Recent Posts

Archive

Tags

A jóga önmagunk szolgálata

Jön a sötétség. Pénteken újhold lesz, mégpedig a Szűzben. A tervezés időszaka jön el. Az újhold sötét leple mindig egy remek alkalom, hogy az elkövetkezendő hetekre elültesd a magokat. Mert ahogy nő a fény, úgy kezd nőni az a szándék is, amit ilyenkor elvetsz.

Mielőtt megszületsz tökéletes vagy, a testet öltés egy kibillent állapot. Eltolódnak el a hangsúlyok, az egyensúlyok és elkezdenek meghatározni a körülmények, az emberek, hat rád a karmád. Mintákat követsz, bukdácsolsz. Esel. Nagyot. Érzed, hogy valami jó, van ami viszont nehezen megy, nem jó, kényelmetlen, sőt, van, hogy szenvedést okoz. De elképzelésed van arról, hogy mi kellene. Teszel érte vagy nem, ez a kérdés. De hol érdemes kezdeni?

A nyár általában nekem nem a pihenésről szól, sőt, ilyenkor sűrűsödik be csak igazán minden. Idén is táborról táborra mentem tanítani, aztán még mindig verdesnek bennem az életek hullámai. Ráadásul költöztem is. Tudom, hogy most ősz elején meg kell állnom, vissza kell fogni. Ez kell ahhoz, hogy újra rend legyen bennem. Te is így érzed? Valahogy az ősz mindig az újrakezdésről szól, az Újhold csak segít. Aki együtt rezeg ezzel a ciklikussággal érzi. Mindig egy másik arcát mutatja, vagy épp rejti el a Hold, mindig másra hívja fel a figyelmet. Most tehát Szűz.

A Szűz a rend és a rendezettség. Az erkölcs, a tisztaság, a becsületesség, a világos és a tiszta beszéd. A tisztázások időszaka. A szolgálat. Azt tenni, ami szolgál, ami logikus, ami hasznos, ami praktikus. Ami racionális, ami földel. Ami megalapoz és biztonságot nyújt a későbbiekben. Kinek mi. Valakinek egy jó munkahely, valakinek a párkapcsolat. Vagy más. De mindenkinek kell valami.

Elképesztő kritikus jegy a Szűz, folyamatosan keresi, kutatja ezt a biztonságot. Most ebben kezd ki téged is. És addig ás, amíg el nem éri, kitartó sziszifuszi, soha nem elégedik meg kevesebbel.

Szóval most pár hétig az kerül górcső alá, hogy kiderül, valóban mi az vagy ki az, aki szolgál téged. Amíg nem teremtesz rendet az érzelmeid terén, addig viszont elégedetlen leszel. Amíg tisztán nem látsz. Tisztán látás azt jelenti a jóga nyelvén, hogy citta vrtti niroda. Az elme hullámainak a lecsendesítése. Ez a jóga célja. Válogasd, vizsgálgasd, rendszerezd a gondolataidat, az érzelmeidet, mint a ruhákat a szekrényben. Ami nem kell dobd ki, add tovább - lélegezd ki. Ami kell hajtogasd újra, dobozold, válogasd szét. Nézz be ebbe a mindent elraktározó szekrénybe, tényleg! és nézd meg, mekkora a káosz. Ha rend van, minden élére hajtva, akkor nem is kell tovább olvasnod. Na jó, nem. :)

Akinek viszont túlzsúfolt, kupis, rendszertelen a pakolási módszere, szembesülhet azzal, hogy az érzelmei és a gondolatai is ilyenek. Menj le jó mélyre is. A pincébe. Most egy jó alkalom van arra, hogy az évközi újév alkalmával rendet teremts minden szinten. Nem viccelek, tényleg érdemes a ruhásszekrénynél kezdeni.

Állíts fel egy rendszert kívül és hidd el, az megérkezik belül is! Szortírozz. Takaríts!

Azért neked is írok, neked, aki az előbb nem olvastál tovább. Ha élére van hajtva minden, ha mindig rend van és tisztaság, tudd, az a másik véglet. Neked más a feladatod, neked az élet hibáit, a tökéletlenségét kell elfogadnod, hiszen - tudom, nem hiszed el - de tényleg soha semmi és senki sem teljesen makulátlan ebben a teremtett, kettős világban. Még te sem. Merd megmutatni a sötét oldaladat te is, légy bátor, vállald fel, ne félj!

Ha pedig jellemző rád, hogy mindig elégedetlenkedsz, akkor erre a Szűz most rá is tesz egy lapáttal. Hiszen ő az örök perfekcionista. Soha senki és semmi nem tud neki megfelelni, semmi és senki sem elég jó. Saját magával szemben is sokszor irreális elvárásai vannak. Nem jó a munka, nem jó a partner, nem jó a lakás, nem jó a kert, nem jó a semmi, még én sem - ilyen gondolatok jönnek most. Ami a cunami csúcsa, hogy most mindent halálosan komolyan veszel. Minden végzetes lehet, a Szűz ráadásul mindig a legrosszabb kimenetelre készül fel.

Aki ebbe az örvénybe belép, nehezen fog tudni kikeveredni. Csak a mozdulatlanság segít. A figyelem, az összpontosítás, azaz a jóga. A tényleges rendszerezés, a tudatosítás. Erre fogunk haladni az órákon az elkövetkezendő hetekben, precízen elemezgetjük, analizáljuk az ászanákat is. Vezetjük a figyelmünket és a megfigyeléssel rendszerezzük gondolatainkat és érzelmeinket.

A Hold egyébként az édesanyánk, az anyai minta, amit ő elvár(t) tőled. Két dolgot teszünk általában, vagy totálisan szembemegyünk vele és lázadunk vagy pont ugyanúgy teszünk. De ki vagy te valójában? Hol vagy te ebben? Tisztázd! Lehet, hogy amiről ő azt gondolja, rendben van, az neked nem úgy van rendben. Igen, lehet, hogy te valamiről mást gondolsz, mint ő és az mégis jól van úgy. Mindig azonosulunk. Pedig az az ő élete, ez meg a tiéd, nem kell úgyanúgy vagy akár teljesen másképp csinálnod!

Bízz magadban, a megérzéseidben, a Szűz nagyon jó az intuícióiban, bízz az életben és engedd magad el, nem kell mindennek tökéletesen az elvárásoknak és a terveknek megfelelnie. Nem kell pontról pontra mindennek az élére állítva lennie. Van, hogy kilóghat valami. Az egész élet egy nagy tanítás és hol jobb, hol rosszabb, de mindig szolgálat.

Persze jönni fog a vágyott megoldás, a világosság, a gyógyír, de ehhez előbb rend kell. Tegyél érte.

Válogass. Szolgáld magad.

Minden jó.

Hari Om

Alexandra

#Szűz #Újhold