Recent Posts

Archive

Tags

A jóga a nem-ragaszkodás

Olvasom sokaknál, hogy a jóga az életem. A jóga a mindenem. A jóga a minden nekem.


Ez egy tévút.


Soha semmi és senki ne legyen a mindened, mert mi van akkor, ha a mindened egyszer úgy gondolja, hogy távozik? Vagy a jógára vonatkoztatva, mi van, ha az élethelyzeted úgy alakul, hogy mondjuk nem tudsz jógázni, vagy csak részben. Én voltam így, eltört a kezem és hónapokig nem tudtam tanítani, mai napig a jobb csuklóm nem mindig úgy mozog, ahogy azt én szeretném.


Tehát soha senkihez és semmihez ne ragaszkodj, sem a párkapcsolathoz, sem a gyerekedhez, sem a szüleidhez, sem a jógához, sem semmihez. Ne szögezz le előre semmit, úgysem lesz úgy.


Minden változás. Ezt viszont tudatosíthatod.


Ha az életed a jóga, vagy bármi vagy bárki, ha az, vagy ő már már nem lesz veled, akkor hogy lesz neked saját életed?


A ragaszkodás ragadás. A ragadás tapadás. Ha letépi magát rólad, akkor az bizony fájdalmas lesz. Mindig úgy viszonyulj mindenhez és mindenkihez, hogy közben nem ragaszkodsz. Adj hálát, hogy van neked ilyen, hogy jóga, hogy gyakorolhatsz, vagy van egy szerető társad, egy gügyögő kisbabád vagy egy nemkedves kamaszod.


Milyen csodálatos a magyar nyelv, hiszen a ragaszkodás szótöve megfelel a szanszkrit rága szónak (राग), ami érzelmi kötődést, vágyat, túlzott szenvedélyt, sóvárgást, mohóságot, kapzsiságot jelent. Egy kibillent állapotot.


A képen, a létkerék ábrázolásán a három állat képviseli a három mérget vagy három ártalmas gyökeret, amely minden nemkívánatos és negatív elmeállapot forrása.

A három méreg a moha, dvesa, rága, ami a tudatlanság, a gyűlölet és a vágy. E háromra együtt a szanszkritban az akusala-múla, aminek jelentése: “ártó gyökér”.


A kakas (vagy madár) szimbolizálja a ragaszkodást. A vágyat, amikor olyan dolgok vagy emberek után vágyódsz, kötődsz, amikről vagy akikről azt gondolod, hogy totális örömet okoznak neked, csak attól vagy tőle lesz teljes az életed, vagy valamilyen formában jobb, nagyszerűbb leszel általuk. Azt szeretnéd, ha népszerű lennél vagy irigykednének rád, hogy csodáljanak téged.Sokszor azért ragaszkodsz tárgyakhoz, emberekhez, mert nem bízol magadban, azt hiszed, általuk emeled a státuszodat, az értékedet, a rangod. Anélkül értéktelennek gondolod magad, végeredményben nem szerethetőnek.


Ez az egó játszmája.


Minden mulandó. Hagyd a kötelmeket, a kötelékeket, a kötéseket.


Ha nem találod meg önmagad anélkül, hogy az önmagadra találáshoz másra is lenne szükséged, előbb utóbb magányossá válsz.


Mindig légy önmagad, tudd a határaidat. Az az egyensúly. Tudd,hogy te önmagadban tökéletes vagy. Nincs szükséged ehhez semmire és senkire.


A jóga csak egy eszköz, egy jármű, ami segít téged az úton. De nem a mindened.


Aki úgy gyakorol, hogy azt mondja, a jóga a mindenem, a jóga az életem, nem jógázik és nem is jógi. Jobb, ha tudja.


Béke minden lénynek,

Alexandra


#ragaszkodás #vágy #rága #aháromméreg #elengedés #nagylelkűség