Recent Posts

Archive

Tags

A guruk napja

A mai telihold azért is különleges, mert ilyenkor van az egyik legfontosabb hindu ünnep, a Guru Purnima गुरु पूर्णिमा, amikor mantrákkal, virágokkal, felajánlásokkal fejezik ki a tanítványok szeretetüket és tiszteletüket a gurujuk, tanítójuk felé, megerősítve kapcsolatukat mesterükkel.

“Gu” jelentése sötét, “Ru” pedig annak megszüntetését, azaz a fényt jelenti. A guru az a személy, aki eloszlatja a tudatlanság sötétségét, vezet minket és tartja a fényt. Hogyan lehet ráismerni egy igaz mesterre? Nem csak a szavai vagy a cselekedetei alapján, hanem úgy ismerheted fel, hogy az elméd lecsendesedik a köze­lében. A hinduk úgy tartják, egy testetöltés alatt kétszer születünk meg. Egyszer az anyagi világ számára, amikor édesanyánk megszül bennünket, aztán egy magasabb, szellemi szinten, amikor szimbolikusan a guru hozza világra tanítványát, akit, miután elköteleződött, a mester a legnagyobb szeretettel és odafordulással vezeti útján.

A purnima jelentése teljes és telihold.

Emlékezzünk azokra a tanárokra, tanítókra, vezetőkre, akiktől sok jót és az életünkre vonatkozóan fontosat tanultunk és imádkozzunk, hogy a jövőben is legyen alkalmunk tanulni tőlük vagy akár más tanítóktól.

Hálás vagyok mindazoknak, akik elindítottak, akiktől tanulhattam, akik támogattak és biztattak, de azoknak is, akik el akartak téríteni, mert az mindig csak még erősebbé tett ezen az úton, amit úgy hívunk jóga.

Tisztelet az előttem járóknak!

🙏🙏🙏 Namasté, Alexandra