Recent Posts

Archive

Tags

108 Napüdvözlet Őszi napéjegyenlőség

Helyszínváltozàs!!!

A rossz idő miatt zárt helyen leszünk.

EDUYOGA

2. kerület Nagyajtai u. 4aA Jazz'nFlow sorozat 14. alkalma

Mantra, vers: Bakos Bettika

Hangszeres kíséret, hangtál: Dévényi Zoltán

Jóga: Brávácz Alexandra


108 Napüdvözlet az őszi napéjegyenlőség alkalmából


"A Napnak kell Felcsendítésként szentelődni, mert amikor az felkél (djan), a teremtményekhez csendíti fel a dalt (udgájati). És amikor felkél, elűzi a félelmet és a homályt. A félelem és a homály elűzője lesz, ki tudja ezt."


Upanisadok


Az őszi napéjegyenlőség a csillagászati ősz kezdetét jelzi. Ebben az időszakban különösen fontos befelé figyelni, talán most még jobban, mint az évben más alkalommal. Talán könnyebben is fog most menni.. Az élet folyamatos körforgás, elmúlik aztán újraéled. Valami lezárul, valami kezdődik. Valami meghal, valami születik. Most látszólagos pihenésben lesz a természet.


Az ősz a lezárás időszaka. A vége.


Ahogy a létkerék forog körbe-körbe, számos újabb és újabb feladat elé állít minket. Középen, a központban viszont csönd és béke van. Ott, ahol összekapcsolódunk magunkkal, ott és akkor kapcsolódunk össze Istennel.


Sötétség - világosság, férfi - nő, jin és jang, Nyár és Tél között egyszer csak szembe jössz te magad.


Az állandó változás, a káosz, a felfordulás, az ilyen-olyan napok mögött ott vagy Te. A Nap önmagad szimbóluma. Az örök fény, a központban lévő, a nem mozgó, az állandó. A Nap emlékeztet minket arra, hogy jöjjön bármi, jó vagy rossz, minden nap felkel és de tudjuk, hogy örök változásban élünk, sem tart örökké. Minden elmúlik.


Ha felvesszük önmagunkkal a kapcsolatot az olyan, mintha egy forgószél közepén állnánk, ott ahol nyugalom van. Innen lehetővé válik megfigyelni azt, ami periférikus és mellékes, de azt is, hogy mi az, ami igazán számít. Nem a mulandó dolgokat, a külvilágot figyeljük ilyenkor, hanem azt a belső pici arany embert. Az ilyenkor megjelenő belső intelligencia segítségével könnyebben elfogadhatjuk a körülöttünk történő változásokat. Megértjük, hogy szükség van a sötétségre és a nehézségekre az életben, ugyanúgy, mint a világosságra és a könnyebb, kellemesebb történésekre. Így van egyensúlyban a világ, aminek a kettősség a természete.


Ha így nézel magadra, megszűnik az önsajnálat és megérezheted, mit jelent ténylegesen az univerzum részének lenni.

Hogy tulajdonképpen sosem vagy egyedül, mindig valaminek, valami nagy egésznek a része vagy.


Ha így nézel magadra, akkor meg fogod tudni találni az egyensúlyt, akkor könnyebb lesz elfogadni önmagad.


Az őszi Napéjegyenlőség napján az éjszaka és a nappal ugyanolyan hosszú. A nap melege és a kellemes nyári napok egyre távolabb kerülnek, mi pedig a figyelmünkkel egyre beljebb kerülünk.


Jönnek a borúsabb, hidegebb nappalok és a hosszabb, sötét éjszakák. Szeptemberben áll be egy új rendszer az életünkbe, nem csak hétköznapi szinten, hanem szellemi szinten is.


Az ősz első napja a Mérleg jegy kezdetét is jelenti. A Mérleg időszaka az egyensúly megtalálásáról szól, mérlegelésről, méricskélésről.


Ez egy jó időszak arra, hogy megteremtsük magunkban a harmóniát a gondolatok, az érzelmek és a test között.


A 108 Napüdvözlettel önmagunk előtt tisztelgünk. 108-szor leborulunk és alázatosan meghajlunk magunk előtt. Elfogadjuk tévedéseinket. rossz döntéseinket. Ez a földelés ideje.


A Napüdvözlet egy alap-gyakorlatsor. Ezen az alkalmon a Surya Namaskar A verziót ismételjük el 108-szor. Az is kiderül, miért ennyiszer szoktuk gyakorolni, mit jelent a 108.


Klasszikus formában a sorozat 6 ill. 7 testhelyzet többszöri ismétléséből épül föl. Végezd rendszeresen reggelente és az egész napod kiegyensúlyozott lesz.

A sorozat tökéletessége abból fakad, hogy minden ászanának megvan a kompenzációs ászanája is, tehát egy előrehajlást egy hátrahajlás követ, és ez ismétlődik. Az izmok megfeszülnek, majd a következő pózban ellazulnak. A Napüdvözlet célja a test üdvözlete, felébresztése, energiával megtöltése. Végezheted légzésritmussal, de lassabban is, hosszabb ideig kitartva az ászanákat.


Fő hatásai:


• minden izmot átmozgat

• támogatja a test anyagcsere-folyamatait

• segít a súlyfelesleg ledolgozásában

• erősíti a gerincet, hátizmokat

• erősíti az idegrendszert

• egyensúlyba hozza az emésztést, kiválasztórendszert

• erősíti a légzési funkciókat, a tüdő kapacitása nő


A gyakorlást vezeti: Brávácz Alexandra jógaoktató

Részvételi díj: 3500 Ft


A gyakorlás bemelegítés után kezdődik. 108 napüdvözlet elvégzése kb. 75 perc. A gyakorlás után végigbeszéljük a tapasztaltakat, ki-ki elmondhatja, mit érzékelt és kérdésekre is lesz lehetőség. Természetesen bármikor abba lehet hagyni, meg lehet állni, lehet pihenni a gyakorlás során. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk, akik készen állnak magukat egy igazán különleges gyakorlással megfigyelni.


Ha szeretnél elmélyülten gyakorolni itt a lehetőség!


Az idei gyakorlássorozatunk utolsó alkalma.


Várunk szeretettel!