Recent Posts

Archive

Tags

Telihold a Mérlegben - az igenek és nemek életünkben

A Telihold költészet. Persze ezt tudjuk, de ami most nagyon izgalmassá teszi, hogy ma este a Mérlegben lesz, míg közben a Nap a Kosban van. Hoppá. Na de mit is jelent ez? Egy nagyon érdekes cikket olvastam ma reggel erről.

Aki asztrológiával komolyabban foglalkozik, tudja, a bolygók állása olyan szimbolikát hordoz, ami döbbenetes igazságokra világít rá. Ami kint az bent, vagy inkább, ami fönt az velünk. Persze nem arról van szó, hogy a bolygóknak valamilyen mágikus, az érzelmi és gondolati világunkra mágneses hatása lenne, hanem évezredek óta megfigyelt analógiákról.

Tehát itt van, ez van ma, Telihold a Mérlegben, itt és most történik. Persze érezzük már napok óta az előszelét: a két nagy ellentét, a Nap és a Hold a két nagy ellentétes jegyben, a Kosban és a Mérlegben. Gyönyörű szembenállás, miközben gyönyörű egyezés az életünkben. A hatha jógából is tudjuk a Nap az aktív, a Hold a passzív. Az asztrológiában pedig ha létezik igazán aktív, férfias minőség akkor az a Kos, miközben a teljesen passzív, nőies minőség a Mérleg. Nap – Hold / Kos – Mérleg. Ugye értjük?

Amikor a Holdat erejének legnagyobb teljességében tapasztaljuk érdemes picit megállni és figyelni. Érdemes ilyenkor megnézni, milyen jegyben áll a Nap, mert a szembenállás sok mindenre fényt derít. A mainál nagyobb ellentétet ritkán tapasztalhatunk, iszonyú erősen hatnak ránk a mostani szemben álló energiák. A Telihold sláger téma, ezer és ezer kép készül róla majd ma este az Instagramra, de ez a költői Hold viszont ma egy olyan összetett ellentétre világít rá, ami az igen és a nem kategóriákat egyszerre és sokaknál szinte ugyanolyan mértékben jeleníti meg. Ezért tapasztaljuk magunkban a már szinte szétfeszítő vívódást.

A Nap a Kosban: “Szabad, önálló és független vagyok, nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak, a saját utamat járom, öntörvényű vagyok, szeretem a kihívásokat, mindig a határaimat keresem, sokszor inkább nekimegyek a falnak, mert az izgi, újító vagyok, az újrakezdés motivál, ha valami unalmas azonnal érdektelenné válik, és nem esik nehezemre elengedni azt.” A Kos nagyon könnyen tud változtatni, átgázolni másokon, amikor a lelke szól, hogy elég ő már mozdul is. A Kos a zodiákus gyereke. Számára az élet egy nagy kaland, szórakozás, szereplés, mindig a jót részesíti előnyben, nem szenved hónapokat, iszonyú gyorsan lép tovább. A Kos a mozgató, az a részünk, aki meg akar mutatkozni, állandóan előtérbe szeretne kerülni, a Kos a virágzó, könnyed tavasz.

És ki van a másik oldalon? A Mérleg. A zodiákus legédesebb (majdnem mindig) jegye. A Mérleg semmi mást nem akar, mint elbűvölni, mindenét a másikkal megosztani és csak úgy ellenni, a kisvízben lubickolni, ahol sosincsenek nagy hullámok. Az örök hippi. „Az élet művészet, mindennek jó vége lesz, nehézségek tulajdonképpen nincsenek is, nekem akkor jó, ha a másiknak jó, jobb nem kimutatni az érzelmeimet, mert azok nem is annyira fontosak, minden olyan szép és mély, minden jel az életemben és oly fontos, dönteni nem kell, gyorsan besöprök mindent a szőnyeg alá, akkor biztos nem lesz baj, inkább merengek ezen még egy kicsit, biztosan megoldódik magától.” Amíg a Kost a döntései éltetik – a Mérleg legrosszabbul akkor érzi magát, ha döntenie kell. Számára az élet egy csoda, egy rácsodálkozás, az összefüggések éltetik, az érzései, a megérzései. Szeret alámerülni, mélyen megélni mindent, a változékonyság jellemzi, de zárkózott, inkább elfedi a problémákat, mintsem azokat a felszínre hozza. A Mérleg az elmúlást is szépnek látó ősz.

Érted már a különbséget? Az egyik az aktív, aki lépne, csinálná, a tavasz, a másik a passzív, aki inkább begubózna, az ősz. És ez egyszerre bennünk.

Érzed magadban most ezt a kettősséget, amikor az egyik részed valamit nagyon akar, a másik pedig ugyanazt nagyon nem? Ez lehet bármi, a munkád, az otthonod, bármi, de mivel Mérlegről van szó, leginkább a párkapcsolatunkat érinti most ez a Telihold. Egyik részünk életünk legromantikusabb kapcsolatát éli meg, egy folyamatos együttlétet, elfogadást, összeolvadást, a másik pedig szinte tolja el a másikat, türelmetlenül és izgágán el akarja tüntetni az útjából. Az egyik részünk menthetetlenül romantikus, a másik részünk úgy gondolja az érzelmek túlértékeltek. Benned mi zajlik most leginkább? Nem biztos, hogy egyszerre van jelen mindkettő egyforma mértékben, ezek folyamatosan harcolnak bennünk, egyszer az egyik kerekedik felül aztán a másik.

Ki a kapcsolat mozgatója? Jó ez neki? Én irányítom az életemet? Szabad tudok maradni? Egyedül jobb? Függök a másiktól, kiszolgáltatottnak érzem magam vagy érzelmileg független és önálló vagyok? Melyik a jobb nekem? Szükségem van egyáltalán erre a kapcsolatra? Meg tudom élni magam önállóan vagy csak vele teljességben? Szeretem őt egyáltalán? Szeret ő engem egyáltalán? Elengedjem és ugorjak bele a semmibe vagy egy új kalandba? Örüljek nagyon ennek most, mert tudom ez a legjobb számomra és ilyen sosem volt és nem is lesz?

Ezek az önellentmondást tartalmazó idegesítő kérdések foglalkoztatnak minket napok óta és alakítják a hétköznapjainkat. Hagyjuk, hogy jöjjenek, dönteni nem ma fogunk ez biztos. Dőljünk hátra és élvezzük a látványt, ezt az őrületes játékot. Csak figyeljük magunkban a bizonytalanságot, és ami a legfontosabb: ne vegyük túl komolyan magunkat. Rá fogunk jönni, hogy a kétkedés jó, hogy az egyik sosincs a másik nélkül, hogy ettől érezzük, hogy élünk. És egy dologban biztosak lehetünk: a mérleg nyelve el fog dőlni, mosolyogjunk, itt a tavasz (még ha most nem is látszik) és minden kiderül.

Boldogság, Alexandra