tudhatod, hogy akiről a kép készült az éppen jógázik-e vagy sem, vagyis csendes-e az elméje vagy sem.Az ászana túl van értékelve! Csak egyetlen egy fok azon a létrán, amit úgy hívunk jóga. Rajta kívül még van hat másik.


Ettől függetlenül én is használok illusztrációként képeket gyakorlókról és magamról is néha, mint például ezt is itt, de mindig tudd, hogy az nem biztos, hogy jóga. Lehet, hogy az egy tornagyakorlat és mint olyan tökéletes, nincs is azzal semmi baj. Csak legyél tisztában azzal mindig, hogy mi micsoda és ne ájulj el attól, ha valaki a kisujja körmén egyensúlyoz, vagyis értékelheted, hogy milyen ügyesen tudja használni az izmait, de a jóga ott és akkor nem értékelhető, nem mondható róla semmi, mert arról fogalmad sincs, hogy egyáltalán jelen van-e a gyakorlóban. A jóga nem jelenik meg vizuálisan. Nem látható, nem érzékelhető az ember érzékszervei által. Csak az tudja, hogy jógázik, aki csinálja. így nem is irigykedhetsz senkire, akit látsz a képen és ezért nem is érdemes magadat hasonlítanod hozzá.

Mindenkinek máshol van a startvonala és máshova van felfestve a célegyenese. Mindenkinek! Senki sem tart ugyanott és főleg: senki sem tart előrébb, mert kézen tud állni!

Csak dőlj most hátra, csukd be a szemed és próbálj meg úgy tízig számolni, hogy nem kalandozol el. Sokak kettőig nem tudnak úgy számolni, hogy ne gondoljanak közben semmire, ne érezzenek közben semmit. Meg tudod csinálni?Akkor jógáztál. El tudsz számolni akár 20-ig, hogy semmi másra nem figyelsz? Közel vagy a megvilágosodáshoz.


Hú, ez nem volt egy könnyű menet, velem vagytok még? Ki olvasta végig?


Gyakorolj fáradhatatlanul.


FolytatOm. Hari Om.


Alexandra


#Patandzsali #jógaszútra #szútra12