Recent Posts

Archive

Tags

A jóga egyensúly

Amikor még a buddhista főiskolára jártam vettem ezt a Javasgyógyfa-plakátot, azóta kint van a konyhám falán. Egy olyan ősi, magyar hagyományon alapuló gyógyászati rendszert mutat be, amely állításai nagyon összecsengenek a jógával és az ajurvédával. A gyógyászati fa minden olyan tudást tartalmaz, amely segít az önvizsgálatban és a fizikai, azaz a testi és másrészt a tudati problémák feltárásában. Cél itt is az egyensúly megteremtése. Az ajurvéda is ugyanazt mondja, mint a javasok, ha egyensúly van az energiák között, akkor egészséges az ember, ha az valamerre borul, akkor betegek.

Ezen hagyományok szerint minden betegség egyetlen egy okra vezethető vissza, mégpedig a tudatlanságra. A tudatlanságnak pedig három ártó összetevője van, ez a vágy, a gyűlölet és a tompaság, a három ártó energia, amiket az ajurvédában dósáknak hívunk, ezek a szél, a tűz és a víz. Ez a három szál fonja a tudatlanság fonatát. Ha képesek vagyunk uralni ezt a három energiát, ha ellenőrzésünk alá tudjunk ezeket vonni, igába vonni (a jóga szó gyöke, a judzs igát jelent) akkor egészségesek vagyunk, testben és tudati szinten egyaránt.

Négy oldalról tudunk a rendszerbe beavatkozni: 1. életmód 2. táplálkozás 3. ízekkel 4. egyéb gyógymódokkal (pl. tisztítógyakorlatokkal)

Tehát ahhoz, hogy újra egyensúlyba kerülj lehet az életmódon változtatni, a táplálkozásra odafigyelni, ízekkel befolyással lenni vagy az elhatalmasodott energiától megtisztítani is tudjuk a testet.

Életmódra vonatkozóan például olyan javaslatokat kapunk, hogy egy tüzes típusú embernek érdemes vízparton élni, a vizes típusú ember sokat mozogjon, sétáljon, a szeles sokat legyen napsütésen. Nem gondolnánk, de már ennyi sokat segíthet az egészség megteremésében.

A javas szó egyébként a jós, jó, a java, azaz valaminek a lényege, a javít, a javasol szavakkal rokon és ezeket a jelentéseket hordozza magánban. A javasok életüket a belső energiák megismerésének és az energiák feletti uralomnak szentelték. Ők az ősi, magyar jógik.

A javasok azt állítják, hogy nincs a világon olyan anyagi dolog, ami nem lenne gyógyszer. Ha ezzel a hozzáállással élsz, cselekszel vagy veszel magadhoz bármit, akkor élsz felelősségteljes és tudatos, azaz egész és nem fél-életet.

Gyakoroljunk fáradhatatlanul! Namasté🙏 Alexandra