Recent Posts

Archive

Tags

1.4. Vritti sarupyam itaratra

Máskor az elme hullámzásával azonosul.


Ott tartottunk, hogy a jóga az elme hullámzásának a lecsendesítése, a tudatfolyamtok uralása. És, hogy amikor erre képes leszel, akkor egyensúlyba kerülsz, mert akkor önmagaddá válsz.

A következő szútra csak egy magyarázat, hogy mi van máskor, mi van akkor, ha nincs meg ez az egyensúly, amikor nem vagy önmagad, amikor a hullámok dobálnak ide meg oda. Az elme akkor olyan alakot ölt, amilyenre a hullám formálja, olyan mint a gyurma, bármi lehet belőle. Ráadásul azonosulsz, azzal aki mindezt gondolja, a nyelvbe vagy zárva és olyan kijelentéseket teszel, hogy én érzem, én gondolom. És ez megy egész nap. Egészen addig, amíg azt nem mondod: elég. Állj!

Most még tükör által homályosan látunk - szól a híres sor Szent Pál leveléből - akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, amint én is megismertettem.

Amikor a megismerés tárgya és a megismerő ugyanaz lesz, akkor leszel egyensúlyban. Amikor nincs megkülönböztetés. Nincs elkülönülés. Amikor rájössz, a világ nem függetlenül tőled létező, hanem veled együtt rezeg. Akkor ismerhető meg a végső valóság, amit hívhatunk így: Isten, mert ez a szó tartalmaz mindent.

Descartes azt mondja: gondolkodom, tehát vagyok. Ez majdnem igaz is a jóga szerint, csak egy gond van ezzel, az a gondolkodOM. A megszemélyesítés. Gondolkodás van, meg tapasztalás, meg cselekvés. Karma. De olyan, hogy Én nincs. Hogy ez az Én-érzet honnan jön, erről lesz még később szó.

A jóga segít lelassulni, segíti lecsendesíteni az elmét, a hullámzást. Ha csendes a felszín, akkor lehet, hogy lesz esélyed lelátni az aljára.

A világ valóságos, de nem úgy, ahogyan te gondolod.

A hétköznapokban nem a valóságot tapasztaljuk, hanem a valóság lehetséges variációit, lenyomatokat vagy maradjunk az előbbi képnél: a valóság tükörképeit. Nem tudsz a hétköznapi tudattal ránézni egy emberre, egy tárgyra, egy szituációra, hogy arról ne képezz egyből véleményt, hogy azt ne valamilyennek lásd. A valamilyen meg attól függ, amit addig tapasztaltál, milyen benyomások, milyen hullámok értek téged. A hullám sok mindentől függ, erről már beszéltünk, és főleg: befolyásolják a minták.

Automatizmusok alapján éled az életed!Aki a hullámait követi rab, elveszítette önnön szabadságát.

Csináld másképp, gondold másképp! Na de mégis hogyan? Eddig gondoltál valamit valamiről, hogy az úgy van, akkor hogyan tovább? Válj le ezektől! Ezt hívja a jóga tudatos életnek. Folyamatos self-check. Ne fogadj el semmit ilyennek vagy olyannak, tudd, hogy a világ a hétköznapi tudattal megismerhetetlen.


A jóga által viszont felfedezőútra indulhatsz a tükrön túli világra.


Jó utat minden érző lénynek!


FolytatOm Hari Om Alexandra