Recent Posts

Archive

Tags

A lélek tükre

A szem a lélek tükre, megmutatja mindazt, ami belül van. Elrejtve. Ráadásul aki belenéz a szemedbe, nem csak téged, hanem saját magát is megláthatja.


Hogy milyennek látlak téged, az tőlem függ. A tapasztalótól függ az érzékelés tárgya. Mindenki a saját szemén keresztül láthat csak. Ha belenézek a szemedbe, egy reflexió is történik egyben, magamról is megtudok információkat, kiolvasom a szemedből, hogy te mit gondolsz rólam. Amilyennek te látsz engem, azt tudom meg. És a durva az, hogy a kép magamról úgy alakul ki, ahogy mások látnak engem.


Bonyolult?


Nem mindenki tud a másik ember szemébe hosszasan belenézni, és nem is mindenki meri megengedni a másikat belenézni nyíltan a szemébe.


A szemek ablakok a bensőbe. Teljesen érthető, hogy nem engedsz be csak úgy bárkit ezen az ablakon bekukucskálni.


Azon gondolkoztam, hogy milyen időket élünk, hogy most a maszk miatt rá vagyunk kényszerítve, hogy belenézzünk a másik szemébe. A szembenézésre vagyunk ítélve. A szembenézésre a másikkal, a szembenézésre önmagunkkal.


Most itt a lehetőség felébredni.


Nincs semmi, ami eltérít és kénytelen vagy hallgatni a megérzéseidre. Mit olvasol ki a másik szeméből?

Tehát a másikról tudsz meg sok mindent, de mivel a te tükröd is, azt is megtudod, hogy a másik mit gondol és mit érez veled kapcsolatosan.


Egy barátnőm mesélte, hogy mostanában azt tapasztalja, hogyha a munkahelyén idegen emberekkel tart megbeszélést, akkor az emberek a tárgyalás előtt elhúzzák egy pillanatra a maszkjukat és megmutatják a szájukat. Mintha úgy lenne illendő, úgy lenne teljes a kép. Pedig a száj nagyon gyakran eltérít, megtéveszt. A száj mozgását tudjuk befolyásolni. A szemeket nem. Rá tudsz vigyorogni valakire, mosolyogsz, közben magadban melegebb égtájakra küldöd. Van mód és mozgástér is a maszk nélkül a játékra. A hazugságra. A megjátszásra.A maszk mögött valójában nem lehet elbújni.


Ha a száj a maszk mögött van, akkor, mivel nem látni, hogy mit csinálsz vele, indifferens, hogy mi történik vele. Meg kell mutatkozni és a másikat is vissza kell tükrözni. Nincs mese.


Eljött az őszinteség pillanata.


Milyen érdekes, hogy erre kényszerít most minket az élet. A szem megmutatja az összes gondolatodat, az igaz érzelmeket és ráadásul a másik is megláthatja önmagát. A szád meg be van fogva.


Jó vizsgálódást, jó szembesülést!


Hari OM Alexandra

#aszemalélektükre