Recent Posts

Archive

Tags

A tökéletes jóga állapota

Jógaszútra

1.16. tat param purusa khyater guna vaitrsnyam


Ha az ember felismeri önmagát, akkor éri el a tökéletes vágytalanság állapotát.

És ez fordítva is igaz, aki elérte a tökéletes vágytalanság állapotát az az ember felismerte önmaga valódi természetét.


A teljes, a legmagasabb szintű, a totális elengedés akkor történik meg, ha az ember rájön, ki is ő valójában. Amikor a jóga által megtapasztalja valódi önmagát, akkor nem fog már a külvilágban érzékelhető dolgokra, tárgyakra, érzésekre, emberek közelségére vágyni vagy a másik oldalra sem leng ki: nem fogja mindezeket elutasítani sem.


Sem kell, sem nem kell.


Ez a van. A van - ság állapota.


Ez az ellobbanás a jóga szerint, a megszabadulás, a megvilágosodás.


Ha az ember megzabolázza a vágyait, ha visszafogja a tapasztalással kapcsolatos érzelmeit, akkor talál vissza önmagához. Akkor nincs kitéve az elme hullámainak, nem dobálják össze vissza, nem dobják fel, de nem is feneklik meg.


Aki ezt a legmagasabb szinten műveli az az igazi szabad ember. Aki totális kontrollban tartja az elméjét az a jógi.


Ő a mester. Önmaga mestere az, aki a jóga mestere.


Minden pillanatban azt csinálja amit ő szeretne, arra irányítja a figyelmét és az életét, amerre ő szeretné.


Nem befolyásolják mások.

Nincsen hatással rá a külvilág.Fontos itt megjegyezni, hogy Patandzsali nem azt mondja, hogy az az igazi jógi, aki egy kézen tud egyensúlyozni, újra meg újra el szeretném nektek rögzíteni ezt, mert szerintem a mai világunkban túl van értékelve az ászana, a testiség. A látvány. A külső. A jóga nem egyenlő testgyakorlat, mégis, jobb híján, ezzel mutatjuk, hogy jógázunk.

Patandzsali azt mondja, az a jógi, aki teljes mértékben tudja uralni önmagát. Az elméhez viszont a testen keresztül vezet az út. A durvától haladunk a finomabb rétegek felé. Kívülről befelé.


Ne dőlj be a képeknek, foglalkozz magaddal, a saját lélegzeteddel, a saját elméddel. Az ászana eszköz, sosem cél.


Minél nehezebb az ászana, ami mindenkinek más, hogy melyik és mikor nehéz, annál jobban fogsz tudni fókuszálni, oda összpontosítod a figyelmed, hiszen kénytelen vagy rá, különben kibillensz. De! Aki bármilyen nehéz ászanát meg tud csinálni, még nem biztos, hogy jógi! Képesek vagyunk testgyakorlatokat jóga nélkül is végezni és lehet, hogy a hétköznapjainkban egyáltalán nem csendes az elménk.


Hogy jógázol vagy sem csak egy valaki tudja, te önmagad!


Ne a testgyakorlat legyen a fejedben, mert akkor a jógát elérhetetlennek fogod gondolni és lehet, soha bele sem kezdesz. A jóga nem hajlékonyság, a jóga nem erő, a jóga nem nyitott csípő és nem kitárt mellkas. Ezek magától értetődően jönnek a gyakorlással. És a jógi mindig újabb és újabb kihívást keres, folyamatosan tolja ki a határait, szabadítja fel magát.

Az ászana ebben segít, segít megtalálni magadat. Legyél alázatos, szerény és visszafogott, ha erre az útra lépsz.


Ne hasonlítgasd magad másokhoz, de gyakorolj mindig fáradhatatlanul,


Namasté

Alexandra