Recent Posts

Archive

Tags

Akrobatika lovakon vagy jóga lovakkal?


Kapunk olyan üzeneteket, hogy érdekel titeket a lovas jóga, de kevés a jógás vagy lovas tapasztalatotok, ezért bizonytalankodtok, tartotok ettől a programtól.

Az a jó hírünk, hogy se jógás, se lovas tudás nem kell hozzá!

Ez nem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy átéld, és igazán megéld azt, hogy milyen érzés a lóhoz kapcsolódni és teljes figyelmeddel a jelenben lenni. Az itt és mostban. Ez a jóga célja.


A workshopot jógával kezdjük, lecsendesítjük az elmét és megteremtjük annak a lehetőségét, hogy egy magasabb minőségben kapcsolódhassunk a lovakhoz. A jóga segít abban, hogy jobban rá tudj hangolódni a lovak nyelvére, hogy jobban meg tudd érezni és érteni őket.Ezt követően először csak megfigyeljük őket, hogyan viselkednek, hogyan kommunikálnak társaikkal. Csak figyelünk. Csendben. Figyeljük őket, magunkat, az érzéseinket, megérzéseinket.


Majd közelebb kerülve hozzájuk a földről végzünk velük feladatokat megfigyelve azt, hogyan reagálnak a mi kéréseinkre, ezzel számunkra tükröt mutatva. A lovak olyan tiszta és őszinte lények, akik tanult magatartásformáktól mentesen, udvariaskodás nélkül visszatükröznek minket, reagálnak a testbeszédünkre, az energiáinkra. Mi mellettetek leszünk és segítünk értelmezni a jelzéseket, de sokkal inkább az a fontos, hogy te megérezd és megértsd, hogy a lovad mit szeretne neked mondani.

Mivel a lovak folyamatosan a jelenben élnek, téged is egy pillanat alatt a jelenbe hoznak. Így te is megtapasztalhatod a jelenben levés boldog érzését, ami a lovakkal való foglalkozás során különösebb erőlködés nélkül csak úgy megtörténik veled.

Ezt követően fel is ülünk a hátukra, tesszük mindezt a legnagyobb tisztelettel, alázattal és köszönettel azért, hogy ők ezt megengedik nekünk, ugyanis ez már egy olyan pozíció, amit először ki kell érdemelni. Egy speciális heveder segít abban, hogy megkapaszkodva biztonságban érezhesd magad végig, mégis olyan közel legyél a lóhoz, hogy érezd a lovat, hogy ténylegesen ÉREZD. A lóháton végzett néhány, fizikailag könnyen kivitelezhető jóga-ászanát lassú és koordinált mozdulatokkal végezzük figyelve a lóra és önmagunkra. Ez egy olyan gyakorlat, amihez bátorság kell és bizalom a lóban, önmagadban és a társadban, aki segíti a gyakorlásod. Fontos, hogy ez nem akrobatizálás a ló hátán, nem az a lényeg, hogy minél szebben kivitelezd az ászanákat, hanem hogy mit élsz meg közben. A lényeg az összehangolódás. A jóga csak az apropó, nem végzünk nehéz pózokat, hanem figyeljük a ló ritmusát, légzését és az összekapcsolódás számunkra a lényeg. A gyakorlás végén szeretettel megköszönjük a lovaknak, hogy lehetővé tették nekünk ezt a tapasztalást.

Fontos, hogy ez az alkalom nem arról szól, hogy tornázzunk a lovakon! Az, hogy ténylegesen felmegyünk a ló hátára és elvégzünk például egy macskapózt a program kis része csupán, nem ez a lényeg. Aki nem szeretne, nem is kell felülnie. Mi a jógát tágabban értelmezzük, messze túl a fizikai gyakorláson, az ászanázáson. A jóga eredeti célját tartjuk a programnál fontosnak, miszerint a jóga a tudat folyamatainak a lecsendesítése. Tudatunk uralása, önmagunk fegyelmezése. Mert csak akkor, ha ez megvalósul, tud az ember ránézni valódi énjére. Ekkor feltárulnak mindazok a sokszor mélyre elrejtett tulajdonságaink, amik hátráltatnak minket a hétköznapokon. A lovak megtanítanak téged, hogyan bízz újra meg magadban, hogyan tudj figyelni és hallgatni a megérzéseidre.


Az állatok ebben partnereink, visszavezetnek minket önmagunkhoz, rámutatnak gyengeségeinkre, erősségeinkre.


A lovakkal való foglalkozás során a jóga elveit alkalmazzuk. Az ahimsza elve szerint figyelünk arra, hogy ne ártsunk a lovaknak, miközben velük dolgozunk. Ebben a csodálatos lovardában eleve figyelnek a lovak lelki egyensúlyára és megfelelő feltöltődésére is, hiszen egy ló is ki tud égni, le tud sérülni a sok és nem megfelelő minőségű munkától. Mi arra törekszünk, hogy a közös munka a lovaknak is örömet okozzon. Teljes tisztelettel és a legnagyobb odafigyeléssel dolgozunk velük együtt és kérjük a segítségüket, hogy mutassák az utat nekünk, hogy visszatalálhassunk önmagunkhoz.

A ló és ember között egy nagyon különleges kapcsolat van. Ősbizalomnak hívják. A történelem során a lovak mindig is ott voltak mellettünk. A modern, rohanó világban eltávolodtunk tőlük, ahogy a természettől is. Ezen a napon szeretnénk, hogy kicsit visszataláljatok a lovakban megtestesült természet tiszta erejéhez. A ló a jógamesterünk. Csak engedni kell tudni vezetni magunkat általa. A jóga lesz a közös nyelvünk. A kommunikációs csatorna.


Mi oktatók pedig szeretettel és odafigyeléssel segítünk téged ezen az úton, a legjobb tudásunk szerint.


Namasté, Franciska, Móni és Alexandra Következő alkalom: Lovas jóga - egynapos workshop Pátyon I Téma: önbizalom