Recent Posts

Archive

Tags

Szókratész, a jógi

Több, mint 2400 éve, pontosan i.e. 399-ben ezen a napon, tehát február 15-én itta ki Szókratész a méregpoharat a börtönben. Az athéniak egy koholt váddal, mégpedig az istentelenség vádjával ítélték halálra. A tudás megszerzése, önmagunk megismerése a legnagyobb dolog, amit tehetünk egész életünkben - állítja az egyik legnagyobb filozófus. "Ismerd meg önmagad" - Szókratész gondolkodása nagyon sok ponton összecseng a védikus gondolkodással, a jógában ez a szvadhjája, az öntanulmányozás - a nijámák egyik tagja. Szókratész szerintem ezért egy dhjána-jógi, a bölcsesség mestere.

A védák a hinduk legszentebb iratai, melyek kinyilatkoztatás által isteni eredetűek. A szó jelentése tudás, bölcsesség. Az erkölcs, az erények, mint például az önszabályozás, az önuralom, a jótettek, az együttérzés, a bátorság, az igazmondás, a nem-ártás vagy a becsület az emberi élet lényegei. Szókratész is így vélekedett. A filozófus szerint a lélek nem külső forrásból ismeri meg a “jót”, hanem az önmagukban, bennünk ébred. A tanár, az oktató feladata csak annyi, hogy irányítsa, lelkesítse és ösztönözze tanítványát erre a felismerésre. A lélek maga fogja felismerni az igazságot. A tudás tehát tulajdonképpen "csupán" visszaemlékezés! A lélek korábban már rendelkezett vele, de a tudatot belepi valami, mint egy réteg por. Ha sikerül ettől a szennyezettségtől valamilyen eszköz segítségével megtisztítani, felszínre kerül az igazság. Mert minden szenvedésünk, problémázgatásunk abból fakad, hogy nem ismerjük meg valódi természetünket, valódi önmagunkat. A vizén tükröződő Napot gondoljuk a fény forrásának, pedig az csak egy relatív igazság, amint a Nap lenyugszik, eltűnik.

Szókratész szerint az ember legfőbb feladata, hogy a lelkét ápolja, vagyis, hogy törekedjen az igaz tudásra és a jóság elérésére, az önvaló megismerésére. Az önmegismerés egy elmélyült szellemi gyakorlatot jelent nála is, egyfajta befelé-forduló elmélkedést. Szerinte ezáltal egyre jobban megtisztul a fizikai, testi szenvedélyektől a lélek és akkor az ember fokozatosan tudásra tehet szert. Ez az eszköz a jógában a meditáció. Nem kell hozzá semmi, csak egy kényelmes ülőhelyzet és a mozdulatlanság. Az ászanák, a jógagyakorlatok ezt készítik elő. Ha egészséges a test akkor sokáig tudsz egy helyben vizsgálódni.

Szókratész nem félt a haláltól. Nem azonosította magát az anyagi testtel, tudta, hogy ő egy örök lélek, tudatossága pedig nem szűnik a fizikai test halálával. A lélek sosem szűnik meg. Megszületik, van kezdete és meghal, van tehát vége, de te, a lélek, te örök vagy.

"A meg nem vizsgált életet nem érdemes élni" - ezt ő mondja, a bölcs Szókratész. Vizsgálódjunk együtt fáradhatatlanul!

Namasté Alexandra

#Szókratész #jóga #svadhjája #dhjánajóga📿🙏