Recent Posts

Archive

Tags

Boldogság, gyere haza

A jóga egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabb legyen az ember, jöjjön bármi, ne tudja annyira megborítani. Mindenki boldog akar lenni, mondja a Dalai Láma és ez bizonyára így van. El akarjuk kerülni a szenvedést. Nem akarunk fájdalmakat, rossz érzéseket, nem szeretnénk ha bántanának mások, de ez elkerülhetetlen, amit tudunk tenni, a mi hozzáállásunkat tudjuk irányítani. Hogyha felmerül bármilyen rossz, arra hogyan reagálunk, ez rajtunk múlik.

A Boldogság Művészete című könyvében a Dalai Láma nyolc pontot sorol fel, amelyek kellenek szerinte a boldogsághoz:

1. A külsőségekkel nem érdemes foglalkozni

Az anyagi világ dolgai ugyan rövidtávon okozhatnak némi boldogságot, hiszen ki ne örülne ma annak, ha megnyerné a lottó főnyereményt. De ez a boldogságérzet elég hamar képes tovatűnni. Az igazi boldogság nyitja a gondolatokban, az elmében rejlik, hiszen ha tudatosan mindennap megpróbáljuk a rossz gondolatokat kizárni fejünkből és csak a jóknak engedünk teret, akkor boldog életünk lesz, függetlenül a „külső” világ körülményeitől.

2. Fejlesszük az együttérző-készséget

Ha valakivel szemben együttérzőek és segítőkészek vagyunk, akkor ez a fizikailag és lelkileg is feltölt bennünket. Hogy sikeresen fejlesszük ezen készségünket, igyekezzünk minél mélyebben megismerkedni a körülöttünk lévő emberekkel.

3. Építsünk ki szoros emberi kapcsolatokat

A teljes élet, és boldogság nagyban függ attól, hogy hány közeli embert, barátot tudhatunk magunk mellett. A Dalai Láma szerint törekedjünk szoros emberi kötelékek kialakítására, amely úgy a fizikai, mint a mentális egészségünknek is jót tesz.

4. Spiritualitás az életünkben

Az embereknek meg kell ismerkedniük azzal a nézettel, vallással, látásmóddal, amelyben hinni tudnak, ez egy nagyon fontos kérdés, hogy valaki boldog tud-e lenni. A legtöbb boldog, lelki egyensúlyban élő ember, vallásos családból származik.

5. A szenvedés is az élethez tartozik

Egyes emberek nem képesek megérteni, elfogadni a szenvedést. Mindenki egyszer megöregszik, amikor már jönnek a betegségek, szervi bajok, nehézségek, de ez hozzátartozik az élethez. Aki ezt nem tudja elfogadni, és inkább nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, csak ideiglenesen képes enyhíteni saját szenvedésén.

6. Iktassuk ki a negatív érzelmeket

A gyűlölet, a félelem megakadályoznak abban, hogy boldogok legyünk. Inkább koncentráljunk a jó dolgokra, az együttérzésre, szeretetre, türelemre, jószívűségre.

7. A pohár félig tele van

Az optimizmus nagyon sok nehézségen képes átsegíteni. Az élet nem nevezhető igazságosnak, de nagyjából egyforma arányban történnek velünk jó, illetve rossz dolgok. Gondoljunk a pozitívumokra, lássuk meg azokat is a mindennapjaink során, hiszen léteznek.

8. Becsüld önmagadat

A tibeti szerzetesek előtt ismeretlen fogalom az önutálat. Meditációval csakis a jó dolgokra koncentrálnak. A Dalai Láma szerint mindenkinek értékelnie, becsülnie kellene magát. A ember nem csak hibából, negatívumokból áll, hanem sok jó tulajdonsággal is rendelkezik, és ezt kell észrevenni.

A fentiek mellett a jóga segít és egyfajta fegyelmezettséget tanít, egy középen-levést, hogy ne engedjük nagyon kiborítsanak minket a hétköznapok.

Találtam egy helyes sorozatot, aminek boldogság-jóga a neve. A jóga gyakorlásának olyan eredménye lesz, amilyen tudatállapottal ráállsz a jógaszőnyegre. Ha azzal állsz rá, hogy B O L D O G S Á G, akkor erre trenírozod az elmét és a gyakorlatok segíteni fognak. A jóga egy intelligens rendszer, magától tudja, hogy hol van szükséged korrekcióra vagy támogatásra.

Erről beszélek, próbáljátok ki!