Recent Posts

Archive

Tags

A jóga kiegyezés

A jóga kiegyezés. Ma hajnalban Telihold volt a Kosban, miközben a Nap a Mérlegben van. A két egymással tökéletesen szembeálló jegy harca ez a mai. A Mérleg Nap az egyik füledbe azt súgja, légy önzetlen, törekedj az egyensúlyra, kényelemre, finomságra, lágyságra, ügyelj az élet szépségeire, maradj nyugton. Csend, béke, nyugalom. Csak semmi izgalom. Mindezt minden áron, akár úgy, hogy jobb besöpörni mindent a szőnyeg alá, amik azért a látszólagos sima felszín alatt ott lappanganak. A Kos pedig azt fújja, gyerünk, lépj ki a bizonytalanba, merj, ugorj, vállald, csináld, tegyél, változtass, menj már, fedezd fel, csak magaddal foglalkozz, állj ki magadért, légy független, kit érdekel, mi lesz!

A mostani időszak fő kérdése, hogy hátunk mögött hagyjuk-e a jól ismertet, az otthonosat, a biztonságosat, merünk-e kipróbálni valami újat, ami viszont kockázatokkal jár. Az új lehetőség talán itt kopogtat az ajtódon, de te nem tudod, be merd-e vállalni. Vagy hogy rájövünk-e arra, minden jó úgy ahogy van, rendjén van. Rend van.

Mindenkiben megvan ez a kettősség, a Kos-ság és a Mérleg-ség. A két szembeálló jegy nem csak az e jegyekben születettekre van a napokban nagy hatással. A látszólagos kettősség, ami tulajdonképpen egy, de a világunkban mégis az érem két oldala. A hatha jóga. A Nap és a Hold. A világosság és a sötétség. Az aktív és a passzív. A férfi és a nő. A harc és a béke. Az akarat és az engedékenység. A két minőség, ami mindenben és minden szinten megjelenik. A Mérleg Nap a párkapcsolatokra vonatkozik elsősorban. Arra késztet, hogy lépj, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy béke és harmónia vegyen körül. Ez az egyensúly. Itt az idő, hogy megvizsgáld, érdemes-e továbblépned, akkor is, ha az bizonytalan és félelmetes. Vagy inkább maradni jobb, a legfontosabb elengedni a bizonytalankodást. Megtanulni bízni magadban és bízni a másikban. A bizalom, az egyik legnehezebb dolog a világon. A lényeg, hogy döntened kell, azért nagy a feszültség benned, mert nem döntöttél még. Dönts!

Az őszi napéjegyenlőség alkalmával, vasárnap este 108 Napüdvözlet gyakorlásával a „lezáráson” dolgoztunk. Olyan csodálatos jógában volt részem, hogy úgy éreztem, a gyakorlás egy hosszú, vég-nélküli ima, szüntelen újra meg újra mantrázás. Azt tanítottam, hogy a lezárás nem elengedést jelent, az egy hosszabb folyamat, később jön és másról szól. A lezárás viszont tényleges cselekvésre hív. Csak úgy tudsz megküzdeni a feszültséggel, ami benned dúl, ha döntesz, vagy lezárod, vagy a vívódást zárod le! A legerősebb telihold ebből a szempontból a mostani, ami azt mondja, valahogy cselekedni kell. Hogy melyik oldal nyer, csak te tudhatod. Ezt gyakoroljuk a héten, az óráimon. Erősen a jobb oldalt, illetve utána a bal oldalt figyeljük, majd ezeket együtt. A végleteket piszkálgatjuk annak érdekében, hogy megtörténjen a kiegyezés. Az önmagaddal történő megegyezés. Santosha. A jógában az egyik legfontosabb pont, hogyha megegyezel önmagaddal elégedettségérzés önt el. Ez a jóga egyik alappillére. Ekkor tud lecsendesedni az elme, ami pedig a jóga célja.

De hogyan tudjak dönteni? Kérdezed.

Segítek egy gyakorlattal. Ülj le egy kicsit szabad levegőn a napsütésre, egy padra vagy egy jól kiszellőztetett szobában a földre. Legyen komfortos, legyél ebben a szélben, hidegben rendesen fölöltözve, vagy ha bent vagy, betakarózva. Helyezkedj el egy keresztezett lábú ülésben, egyenes háttal és laza karokkal. Ha kényelmetlen, ülj párnára. Csukd be a szemed és kezd el figyelni az érzékeidet. Pár perc után vezesd a figyelmed a légzéshez. Figyelve az orrjáratokon keresztül be és kiáramló levegőt szépen, lassan kapcsolódsz önmagaddal. Figyelj tovább, és ha elkalandoznál, vezesd vissza a figyelmed a légzéshez. Az egó mindent be fog vetni, hogy elterelje a figyelmed, pl. elkezd viszketni az orrod, vagy elkezd fájni a hátad, zsibbadni a lábad vagy épp megszólal a telefon. Kapcsold ki, válts lábat, igazítsd meg a párnát. De soha ne add fel! Maradj minimum 15 percig és figyelj tovább. Kezd el figyelni a homlok közepét, a szemöldökök közötti részt. Újra meg újra vidd oda a figyelmed. Az elme egy idő után feladja a küzdelmet és lehetőséged nyílik önmagaddá válni. Ha pedig önmagad leszel, meglátod, megkapod a választ. Egy megérzés, mint egy finom, hűvös, de lágy szellő elárulja, merre menj.

Nem vagy egyedül.

Eredményes gyakorlást kívánok, Namasté….Alexandra