Recent Posts

Archive

Tags

1.7. pratyaksanumanagamah pramanani


Jógaszútra 1.7. pratyaksanumanagamah pramanani


A helyes megismerés háromféle lehet: a saját tapasztalás, a következtetés és az a tudás, amit ránk hagyományoztak.


pratykasa = közvetlen érzékelés; anumana = következtetés; agama = hagyomány; pramanani = a megfelelő tudás forrása (ani = három)


A jóga a tudatfolyamatok lecsendesítése, most megnézzük, mik ezek a tudatfolyamatok, mit is kell lecsendesíteni és majd utána jön, hogy miért. A valóság, a külvilág megismerésének ötféle forrása lehet Patandzsali szerint, ezt az előző szútrában ismertette. A következő szútrákban egyenként tárgyalja, hogy ezek hogyan néznek ki.


Az első az ötből a hiteles megismerés, ami háromféle módon történhet.


Az első a háromból az érzékszervi tapasztalás. Hogy milyen a külvilág ezt az ember az érzékszervei alapján tudja meg. Mondjuk milyen a tenger illata, milyen az íze, hogy néz ki, milyen hangot ad, milyen a tapintása. Ez az elsődleges megismerés, ahogy te saját magad a külvilágot tapasztalod. Viszont az érzékszervek sokszor becsapnak minket. A különböző élőlények hasonlóan tapasztalnak, elég valószínű, hogy nekem és neked ugyanolyan ízű az alma, de csak megközelíteni tudjuk egymást. Az alma íze soha de soha nem derül ki, hogy milyen igazán, picit, leheletnyit mindenkinek más. Ahányféle élőlény, annyi tapasztalás.


A második amire az érzékszervi tapasztalásból következtetsz, ha egyszer már valamit megtapasztaltál, tudod például milyen érzés kutyát simogatni akkor ismered azt az érzést. A múlt, az emlékek viszont erősen beszínezik a tapasztalást.


A harmadik, amit mások tapasztaltak és ránk hagyományoztak. Valaki mondja, hogy milyen meleg volt nyáron, elmeséli. De ahogy ugye haladunk előre látjuk, hogy egyre ingoványosabb a talaj, hiszen egyre több hiba csúszhat a rendszerbe. Mert aki tapasztal, annak az elméje már beszínezte a tapasztalást ráadásul lehet olyat ad át, amit ő maga nem is tapasztalt közvetlenül, és még az is lehet, hogy nem tudja úgy át adni, ha közvetlenül tapasztalta is, aki pedig meghallgatja mást ért a hallottak alatt. Bonyolult? Nagyon lényeges, hogy ki az aki mondja, ő mennyire hiteles személy, hiszen az ő színezete rendkívüli módon tud változtatni az átadott tudáson.


Ennek alapján egyáltalán meg lehet ismerni a valóságot, úgy ahogy az van? Mit gondolsz? Mindegyik megismerési módszer ferdíthet, mindenki "hibásan" tapasztal.

A valóság milyen? Sosem tudjuk meg, mert van egy közvetítő közeg, amit érzékszerveknek hívunk.


A jógi meg sem próbálja az érzékszerveken keresztül megismerni a külvilágot - mondja Szvámi Véda. Csakis az intuíció, a megérzés ad megfelelő képet a valóságról, mert az érzékek és az elme is a minták, a korlátozottság miatt nem adhatnak valós képet.


A tudás belülről jön!


Hári Om Alexandra