Recent Posts

Archive

Tags

A jóga célja

A jóga célja a megvilágosodás.


Ne szépítsük, ne kenjünk szét, ne kendőzzük el, ne beszéljünk már félre.


Csak a felébredés lehet a jóga egyetlen célja. Nincs más.


Nincs például olyan, hogy gerincjóga, mert a jóga célja nem a gerinc egészségének helyreállítása vagy megőrzése. Ez egy tévút. Számos ilyen modern találmány, vagyis téveszme van.


Nem baj, ha ilyen nevű órára mész, csak tudd közben, mit miért csinálsz és mit nem. Amilyen céllal mész, azt fogod kapni. Tehát teljesen jó hatása lesz a gyakorlatoknak a gerincedre, a hát izmaira. De akkor mehetnél inkább gerinctornára, lehet hatékonyabb lenne egy gyógytornászhoz járni, akinek ez a fókuszpontja.


A jóga egy szigorú és következetesen felépített új rend, ami teljesen megváltoztatja az életedet.


A jóga a belső tudati mozgás vizsgálata. A jóga a belső épülés szolgálata.


Nem szabadna jógának nevezni azt, ami nem erre irányul. Mert akinek nem ez a célja, az nem jógázik.


Használja a jóga elemeit, alkalmazza a gyakorlatait, de ettől még nem jógázik. Nagy a különbség.

Ami mögött nincs ott az a többezer éves szellemi hagyomány, az a teljes rendszer, ami mögött nincs az a spirituális tartalom, az nem lehet jóga, mert az nem a jóga eredeti elgondolása.


Olyan, mintha meghámoznál egy gyümölcsöt és a héját ennéd meg. Olyan, mintha a cukros tálból kivennél egy cukrot, szépen kicsomagolnád és a celofánt szopogatnád. Önmagában értelmetlen csak az ászana. Megemészthetetlen.


A jóga egy összetett, jól kidolgozott, alkalmazott szisztéma. Kiragadni csak az ászanákat, vagyis a gyakorlatokat, helytelen szóhasználattal: pózokat, nem jóga.


Ha póz, az már önmagában nem lehet jóga. A póz azt jelenti, úgy csinálunk mintha. Amikor mi jógázunk nem úgy csinálunk mintha, hanem ténylegesen csináljuk. Azzá válunk. Olyanná. Azok vagyunk.Átalakulsz. Ez az alkímia a jóga maga.


Az ászanák mellett, tehát a test egészségét és rugalmasságát megtrató gyakorlatok mellett, a jóga része a jámák, nijámák, tehát a megfelelő életmód, életvitel, az erkölcsi előírások és a kerülendő cselekedetek, sőt igazából itt indul a jóga. Aztán következik az energia áramlásának vezetése, irányítása, használata, majd az érzékek visszavonásának gyakorlatai, és legvégül a koncentrációs és meditációs gyakorlatok a jóga tartozékai és ezt az utat járja végig az, aki ezt a nem könnyű utat választja és az út végén a megvilágosodás táblát keresi.


Na de ha a jóga célja a megvilágosodás, akkor az mit jelent pontosan?


Azt jelenti, hogy a hétköznapi gondolkodásod megváltozik azáltal, hogy az elméd lecsendesedik. Ha sikerül lecsendesíteni, akkor az elme magasabb szintre kerül.


A magasabb szint azt jelenti, hogy összefüggésekben kezdesz el gondolkodni a létezésről. Aki magasabb szinten gondolkodik, az a felébredett. Látja a mögöttes értelmet, érti a döntéseit, viselkedését, érzelmeit és megtanulja irányítani azokat.


A jóga folyamata a változás maga, az átalakulás. Amikor elkezdesz madártávlatból és hangyatávlatból egyszerre rálátni az életedre. Nemcsak úgy vagy, nemcsak úgy nézel és történnek veled a dolgok, dob ide oda az élet, hanem ténylegesen másképp látod az egész életedet.


Tehát el kell indulni az úton és ráébredni a teljességre, az egységre, hogy a folyamatok, amik kívül történnek tulajdonképpen belül történnek és fordítva. Tehát, ha belül képes vagy változni, megváltozik a külvilág is.


A jóga egy gnosztikus út. Gnosztikus azt jelenti, hogy az a titkos tudás útja, amely Isten megismerésére irányul. Nem vallás, mert nem hitkérdéseket feszeget, hanem egy olyan ismeret, ami az önmegváltást helyezi előtérbe. Az ismeret mindent magában hordoz, amit az ember magában találhatja meg, a mindent összefogó egységet és teljességet. Ez a tudás nem mindenkinek elérhető. Tenni kell érte és elég sok mindent kell tenni. És itt a tenni-n van a hangsúly. Nem elég hozzá könyveket olvasgatni, szútrákat tanulmányozni, az elméletet elsajátítani, bemagolni, hanem a gyakorlás számít, az a veleje, hogy ténylegesen csinálod, hogy megzabolázd magad, az kell ahhoz, hogy megtörténjen a jóga.


Látni teljességgel magamat, hogy hogyan működöm, az egyedüli út arra, hogy tudjam, min kell változtatni és azt pedig hogyan.


Szóval akkor mit kell csinálni?


Emelgetni a lábamat az jóga? A fejemre állni az jóga? Önmagában nem. Hideg hideg, jéghideg. Figyelni a lélegzetet miközben emelgetem a lábamat? Langyosodik. Lecsendesíteni az elmét, lefülelni az érzelmeket, elengedni az érzelmeket, a gondolatokat, nem végiggondolni,, miközben figyelem a lélegzetet, miközben emelgetem a lábamat? Melegszik. De ez még mindig nem jóga.


Yogas citta vrtti nirodhah. A jóga az elme hullámai fölötti uralom. Tada drastuh svarupe 'vasthanam. Akkor a Látó önmagában honol. Amikor te önmagadba hazaérkezel. Önmagaddal egyesülsz. És nincs más. Lehullanak az álarcok, az külső elvárások, az, hogy mások mit látnak belőled. Amikor önmagadat tisztán látod. Az a jóga.


A jóga a belső szabadság útja. A jóga önmagad felszabadítása.


És ez nem azon múlik, hogy te milyen ügyesen tudod lerakni a fejedet a matracra.

Persze összefügg, mert minél jobban rálátsz magadra, annál jobban és könnyebben le tudod rakni, hogy a példánál maradjunk. Persze ez csak egy ráadás.Hab a tortán.Bárnem túl értékes hab, mert kit érdekel a hétköznapokban, hogy le tudod e tenni a fejed, önmagában semmi hasznos nincs benne. Tök fölösleges.


És fordítva ez nem is igaz, tehát, ha látsz valakit a fején egyensúlyozni egyáltalán nem jelenti biztosan azt, hogy jógázik, tehát, hogy megvalósul nála a citta vrtti nirodhah nem azon múlik, hogy lent van az a fej. Legfeljebb erős, jó az egyensúlyérzéke, kidolgozottak az izmai. Mint egy jó sportolónak. Ezért ne menjen el a kedved a jógától, ha a te tested nem ilyen. Mert a sport önmagában nagyon jó, de biztos, hogy nem vezet a belső szabadság megéléséhez. Legalábbis tartósan.


Tehát miért jógázz?


Hogy kísérletet tegyél arra, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet élj. Tegye fel a kezét, aki ezt nem szeretné.


Hari Om, Alexandra


#jóga #ajógacélja #miajóga