Recent Posts

Archive

Tags

A négy pillér

A párkapcsolat olyan, mint egy négylábú asztal. A történetet Popper Péter szokta mesélni, aki Füst Milántól hallotta. Ha mind a négy láb stabil, akkor jól működik a kapcsolat. Ha bármelyik lába hiányzik, rövidebb vagy hosszabb mint a másik, billegni kezd az asztal vagy föl is borul.


1. láb - az együttélés képessége 2. láb - szeretet 3. láb - széleskörűen értelmezett intimitás 4. láb - közös anyagi bázis


Az első és talán legfontosabb láb az, hogy ki az, akivel szívesen és jól tudsz együtt élni. Ez főleg attól függ, hogy ugyanolyan-e az értékrendetek, hasonló-e a stílusotok, vagy az, amit gondoltok a világról egyezik-e és közel ugyanazt szeretitek-e csinálni, például mit enni, inni, hogyan kikapcsolódni. A szokásoknak, a műveltségnek, az érdeklődési köröknek egymáshoz közel kell lenniük. Ide tartozik az is, hogy milyen az elképzelés arról, hogyan nézzen ki az otthonotok, ott milyen szabályokat határoztok meg, Hova szerettek utazni és ott mivel az időt eltölteni. Vannak-e közös célok, ugyanazt várjátok el a kapcsolattól, ugyanott tartotok-e az életfeladatokkal. Lehet alkalmazkodni, elfogadni, egyezkedni, de nem a végtelenségig, Minél jobban egyezik az életformátok, annál stabilabb ez a láb.


A második láb, hogy egymás között jelen kell lennie a szeretetnek. Fontos a másik számomra és örülök neki, hogy van, A szerelem néhány év alatt elmúlik, persze újra meg újra fellobbanhat a tűz, de a szeretet, az érzelmi kötődés elengedhetetlen a jó párkapcsolathoz.


A harmadik láb, hogy az intimitás működjön köztetek. Ennek csak az egyik része a szexualitás. Persze, ha nem működik a szex, akkor a párkapcsolat nem működik harmonikusan, ez biztos. Fontos a testiség. Olyan is van, hogy csak a szex működik jól, de az nem párkapcsolat, mert ez csak az egyik láb. És minden egyéb intimitási forma is szükséges, például olyanok, minthogy érintés, mély beszélgetés, vagy az is, hogy hogyan figyelsz a másik érzéseire, mit teszel a közös, kettesben eltöltött időért és időben. Azt el tudod-e intimen, beleérzéssel, magatokban jólesően tölteni, abszolút csak a másikra figyelve.


A negyedik láb, hogy fontos figyelembe venni, hogy a házasság, a párkapcsolat gazdasági vállalkozás is egyben. Egy olyan vállalás, ami ezt a közösséget, hogy ketten élünk együtt vagy akár a gyerekekkel családban, anyagilag közösen biztosítja. Olyan nincs, hogy az egyik nem rak bele semmit, a másik meg viszi a másikat is a hátán. Nem feltétlenül kell, hogy közös legyen a bankszámla, de a bevételeket együtt kell megteremteni, beosztani, mindkét félnek egyenrangúan kell beleszólni, hogy mire menjenek a kiadások. Persze időlegesen kerülhet az egyik vagy a másik fél olyan helyzetbe, hogy egy emberre hárul a teher, de ezt tudatosan kell kezelni és igyekezni kell lehetőség szerint mielőbb rendezni. Olyan is lehet, hogy az egyik fél a családba a munkáját rakja, például az anyaság ilyen, de akkor sem lehet kiszolgáltatva a férfinak, a férfi be kell,hogy vonja a döntésekbe, egyenrangú felek legyenek mindig.Ha egy láb mozog még talán lehet javítani, ha kettő vagy három, akkor már sokkal nehezebben.

Ha mind a négy láb billeg, az asztal összedől.


Ezek a jó párkapcsolat alappillérei.


NaJó a következőt tanította a hétvégén az oktatóképzésen, merthogy nálunk olyan sok mindenről esik szó ezen a tanfolyamon. 🙏😍


namasté Alexandra

#párkapcsolat #négylábúasztal