Recent Posts

Archive

Tags

A jóga a hit

A jóga a hit. Hit abban és biztos tudása annak, hogy minden jobb lesz. A remény, hogy eljön a fény.

Ma van az év utolsó újholdja. Mivel a Nyilasban van, kiemelt jelentősége van ilyenkor a gyakorlásnak. A Nyilas mindig az újító, az újrakezdő, a dinamikus, a mozgékony szárnyaló, egy erősen tüzes jegy. Biztos, hogy jó eséllyel kezdődhet valami új végre bennünk, vagy valami újat vetíthetünk előre az év végére ha tudatosítjuk a folyamatokat. A Nyilast kentaurként ábrázolják, félig állat, félig emberként. Félig ösztönös, de félig gondolkodó lény. Az alsó része a földhöz kapcsolódik, a felső viszont a szellemi minőséget szimbolizálja. Szellemében már ember, ugyanakkor benne laknak még ösztönei és vágyai, ragaszkodásai. Most csak rajta áll, el tud-e rugaszkodni, meg tud-e újulni, vagy földhöz ragad-e, marad-e régi mintáiban, szokásaiban, elképzeléseiben. Ilyenkor egy évre előrevetítve lehet ebben megerősíteni magunkat. Nagy terveket szőni, nagy elhatározásokat tenni. A napokban rendkívül jó lehetőség van arra, hogy megújulj, hogy kiteljesedj, hogy bővítsd és szélesítsd a látóköröd, hogy hasznos tapasztalatokat szerezz. Eljött a megértés, a belátás, az elfogadás, az optimizmus, a jövő orientáltság, a hit, a remény, a nagyvonalúság, a kalandvágy ideje. A Nyilas ura a Jupiter, a jószerencse, a tanítás bolygója. Ilyenkor újraírhatod a történeted.

Mivel az év végén járunk, érdemes egy kicsit ilyenkor visszatekinteni az elmúlt hónapokra és összességében levonni a tanulságokat, mert csak így, tudatosan érdemes várni az újat. Ez jelenti az igazi Advent: ez a várakozás ideje. A belső fény megszületésének eljövetele. Ilyenkor, amikor céltudatosan az ég felé lőjük nyilunkat, a téli napfordulókor, a Karácsony időszakában megszülető Nap fénye benső fénnyé válik bennünk, hogy mutassa az utat.

Hogyan érdemes ilyenkor tudatosan átgondolni a történteket és megfogalmazni az új célokat? Mondok három egyszerű gyakorlatot, amiket elkezdhetsz akár még ma és befejezhetsz a hétvégén.

Készíts egy leltárt!

Vegyél elő egy füzetet és írd le, mi az, ami jó volt ebben az évben. Mikor érezted boldognak és elégedettnek magad. Aztán fogalmazd meg, hogy mi volt az, ami egyáltalán nem volt jó. Mik voltak a kellemetlenségek, vagy ahogy Lázár Ervin mondja: a fenékig rosszak. Írd azt is fel, hogy milyen eszközöket vetettél be, hogy túllendülj, hogy átformáld ezeket. Mit sikerült megoldani és mi az, ami még várat magára. Ígérd meg magadnak, hogy jövőre ugyanezen a napon elolvasod, amit írtál és emlékezteted magad a rosszra és a jóra. Ehhez állíts be egy emlékeztetőt a telefonodra. Ha ezzel is megvagy, írj magadnak egy kívánságlistát, hogy mit szeretnél jövőre megvalósítani, elérni. Próbáld meg konkrétan azt is megfogalmazni, hogy milyen eszközökkel kívánod ezeket elérni, mit fogsz tenni a cél vagy célok elérésének érdekében. Nem biztos, hogy ez cselekvés, az is lehet, hogy pont türelemre és kivárásra biztatod magad.

Menj egy hosszú sétára a hétvégén, ha lehet egyedül és gondold át ezeket. Győződj meg magányodban arról, hogy mit gondolsz valóban ezekről, gondold át, hogy mit érdemes még leírni a füzetedbe. Menj el szaunázni, ha szereted, és izzad ki magadból, ha még maradt benned ezzel kapcsolatosan valami. Ezt is, ha lehet egyedül, ne csacsogva töltsd el ezt a pár órát, hanem őszintén és szeretettel szánd magadra az időt.

Az újhold remek alkalom a magok elültetésére. Fogalmazz meg egy sankalpát, ami egy rövid, velős kijelentő mondat, egyes szám egyes személyben és nem tartalmazhatja a NEM szócskát. Egy pici gondolati mag, amit elültetsz a tudatalattiban és város, hogy szárra szökkenjen. Egy olyan cselekvésre irányuló megerősítés, amit minden nap lefekvéskor, keléskor és ha jógázol a gyakorlás közben használhatsz, azaz elmondod magadnak. A sankalpa a te titkod, nem kell senkivel megosztanod, különben erejét veszti. Ha elakadsz ebben és tanácsra van szükséged, kérlek, írj és segítek megtalálni a mondatod.

Mikor volt utoljára, hogy csak magaddal foglalkozz? Itt az idő, formáld magad újholddá, Nyilassá!

Legyél jelen. Keress. Kutass. Tárd fel. Old meg. Mozdulj ki. Fogadd el. Bocsáss meg. H a l a d j t o v á b b.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul! Namasté, 🙏📿Alexandra