Recent Posts

Archive

Tags

A jóga felismerés

Aki tegnap felnézett az égre vagy egyszerűen csak érezte, hogy nagyon zizi, tudta, látta, hogy telihold van. Nem is akármilyen jegyben: Oroszlán van. Közben pedig a Vízöntő havában vagyunk, másképp: a Nap a Vízöntőben van. Minden teliholdkor a Hold pont szemben helyezkedik el a Nappal. Ezt a szembent érezhetjük, mi, akik érzékenyebbek vagyunk. Hogy mit érzünk? Hogy az ellentétek kiéleződnek bennünk. A két jegy viaskodik. Egyszerre gondoljuk az érem egyik és másik oldalát. És nem látjuk még, hogy merre tovább.

A Vízöntő imádja a szokatlant, a furát. Ő az igazi egyéniség, az örök különc, a szuverén. Amiben következetes az, hogy él-hal a változatosságért. Elképesztő egyéni gondolkodása van. Különcként öltözködik, különcként étkezik, különc helyen lakik. Minden mást un. Neki soha nem lesz jó egy tányér finom krumplifőzelék, a Vízöntőnek lehet eladni a mentás-levendulás-currys tokaji aszús szezámmagból készült csokidarás fagylaltot. Alább nem adja és nem is érti, mások hogyan választhatják a sima vaníliát. Közben az Oroszlán pedig pont ennek az ellentéte, az egész élete arról szól, hogy normális próbál maradni, ő nem különcködik és el is ítél mindenkit, aki igen. Polgári állás, szép, elegáns, márkás ruhák, nagy belmagasságú lakás. Ami dukál. Mert neki minden dukál. Státusz, státusz, státusz. A Vízöntő ilyen szempontból ennek az ellentéte, ő a polgárpukkasztó, valóságosan tesz mind ezekre. Erős, uralkodó jegy mindkettő, nagy akarattal, így nem csoda ha nagy összecsapás zajlik bennünk.

Amikor ilyenekről beszélünk, hogy jegy, meg tipizálunk, tudnod kell, minden jegy ott van benned és egyszerre, csak van születés szerint egy csomó tulajdonságod, ami dominál, de a különböző élethelyzetekben is fellelhetőek az egyes domináns minőségek. Amikor pedig Nap/Hold ellentét van, akkor pedig kiéleződnek a jellemzőik bennünk.

Egyik felünk azt mondja: jaj de jó lenne normális életet élni, nagy család, kertes ház, balatoni nyaraló, kutya, gyerekek. A másik pedig: jaj de jó lenne világkörüli útra menni, egyik napról a másikra élni, szabadon, kötöttségek nélkül csak úgy tengeni-lengeni, amerre a szél fúj, arra menni. Az egyik énem az ideálokat kergeti, azokat, amikről azt gondolja, a társadalom elvár és értékel. A másik énem közben színjátéknak gondolja mindezeket, utálja a kötöttségeket, a felelősséget, meg akar szökni, le akar lépni, világgá akar menni.

Hogyan lehet a kettőt magunkban egyensúlyba hozni? Hogyan tudom a nagy masszában az egyediségemet megőrizni. Hogyan lehet ezeken felülemelkedni. Érzitek a Vízöntő/Oroszlán ellentétet?

Van egy jó hírem, nincs rossz út. A jóga segít felismerni, ki vagy te valójában. Nézz magadba és ha mindkettő kell, sebaj! Hagyd az elvárásokat, amiket mások (főleg szülők, nagyszülők) támasztanak. Vállald bátran azt, aki te valójában vagy. Azt az érdeklődést, azt a hobbit, azokat a nézeteket.

Sokszor hallom azt, hogy valaki fél megélni az egyediségét. Képzeld, az én jogász szüleim mindig kétségbe voltak esve, ha valamit úgy csináltam, ami szerintük társadalmilag nem ok. Szerintük egyébként is én mindig hülyeségeket csináltam, ezért elég küzdelmes gyerekkorom és fiatal felnőttkorom volt. Amikor jelentkeztem és felvettek a Buddhista Főiskolára halálosan kiakadtak, hogy ez micsoda baromság, mire lesz ez jó. Aztán most mégis azt mondom, életem egyik legjobb döntése volt, hogy spirituális útra léptem. Oda jutottunk, hogy néhány napja mondta először édesanyám, hogy milyen jó, hogy azt csinálom amit. De erre 20 évet kellett várni. 20 év! És tengernyi könny és bizonytalanság.

Te se tarts attól, hogy magaddal szembe nézz. Ez iszonyú nehéz mert az Oroszlán miatt ott mardosnak a vélt társadalmi elvárások. De ha te mennél, menj! Csináld. Viszont abban sincs semmi rossz, ha maradnál. Ha nem lépnél. És fogadd el azt is, hogy te mindkettőt akarod és egyszerre. Hogy ilyen van. Nagyon komfortos Oroszlánként élni és rengeteg tapasztalásra, élményre lehet szert tenni. Ha benned mindkettő megvan, miért ne? Az Oroszlán telihold a Vízöntőben azt mondja, hogy találd meg az egyéni otthonod, ami olyan, amilyen te vagy, a te különleges módodon. Ne félj az egyediségtől, hogy kiközösítenek, hogy kinéznek. Mindenki más! Annyi féle életút van, ahány ember. Mert Isten így tapasztalja meg a világot. Rajtad keresztül. Mert illúzió az elkülönülés. Ha együttműködsz az akaratával, megtámogat. Amikor azt érzed: ez az, minden simán és könnyen megy és jól érzed magad, tudd, hogy jó helyen vagy.

Változz önmagaddá és szeresd azt aztán nagyon. Becsüld meg, adj hálát minden nap. Ne foglalkozz azzal, hogy ki mit gondol. Becsapjuk magunkat azzal az ideával, hogy ÁTLAGOS. Ilyen ugyanis nincs. Bízz a megérzéseidben, a vágyaidban, a céljaidban. Bízz.

Lelj otthonra önmagadban.

Mert te tökéletes vagy. Ezt mondtam már?

Gyakoroljunk fáradhatatlanul.

Namasté Alexandra📿🙏🦄