Recent Posts

Archive

Tags

A rendrakás rendezi az elmét, a takarítás megtisztítja

Szerző. Miklós Marcell:

Nemrég végeztem el Marie Kondo otthonrendezős kihívását is, amit abszolút tudok kapcsolni és ajánlani ehhez a témához, mivel a tudatosabb, kiegyensúlyozottabb, energetikusabb otthonhoz vezet – s talán most, ezekben a korlátozásokban teli időkben kapóra jöhet. És én azt mondom, hogy ha eddig egy jelre vártál volna, akkor ez az.


Kondo kisasszony nagyon egyszerűen, és nagyszerűen fogalmazza meg: „A rendrakás rendezi az elmét, a takarítás megtisztítja.”


Ti nem akadtatok fent a takarításban azért, mert mindent beborítanak a tárgyak, mosatlanok, ruhadarabok, fölösleges gyűjtemények, papírhalmazok, stb? Vagy bele sem kezdtek a takarításba, annyira elveszi a kedveteket a káosz… „Én átlátok a káoszon is!”


Hallottam már, hogy léteznek olyan emberek, akik maguk körül tartanak rendet, hogy bent, a fejükben csaponghassanak, míg mások ennek ellentéteik. Én abszolút az előbbi vagyok, leblokkol a rendetlenség, de bármi is legyen az igazság, az ideális „rend” számodra, a takarítás-rendrakás egy meditáció, belső elmélkedős folyamat, küzdelem elménk megzabolázására.


Ott vannak a szófordulatainkban is. Te heti hányszor sepregeted el a GONDokat? Vagy milyen gyakran szellőzteted ki a rossz, negatív GONDolatokat a fejedből? Eddig csupa GOND volt még… Na, és hányszor porolod le azt a bizonyos díszpolcot, erényeid dicső oltárát? Meg egy kis törléssel fényt adsz nekik, de csak szelíden - selyemfényt. Szóval nagyon is jó önismeretet ad a folytonos gyakorlás, mint ahogy bármi más tevékenység esetében is.


A hatékony takarítás egyik titka a rend és a rendszeresség. Hogyha túl sok felesleges tárgyad van, és ráadásul nincs is azoknak helyük, akkor folyton csak kerülgetni fogod, az utadban lesznek. Nem jó az az érzés, amikor szó szerint csak egy nedves törléssel kész is a takarítás? Engem annyira jó érzéssel tölt el, és nagy megkönnyebbülés, hogy a rendszeres takarítást heti 2 órában letudom, amivel az igényeimnek megfelelő közeget tarthatok fennt. Emellett minden héten van egy mosós és papírmunkás napom, igyekszem naponta helyére tenni a dolgokat és elmosogatni, s legalább évente egyszer tartok nagytakarítást. Ehhez természetesen ismételten csak azt tudom mondani, hogy hangolódj önmagadra, és aszerint szervezd az életedet.Készítsd el a saját takarítási rendszeredet (táblázatot)! - Ütemezés (oszlopok): napi (pl. mosogatás, rendrakás), heti (pl. sepregetés, felmosás, törlés) és szezonális rutinok (pl. nagytakarítás, lomtalanítás, karbantartás). - Helységek (sorok): legyen listád, hogy melyik szobában mit kell megcsinálnod (konyha, fürdő, háló, nappali, kert/erkély) - Sorrendiség (cellák): hogyan követik egymást a teendők? A gravitáció lefele húz, a por is lefele száll, így ajánlom, hogy fentről lefele haladj. Másrészt érdemes előbb a száraz, s aztán a nedves teendőket elvégezni (pl. előbb sepregetés/porszívózás, s csak aztán felmosás). Harmadrészt pedig jó, ha az ember lineárisan halad szobáról szobára, nem össze-vissza.

- Időzítés: mennyi ideig tart, mennyi időt akarsz rá szánni és mikor – használhatsz stoppert is, vagy akár a kedvenc zenealbumodat is az idő követésére, de el is vesztheted az idő fonalát.

Mikre érdemes figyelni még? - Klórtartalmú ipari vegyszerekkel sose vegyítsd a sajátjaidat, gázfejlődéssel járhat, ami életveszélyes! - A tárgyak olyanok, mint a gyerekek, főleg, ha szerves anyagokból vannak, mindegyik sír, de mindegyik eltérő dologért. Érzékenyek lehetnek, ezért új helyzetben tegyünk próbát. - Előbb portalanítok, hogy a nedves törlés során és az oldószer miatt a port ne a felület pórusaiba kenjem bele. Ez különösen érvényes a lakkozatlan fa tárgyak esetében. - A munkától függően egy idő után a takarító rongy is és az öblítő víz is koszos lesz, s már csak a koszt fogod vissza maszatolni, főleg az ablakoknál. Így érdemes rendszeresen cserélni. - Érdemes a végén vizes öblítést majd száraz törlést alkalmazni, hogy a szennyeződés-maradékokat eltüntessük, ill. az oldószert is semlegesítsük (főleg ami intenzív). - A sikeres tisztítás nemcsak az oldószertől függ, hanem például a megfelelő eszköz(ök)től is. Van, hogy egy hurkapálca, egy használt fogkefe, vagy tompa, csorba kés az aduász.

Mielőtt, azonban, nagyon belelendülnék a mesélésbe, azt a receptet osztanám meg veletek, amit az esetek nagy részében használok a takarításhoz, a további részleteket, pedig meghagyom későbbre.

Addig is jó játékot és kitartást!

Miszter Mászl (Miklós Marcell)


ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓSZER


Felhasználás: Alapvetően ezt használom takarításhoz, koszos felületekhez, felmosáshoz, üveg és csempe felületek tisztításához. Egy szórófejes és egy sima flakonban kikeverve is tárolok ebből, eddig kb. 1 évig kitartott ez a mennyiség. Kevésbé mocskos felületek esetében a mikroszálas törlőkendők is elég hatékony munkát tudnak végezni, mindenféle oldószer nélkül.


Hozzávalók (kb. 1L): - 300 ml víz (kézmeleg) - 300 ml ecet (10% vagy citrusos) - 300 ml alkohol (gyógyszertári vagy vodka), szórófejes flakonban én ezt 150 ml-re redukálom, ill. vízzel helyettesíthető, de kevésbé lesz hatékony és általános - 1 ek folyékony mosogatószer, mosódiólé ha van (szerintem elhagyható) - 1 kisk citromsav - illóolaj igény szerint (akár fertőtlenítő, akár illatosító)

Elkészítés (kb. 5 perc):

1. Mérd ki! 2. Öntsd egybe! 3. Rázd jól össze!


Források: - Tóth Andi – Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre - Bea Johnson – Zero Waste otthon: Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet - hulladekmentes.hu - humusz.hu


#útközbenjóga #hulladékmentes #csomagolásmentes #takarítószerházilag #takarítószer #belsőmunka #rendrakás #takarítás #misztermászl