Recent Posts

Archive

Tags

1.9. sabda jnananupati vastu sunyo vikalpah

Jógaszútra

1.9. sabda jnananupati vastu sunyo vikalpah


A képzelgés azokon a szavakon alapszik, amelyeknek nincs valóságalapjuk.


sabda - szó jnana - tudás vastu - dolog, tárgy sunyo - üres, nincs mögötte semmi vikalpah - képzelődés


A vrttik harmadik csoportja a képzelődés, a fantáziálás, az elképzelés, elgondolás. Ezeknek nincs valóságtartalmuk.


Nagyon sok minden létezik, amit saját magunk nem tapasztaltunk meg, hanem elmondták nekünk, hogy az milyen így van egy képünk, elképzeljük, hogy milyen az a tárgy, a dolog vagy az az ember.


A szavaknak varázserejük van, különösen a kimondott vagy a leírt szónak van ereje, gondoljunk csak a mantrákra, amikkel teremteni lehet, akár jót vagy rosszat is, hiszen a negatív kimondott szavakkal korlátozni is tudjuk magunkat, tipikus például, hogy ez nekem úgyse megy, nem vagyok elég jó és társai. De gondolhatunk a sajtóra is, ami megjelenik a médiában az úgy van. Ha valakire rámondanak valamit, hogy ő milyen az úgy van, nagyon nehéz utána tisztára mosnia magát. Mindent elhiszünk automatikusan, amit hallunk. Legyél szemfüles!


Kialakul egy szóhasználat, ami utána a gondolkodás részévé válik, közben lehet, hogy semmilyen valóságalapja nincsen.


Szavainkba, fogalmakba, a nyelvbe vagyunk zárva! Pedig gondolhatnád másképp is, pont az ellenkezőjét akár, de meghatároz megintcsak a kultúra, a közeg, ahol élsz, a korod, a nemed, a mintáid és oly sok minden más. Próbálj minden nap újként tekinteni a téged körülvevő dolgokra, ne reagálj egyből, meggondolatlanul.


A képzelődésnek tehát nincs valós tárgya, ebben különbözik az első két kategóriától. Az ismétlés kedvéért, az elsőnél az érzékszerveken keresztül közvetlenül történt a megismerés, a másodiknál pedig, amikor az érzékszervek megvezettek minket és a megismert dolog tulajdonképpen más, mint aminek mi érzékeljük.


Ez a szútra is azt mondja, hogy a dolgok nem ilyenek meg olyanok, nincs végső valóságuk a tárgyaknak, a világ annyiféle ahányan tapasztaljuk.


A vrttiket uralni kell, ezt jelenti a jóga, a tudatos élet, mindent felülvizsgálni, amit tapasztalsz, amit hallasz, amit mondanak neked. Hagyj időt magadnak a tapasztalásban, a külvilág tárgyai vagy mások megismerésében.


Mert nem minden arany, ami fénylik.


Hari Om Alexandra

#jógaszútra #Patandzsali #1_9szútra