Recent Posts

Archive

Tags

A megszabaduláshoz vezető út utolsó állomása

1.18. Virama pratyaya abhyasa purvah samskara seso nyah

A másik féle samádhi az, amikor az elmének nincs tárgya, az a tudatosság, amiben megszűnik a megismerés (lásd előző szútra), illetve annak csírája, mint lehetőség, mint egy mag van csak jelen.

Ebben és az előző szútrában fejti ki Patandzsali a megvilágosodás szintjeit. Eddig azt tudtuk meg, hogy gondolkodással, koncentrációval, elemzéssel stb. eljuthatunk valahova, de a következő szint az ebben a szútrában leírt állapot, amit meditációval érhetünk el. A meditáció tehát a jóga egyik eszköze és elvezet minket a megszabaduláshoz, a samadhihoz.

A meditáció abban különbözik a többi jógagyakorlattól, hogy az elme teljesen üres a gyakorlás alatt, a meditatív állapotban nincs tárgya. A köznyelvben tévesen szerepel az, hogy meditálok valamin, mert azt nem lehet, olyan nincs, hiszen pont ez a lényege, a meditáció a teljes üresség. A jógi addig marad ebben az állapotban, amíg csak szeretné.

Ha részt veszünk egy meditációs foglalkozáson, akkor az nagyon gyakran, klasszikus értelemben nem is meditáció, hanem valamilyen vizualizációs, koncentrációs gyakorlat. Ez nem baj, csak jó, ha tudjuk, mi micsoda.

Azt írja Patandzsali, a samskarak maradnak ilyenkor csak meg, amúgy teljesen visszavonjuk az érzékszerveket, a gondolkodást, teljes a csend, de a lehetőség megmarad, a tapasztalás-magok ott vannak, amiből újra tapasztalások, dolgok, külvilág lehet. Csak mélyen a földben várnak, nem érzékelhetően, de jelen vannak, mint sok-sok létezéspotenciál.


Ez a tiszta tudat. A tiszta tudatosság elérhető a meditáció állapotán keresztül.Hari Om Alexandra

#Patandzsali #jógaszútra #1_18_szútra