Recent Posts

Archive

Tags

A várakozás szépsége

Az adventi időszak a várakozásról szól, nemcsak a tényleges hosszabb nappalokat, hanem, a jóga szempontjából a benső fényt is várjuk ekkor.

Karácsony szavunk eredete bizonytalan, sokféle magyarázatot olvashatunk. Egyes források szerint a kracsun szóból ered, amely téli napfordulót jelent, az (át)lép, azaz korcs igei tőre vezethető vissza. Átlép olyan értelemből, hogy átfordul, persze a Nap változásáról, növekedéséről van szó.

Egy másik értelmezés szerint a kerecsen(y) szóból származik, a magyarból kikopott, „fekete” jelentésű karacs szóból. A régiek kerecsen sólymokat reptették ilyenkor, hogy a lélek minél közelebb kerülhessen a fényhez.

A téli napfordulókor vált a Nap, az eddig hosszabbodó fekete és sötét éjszakáknak vége és megszületik újra a fény, az új élet kezdete ez, az új lehetőségek kezdete. December 21-én van a legrövidebb, a legsötétebb nappal, ezután kezd el nőni a világosság a világban. Megtörténhet ilyenkor a benső ünnep, a benső újév kezdete. A téli napfordulókor megszülető új Nap a fény, ami a tudatosságunkat szimbolizálja. Ezzel kezdődik a lezárása annak, ami ténylegesen elmúlt, ami nem vezetett sehova, csak sötétséget és szomorúságot okozott. Itt az idő ezek elengedésére. A fény szimbolikája most támogat minket ebben a folyamatban. A legsötétebb nap utáni időszak eseményei kulcsfontosságúak, a következő esztendő történéseiről hozhatnak szimbolikus üzenetet. A régiek ilyenkor minden nap kimentek a mezőre és egy ideig meredtek a sötétbe. Mi városiak is megtehetjük ezt, minden este szánjuk pár percet arra, hogy kinézzünk az ablakon és merengjünk el jelenen, múlton és jövőn.

Mivel ilyenkor a természet látszólag teljesen visszavonult és a fagy átmenetileg konzerválja az életet, vigyáznunk kell arra, hogy a szívünkben az érzések ne dermedjenek meg. Több tudatossággal most is meg lehet engedni megélni az érzelmeinket. Fontos, hogy tudjunk ekkor is szeretni, elsősorban (egészségesen) magunkat és persze másokat is. Még a visszahúzódás, a befelé figyelés ideje tart, ezért remek alkalom arra, hogy átgondoljuk mi okozhatna több örömet az életünkben és mi vagy ki az, ami vagy aki hátráltat minket, mit nem érdemes tovább erőltetni. Ne feledjük, a Bak jegy kedvezőtlen időszak szerelemre, felszínes barátkozásra, könnyed szórakozásra, ezért inkább a mély, fontos és igaz barátokkal, társakkal töltsünk időt építő és tartalmas beszélgetéseket folytatva velük

Betlehem, Betlehem, a te határidba érkezett Mária, rongyos istállóba. Ott ülvén, mindegyre, elhagyott gerlice, elkészíté magát a boldog szülésre. Egy angyal, egy angyal újságot hirdetett: Betlehem várában kis Jézus született. Hideg szél fújdogál, jaj, de nagyon fázik, a kisded Jézuska értünk siránkozik.

*ezt a karácsonyi dalt énekelte Bakos Bettika, az Advent jóga - Jazz'n Flow című eseményen, december 16-án, az Anahita jógaközpontban