Recent Posts

Archive

Tags

A jóga erő - nőnek lenni, férfinak lenni

A jóga erő. Sokat gondolkodom rajta, miért van az, hogy többségben nők járnak az órákra. Nekem szerencsém van, hozzám szívesen jönnek a fiúk is, ezért általában vegyes csoportok vannak. Ez jót tesz a dinamikának. De azért ahogy elnézem most a szobabeosztást a balatoni, nyári tábornál rájövök, hogy alig lesznek fiúk. Miért? Az idei oktatóképzésen 1, azaz egy fő fiúnk van. Ez szinte érthetetlen számomra. Pedig a jóga az erőről szól! Ráadásul eredetileg nők nem is gyakorolhatták, ez a férfiak kiváltsága volt Indiában. De nemcsak erőt ad, kell hozzá kitartás, szilárdság, elszántság, fegyelmezettség, akarat. Csupa csupa férfias attitűd és energia. Persze ez bennünk nőkben is megvan, de ezek a Shiva (férfias) énünkhöz tartoznak. A jóga szó néhány fordításban "erőszakot" jelent. Persze ez az erőszak nem brutalitás, hanem hogy nagy erővel változtatjuk és tudatosan önmagunkat, Szerintem a jógagyakorlatok kifejezetten fiúknak is való testmozgást és kihívást jelentenek és a nagyfokú koncentráció, a figyelem vezetése, az összpontosítás, a vezérlés is inkább férfias, mint érzelmes és nőies. Bár rengeteg érzelem szabadul fel a gyakorlás közben, de most nem erre gondolok. A jóga önmagában is egy tüzes, aktív tevékenység, tehát a bennünk lévő Napot, a férfi energiát növelheti, persze a cél, hogy a két különböző energiát egyensúlyba hozza. A HA - a Nap és a THA- a Hold, a tüz és a víz. Az aktív és a passzív. A mozgás és a mozdulatlanság. A Shiva és a Shakti. Az, hogy milyen neműnek születtünk egy dolog, közben ez a két energia harcol bennünk, örökkön örökké. Mindenkiben jelen vannak, nemtől függetlenül, az egyik viszont mindig megpróbál felülkerekedni, nekünk ezért az egyensúlyra kell törekedni. Ha egyensúly van, akkor vagyunk boldogok.

Hogy hogyan? Férfiként az a megfelelő, ha Shiva érvényesül inkább, de egészséges mértékben és jól kiegyensúlyozva Shaktival. Nőként fordítva. Ha ez az energetikai rendszer felborul bennünk, akkor kiestünk az egyensúlyból. Ha kiestünk az egyensúlyból megjelennek a fizikai tünetek, gyakran betegségek, hangulatok, ártó gondolatok, rossz érzelmi állapotok, téves döntések formájában. A fizikai test kibillentségét mindig megpróbáljuk azonnal helyrehozni, gyógyszereket veszünk be, edzeni megyünk, megpróbálunk odafigyelni az étkezésre és ilyen-olyan eszközöket használunk, hogy egyensúlyban tartsuk. Pedig csak mögé kellene nézni. Mért nem az okokkal foglalkozunk? A betegség csak egy tünet, egy állapot, nem egy fix valami, amit el kell szenvednünk. Mi van mögötte? Miért hoztuk azt a piszok rossz döntést? Milyen kibillentség van az energiákban? Ezt kell megvizsgálni és ott kell beavatkozni.

A jóga szerint az Ida és a Pingala, a két fő energiacsatorna szállítja a pránát, az életerőt. A Pingala a test jobb oldaláért felel, a férfias energiáért, az Ida pedig a bal oldalért, a női energiát áramoltatja. A jóga fő célja ezt a kettőt egyensúlyba, azaz középre terelni a főfőcsatornába, a szusumnába. Ez az önmegvalósítás. Egyszerűen hangzik nem? A fegyelem, a kontroll, az akarás, a dominancia a férfias energiát reprezentálják. Nagyon fontosak, ők képzik az alapot, ettől tudunk jó döntéseket hozni, financiális stabilitást teremteni, a megfelelő munkahelyen dolgozni, a családot jól szervezni, egyfajta menedéket önmagunknak és a körülöttünk lévőknek biztosítani. Ha túl sok van ebből az energiából bennünk, túl feszessé válnak az izmok, rugalmatlanná a gondolkodás, érzéketlenné az érzelmek, harcossá a napok, küzdelemmé és drámává az élet. A női energia az odafordulás, a nyitottság, a befogadás és az elfogadás. Az együttérzés, a gondoskodás, a benne nyugvás. Olyan mint a víz, egy folyamatos, finom változékony áramlás. Nagyon fontos a jelenléte, mert ellensúlyozza a férfit bennünk. Érzelmesség, beleérző-képesség, megérzés - ezek az alapvető női energiák és kellenek az egészség fenntartásához. Ha túl kevés van belőlük, kicsúszik a talpunk alól a talaj, szétesünk, bizonytalanná válunk, kapkodunk. Ha csak a férfi dolgozik bennünk, akkor túlstresszelünk mindent, állandóan fáradtak vagyunk, túlpörgünk. Mindent akarunk, azt is azonnal. Azért írok erről inkább, mert az a tendencia, ez a jellemző ránk nőkre. Min csodálkozunk, ha úgy éljük az életünket, mint a férfiak?

Ha állandóan azt hallod, neked ez menni fog, te olyan erős vagy, akkor azonnal villanjon fel a piros lámpa és tudd, hogy valami nagyon nincs rendben, neked nem kell erősnek lenned! Egyedül élsz, egyedül fizetsz mindent, megszereled a tévét, fölfúrod a képet. Kőkeményen tartod a diétát, elszántan megiszod, amit meg kell, minden hajnalban elmész futni. Egy kis kardió, talán egy kis súlyzózás is belefér. A jógásoknak csörög az óra, hajnali 5-kor katonásan a matracon. Megvan épp a menstruációm? Nem baj, toljuk. Megyünk a mysore-ra. Aztán belehuppanunk a főnöki székbe, egész nap másokat irányítunk. Vagy saját céget vezetünk. Saját magunknak felelős, komoly döntéseket hozunk. Állandó tevés, csinálás, nyomás, kontrollálás. Egész áldott nap a férfi énünket éljük. Hol volt ebben a napban a nő? Hol van a lágyítás, a finomítás, a lassítás, a megnyugvás? Egy nap aztán azt vesszük észre magányosak lettünk. Nem biztos, hogy egyedül élünk, de párban is lehet egyedül lenni. A ciklusunk se a régi, folyamatosan vacakol. Kisbabát szeretnénk, de nem jön össze. Főzni nincs kedvünk, takarítani már rég nem takarítunk, mert van takarítónő, nekünk ugyanis arra nincs időnk. Érzéketlenné válunk, nincs az a könyv vagy film, amin el tudnánk sírni magunkat. Jönnek viszont a félelmek, a szorongások. Aztán a folyamatos kialvatlanság, ami csak fokozza ezeket.

És hogy mit lehet ilyenkor tenni? Hozd újra egyensúlyba a női energiát az életedben! Kezdj el jógázni, ez az első. Az önismeret segít majd téged tovább billenni. De mondok néhány egyszerűbb és praktikus segítséget is. Olyan lesz ez, mint a házipatika. Gyorssegély.

Először is hozd be az érzékiséget az életedbe! Kívülről támadunk, így haladunk befelé. Válj ínyenccé, egyél finomakat, olyan ételeket, amiket kifejezetten élvezel. Frisset, táplálót Ami már jól is néz ki. Főzz magadnak, ne a kantinban egyél. Öltözz nőiesen, színesebben, illatozz. Vegyél egy finom fürdőt, illóolajban mártózz meg. Helyezz növényeket, virágokat a személyes teredbe. Öltöztesd a lakásodat is nőiesen. Színek, kiegészítők. Minták. Rakj rendet. Rendezkedj! Ami azt jelenti, ajándékozd el, amire nincs szükséged vagy durvát mondok: dobd ki! Hallgass kellemes zenét. Merülj el mindenben, ami az érzékeidet újra előcsalogatja. Élvezkedj egy picit ezekben jobban. Sétálj, menj a természetbe, de nem kell megmászni a hegyet. Ülj le egy patakpartra. A parkban egy padra. A játszótérre. Figyeld a gyerekeket. Ne ítélkezz! Ne minősíts! Ne vállalj szenvedő kapcsolatot, ahol te vagy a férfi, ahol elnyomod a másikat, Olyan társra várj, aki megtanít nő lenni. Aki mellett önmagad lehetsz. Ahol nem kell irányítanod, ahol hazaérkezel. Aki megtanít megnyugodni. Ahol biztonságban lehetsz, érzelmileg és minden más szempontból is. Aki megengedi, hogy gondoskodj róla. Aki vezet, megmondja merre az arra. Aki meghozza a döntéseket. Lefoglalja a hotelszobát, rendel az étteremben, előreenged, eligazít, kinyitja az ajtót neked. Minden értelemben. Utazz el! Szakadj ki a megszokottból és élvezd, hogy máshol másképp élnek, mást esznek, máskor fekszenek. Próbálj ki mindent, ami jól esik, amitől feltöltődsz, ami jó érzésekkel tölt el. Ami finom. Itt a nyár, heveréssz! Sétálj mezítláb! Ne tervezd tele a szabadságodat. Most nem kell az a hatalmas túra azon a hágón, nem kell ejtőernyőzni és minden vadvizet túlélni. Finom, lassú mozgások. Ami a legfontosabb: legyél spontán! Improvizálj! Kezdj el valamilyen alkotó tevékenységet, tanulj meg végre kötni, horgolni. Hímezz. Fesd át azt a régi komódot. Iratkozz be egy főzőtanfolyamra, rajzolj, fess, menj el abba a tangó táborba. Hallgass az intuícióidra. Mindenben a megérzéseid vezéreljenek, ne a racionalitás. Engedd magad a szíved által vezetni! Ez a legfontosabb tanítás.

Ha jógázol és ismered a nadi sodhana légzőgyakorlatot végezd minél gyakrabban. Leginkább éhgyomorra, minden reggel. Ez a gyakorlat kiegyensúlyozza az Idat és a Pingalat. Ha nem ismered, gyere el órára és együtt megtanuljuk.

Amúgy olyan régóta szeretnék olyan órát tartani, hogy Férfi jóga. Lehet, hogy ősztől lesz is ilyen az Anahitában, addig meg megpróbálom megfejteni miért maradnak el a férfiak.

A fiúk nem szeretnek a lányok előtt mozogni? Leizzadni. Nyögni. Fújni. Szenvedni? Vagy lehet, hogy aki még nem volt jógázni azt gondolja, a jóga uncsi, egyébként is ő nem elég hajlékony és rugalmas, a lányoknak az jobban megy, egyébként meg nem akar "leégni"? Pont azért érdemes eljönni jógázni, mert nem vagy elég rugalmas! Legközelebb erről írok.

Meséltem az elején az egyetlen fiúról az oktatóképzésen. Biztos olvassa ezt a posztot, szóval most gondoljatok rá, hogy mosolyog. Magabiztosan teheti, mert olyan férfi lett belőle ez alatt az elmúlt időszak alatt, hogy csak na. És még tart. Tartani is fog most már.

Fiúk, nagyon sok lány jár jógázni, szingli pasik első számú ismerkedési helye lehetne a jóga sala. Én szóltam. <3

Szeretettel, Alexandra NAMASTÉ #jóga #ida #pingala #shakti #shiva #légyférfi #légynő