Recent Posts

Archive

Tags

A napunk rendje

Többször megfigyeltem már, hogy bennem is működik egyfajta rend, egy erő, amely mindig megsúgja, minek jött el épp az ideje. Gondolom, mindenki nap mint nap megtapasztalja, hogy a különböző napszakoknak más és más hangulata van. Ez a hangulat tulajdonképpen azt mutatja meg melyik energia vagy más néven irányelv uralkodik éppen. Az ajurvéda fogalmazta meg és rendezte össze ezeket a tapasztalásokat. Érdemes az ajánlásait minél jobban életünkbe beépíteni és az irányelvekkel összhangban élni.

Az ajurvéda szerint minden öt elemből épül fel, ezek az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld. Ezek az elemek különböző kombinációkban nyilvánulnak meg mindenben. Összetételüktől függően három különböző energiatípusra sorolják őket, ezeket hívja ez a tudomány dósáknak. A három dósa mindenben egyaránt jelen van, sőt ezek határozzák meg az anyagcsere és egyéb élettani folyamatainkat is.

A vata dósa az éter és a levegő elemekből épül fel, a mozgást, az áramlást segítik. A pitta dósa a tűz elemből áll, a lebontást, az átalakítást és a hőt irányítja. A kapha dósát a víz és a föld elemek alkotják, ez az energia a stabilitást, a raktározást felügyeli. Önmagukban tisztán nem fellelhetőek, mindegyik energiatípus jelen van mindig egyszerre, csak, hogy milyen mennyiségben az változik egyénenként, napszakonként, évszakonként.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy hajnalban és délután a vata (éter/levegő) hangsúlyosabb, délelőtt és este a kapha (víz/föld) a meghatározó, míg napközben és éjszaka a pitta (tűz) van uralmon. A három dósa egymást követő időszakai négyórás periódusokban váltják egymást. Az ajurvéda nagy hangsúlyt fektet a rendszerességre, a megfelelő időben történő aktivitásra és pihenésre. Ha ezt a ciklikusságot tudatosan beépítjük az életmódunkba, az egészségünk megtartásához nagymértékben hozzájárulunk.

Az alábbiakban olvashatjátok az ajurvéda által ajánlott napirendet:

Keljünk korán, lehetőleg hat óra előtt. A vata periódusban felkelve frissen, tiszta fejjel ébredünk. Persze ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni könnyű vacsorát fogyasszunk, ez járul hozzá a nyugodt alváshoz. Amelyik energia uralma alatt kelünk olyan lesz a napunk. Ha a vatában ébredünk, akkor a vata hatása érvényesül a nap során: frissek, könnyedek, jókedvűek leszünk. Egész nap kerülendő az alkohol, a kávé, a fekete- és zöld tea fogyasztása, a dohányzás, a mértéktelen fűszerezés. A gyomor egynegyedét pedig mindig hagyjuk üresen.

06:00-10:00 Kapha (víz/föld) A délelőtti időszak jellemzője a szilárdság és a kitartás. Ha ekkor kelünk csak fel, akkor sokkal nehezebben indul a napunk és egész nap nehézkesnek, kedvtelenebbnek érezhetjük magunkat. Délelőtt érdemes fizikai munkát végezni, ez az időszak a legalkalmasabb a sportolásra vagy a dinamikusabb jógázásra. Érdemes a jógagyakorlatok előtt tisztálkodni, hogy az éjszaka kiválasztott salakanyagokat lemossuk magunkról. Jógázás után viszont nem javasolt rögtön fürödni, csak ha feltétlenül szükséges, akkor mosakodjunk, hogy a jóga jótékony hatása megfelelően tudjon érvényesülni. 8 óra körül reggelizzünk, mert az ilyenkor elfogyasztott étel hasznosítható a legjobban szervezet számára.

10:00 - 14:00 Pitta (tűz) A nap közepén éri el a Nap legmagasabb helyzetét. A fő étkezésünk az ebéd legyen, dél és egy óra magasságában ebédeljünk. Ez az étkezés legyen az összes közül a legbőségesebb, mivel a pitta hatékonyan megtámogatja az emésztést. Ne együnk egyszerre kétmaroknyinál több ételt, mert gyomrunk kitágul, és még többet fog követelni. Ebéd után pihenjünk néhány percet nyugodtan az asztalnál vagy sétáljunk és csak utána folytassuk munkánkat.

14:00-18:00-ig Vata (éter/levegő) Kora délután érdemes szellemi munkát végezni vagy könnyebb testmozgást végezni. Minimum két órával az ebéd elfogyasztása után kezdhetünk csak jógázni. Azt javasolják, hogy még 18 óra előtt vacsorázzunk, utána egy jó séta vagy bármilyen kellemes, relaxáló tevékenység. Ilyenkor lehet a legjobban olvasni, különböző dolgokat tanulmányozni, akár új ismereteket szerezni. Az utolsó étkezés és elalvás között hagyjunk legalább két órát az emésztésre.

18:00 – 22:00 Kapha (víz/föld) Kora este már nem javasolt megerőltető mozgást végezni, inkább térjünk át a békésebb és csendesebb tevékenységekhez. Az olvasás ilyenkor is ajánlott, vagy nyugodt zene hallgatása, egy jó filmet is berakhatunk ilyenkor. Foglalkozzunk barátainkkal vagy ilyenkor jött el az idő, hogy a családdal legyünk. 21 és 22 óra között érdemes lefeküdni, az uralmon lévő kapha elnehezítő jellege ekkor még tart. Este kerüljük az idegrendszerünket izgalomba hozó dolgokat, lehetőleg ne ilyenkor nézzünk akciófilmeket, felzaklató híreket, kerüljük a veszekedést.

22:00-02:00 Pitta (tűz) Az éjszakai órákat az alvásra szánjuk, mert ilyenkor segíti a belső tűz az emésztést. A pitta megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól és újjáépíti a szöveteket. Ebben az időintervallumban piheni ki magát az idegrendszerünk is. Ha ebben az időszakban nem alszunk, akkor nem tudunk regenerálódni, nagy valószínűség szerint napközben fogunk a fáradtság miatt aludni és máris borul az egyensúlyunk. Az éjszakai evés sem javasolt ilyenkor, mert az ekkor elfogyasztott étel emészthetetlen salakanyagként rakódik le a szervezetünkben, ez nem csak a másnapunkra nyomja rá a bélyegét, hanem hosszabb távon is rossz hatással van szervezetünkre, elménkre.

02:00-06:00 Vata (éter/levegő) Ahogy az elején már írtam, érdemes ebben az időszakaszban felkelni. Utána tisztálkodjunk, hogy bőrünk meg tudjon szabadulni az éjszakai méregtelenítés anyagcseretermékeitől.

Mentés