Recent Posts

Archive

Tags

Ki vagyok Én?

Tegnap este az újévi meditációnk arról szólt, hogy felfedezőútra indultunk kideríteni, hogy ki az az Én. Hogy ki vagyok én, erre kerestük a választ. Ehhez kapcsolódva összeraktam az eddigi tanulmányaim alapján egy asztrológiai kisokost nektek így az év kezdetén:

12 jegy van az évkörön 4 évszak (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél) 4 elem (Tűz, Föld, Levegő, Víz) 3 minőség (születés, élet, halál vagyis kezd, fenntart, lebont) 2 polaritás (kiáramló, befogadó vagyis jang és jin vagy Nap és Hold)

A 12 jegyet tehát ennyiféleképpen lehet valahova besorolni. A variációk sora nem végtelen, tehát nincs olyan, hogy egy Hold-jegy Tüzes lenne, vagy egy Nap-jegy Földes. Minden Hold-jegy vagy Föld, Víz és minden Nap-jegy vagy Tűz vagy Levegő. Tehát azért nem átjárható a rendszer.

Az évkörben viszont, miután kör alakú, szembenállás van, vagyis van két véglet, a nyár meg a tél, és a tavasz meg az ősz azok átmenetek a két véglet között. Sem ilyenek, sem olyanok, de tartalmazzák a végleteket. Leegyszerűsítve van meleg és hideg, és van a langyos.

Tehát minden jeggyel pont szemben áll egy másik, ami azt is jelenti, hogy ugyan az adott jegy nem igazán érti azt a másikat, de a legtöbbet mégis attól a jegytől tanul, hiszen az jelenik meg legkevésbé benne. Érdemes a másikkal foglalkozni, és elsajátítani a jó tulajdonságait. Ami nekünk idegen, azzal nehezen tudunk azonosulni, csak azt szeretjük, ami belefér a keretünkbe. Aki idegen, azt elutasítjuk. Ezért van az például, hogy a Mérleg nem szívleli a Kost és fordítva. Nem igazán tudnak mit kezdeni egymással, inkább felhúzzák a szemöldököt.

A tavaszt a Kos kezdi, a nyarat a Rák, az őszt a Mérleg és a telet a Bak. Tehát mind kezdő jegyek, mégis nagyon mások. A Kos jang típusú, a Rák jin, a Mérleg megint jang típusú, a Bak pedig jin.

A tavasz a Bikában van ereje teljében, a nyár az Oroszlánban, az ősz a Skorpióban, a tél a Vízöntőben. A Bika jin, az Oroszlán jang, a Skorpió jin, a Vízöntő jang.

A tavaszt az Ikrek bontja le, a nyarat a Szűz, az őszt a Nyilas, a telet a Halak. Az Ikrek jang, a Szűz jin, a Nyilas jang, a Halak jin.


A jang energia a Kosban és a Mérlegben kezd, az Oroszlánban és a Vízöntőben fenntart, az Ikrekben, Nyilasban lebont.

A jin típusú energia a Rákban és a Bakban kezd, a Bikában és a Skorpióban fenntart, a Szűzben és a Halakban lebont.


Tüzes jegyek a Kos, az Oroszlán és a Nyilas.

Földies jegyek a Bika, Bak, Szűz.

Vizes jegyek a Skorpió, Rák, Halak.

Levegős jegyek a Ikrek, Mérleg, Vízöntő.


Odaírok jegyenként egy fogalmat is, ami a jegy dharmája, ami leginkább szerintem kifejezi, amire egész életében törekszik, ami foglalkoztatja.

Érdekesség, hogy hiába szemben állnak, tulajdonképpen kiderül, hogy nagyon sok mindenben megegyeznek fogalmi szinten, viszont, mivel az elemük más, ezért teljesen más színezetet kap a karakterük. Érdemes ezen is azért elgondolkodni.

Nézzük.

Kos - Nap, kezd, Tűz - Kezdet Mérleg - Nap, kezd, Levegő - Egyensúly Bika - Hold, fenntart, Föld - Gyarapodás Skorpió - Hold, fenntart, Víz - Véglet Ikrek - Nap, lebont, Levegő - Kapcsolat Nyilas - Nap, lebont, Tűz - Átváltozás Rák - Hold, kezd, Víz - Alkalmazkodás Bak - Hold, kezd, Föld - Építkezés Oroszlán - Nap, fenntart, Tűz - Öntudat Vízöntő - Nap, fenntart, Levegő - Visszatérés Szűz - Hold, lebont, Föld - Rendszer Halak - Hold, lebont, Víz - Határtalanság

A jegyek védikus mantrái még többet elárulnak róla, Brahmát fordíthatjuk az egyszerűség kedvéért Istennek:

Kos: Én vagyok Brahma. Mérleg: Te is az vagy. Bika: Legyen mindenből több. Skorpió: Brahma vagyok. Ikrek: A dolgoknak nincs valósága. Nyilas: Minden valójában Brahma. Rák: Én vagyok a nem Én. Bak: Semminek nincs igazi léte. Oroszlán: Én Az vagyok. Vízöntő: Brahma az örök igazság. Szűz: Én nem vagyok Az. Halak: Az Én sokasodjon.


Az évkörből kiderül, hogy minden mindennel összefügg, hogy a világ és benne a dolgok és minden létező nem valamilyen, hanem csak a másik viszonylatában olyan, amilyen és, hogy összekapcsolódunk, egymástól függünk, egymásra óriási hatással vagyunk, az egyik energiája fordítja át a másikét. Mindannyian egyfajta hajlammal születtünk és az, hogy mit eszünk, mikor kelünk, mit dolgozunk, kivel barátkozunk, ki a szerelmünk az nagyban függ ettől, viszont az életünk célja meghaladni a hajlamainkat és minden jegy tulajdonságait magunkra ölteni, nem kibillenni a saját sorsunk szerint. A sors a te kezedben van, tanuld meg kézbe venni és irányítani. Különben pörget a kerék, a létkerék, a szamszára és sosem kerülsz ki.

Jó elmélkedést!

Namasté

Brávácz Alexandra Jó elmélkedést! Namasté Brávácz Alexandra