Recent Posts

Archive

Tags

Az egyensúly nyomában

Ha túlzottan ragaszkodsz az anyaghoz, az élet megtanít elengedni azt.

Ha túlzottan ragaszkodsz az evéshez, egy ételhez, kénytelen leszel megtanulni elengedni azt.

Ha túlzottan ragaszkodsz az egészséghez, rá leszel kényszerítve elengedni azt.

Ha túlzottan ragaszkodsz a munkádhoz, a karrierhez, a pénzhez, a befolyáshoz, a hatalomhoz, meg fogod tanulni elengedni azokat.

Ha túlzottan ragaszkodsz a párkapcsolathoz, ha azt gondolod, úgy leszel csak boldog, megtanulod elengedni azt.


Ha túlzottan ragaszkodsz az élethez, valami történik, hogy megtanuld elengedni azt.


A világmindenség, az univerzum, az Isten, az Az, vagyis önmagad, azaz a mindent átható mindig egyensúlyra törekszik.


Ha tehát túl nagy benned a ragaszkodás, másik oldalon megjelenik automatikusan az elengedés. Nem lehet másképp. Ha egyik irányba kilengsz, nem tudsz máshova kerülni, csak kilengeni a másik irányba.


Ha félsz a betegségektől, beteg leszel.

Ha félsz a korlátoktól, mondjuk, hogy a mozgásodban korlátozni fognak, korlátozva leszel a mozgásodban.

Ha félsz attól, hogy átvernek, nagy valószínűséggel át fognak verni.

Ha félsz, hogy meglopnak, lopni fognak tőled.

Ha félsz a kudarctól, kudarcra vagy ítélve.


Ha félsz bármitől is, akkor a félelemhez ragaszkodsz annyira, hogy ahhoz, hogy középre kerülj, vagyis megtanulj félelem nélkül élni nincs más út, minthogy beigazolódik a félelmed.


Ezt hívjuk úgy, hogy te teremted meg önnön valóságodat. Minden percben, minden nap.

Ekkor két út áll előtted. Vagy azt mondod, hogy igen igen, jogos volt a félelmem, tényleg bekövetkezett. Ezt hívom én önsorsrontásnak. Gyakran ez egy olyan karma, amit nagyon nehéz kimozdítani. Gyerekkorból hozzuk, a családi karma a legerősebb kötőerő, ami létezik. Viszont számodra is van megoldás. Tudatosítod ezt és megfordulsz.


Megfordulsz, vagyis igen, megállítod az ingát, a kilengéseket és kilépsz a karmádból.


Tudatosan másfelé irányítod az életedet. Tudatosan elkezdesz nem félni.

Tudatosan kezdesz el élni.


Hogy hogy segít ebben az, hogy emelgeted a lábad és fonogatod a karod magad körül egy jógamatracon? Egyrészt, csak akkor segít, ha nem állsz meg a fizikai gyakorlásnál. Az ászana a jóga 3. pontja és még van négy. Csak a nyolcadik pont a megvilágosodás, addig rögös az út és sokszor kacskaringós. De pusztán ászanázással még soha nem váltotta meg magát senki.


Irányítsd a pránát, az életerőt benned.

Vond vissza az érzékeidet.

Tanulj meg egy pontra koncentrálni, legyél egyhegyű.

Meditálj.


Ezt hívom én jógának.


Ez kemény munka. De a jóga, a gyakorlás maga változtatja meg az életed. Önmagadat csak így rakhatod rendbe, a jóga rengeteg minden változást fog hozni az életedbe. Kénytelen leszel életmódot, életvitelt is változtatni, máskor kelsz, máskor fekszel, mást eszel. Egy teljes újrakezdés a jóga.


A jógában van két fogalom, az abhjásza és vairágja. A gyakorlás és a ragaszkodás elengedése. Ha a kettő egyensúlyban van, akkor vagy jógi, akkor vagy középen.

Ha elkezdesz tehát beavatkozni és mától másképp csinálod, más lesz ennek a "másképp csinálásnak" az eredménye. Ez könnyen belátható ugye?


Gondolj csak bele.


Mindig egyensúly van, az egészet felülnézetből nézve. Csak távolodj el. Mindig! Csupán te érzel egyéni szinten mást, mert fogságban vagy. A ragaszkodás, a félelem tart fogva.

A jóga megtanít szabadon élni. Amikor önmagad vagy és nem az ingakilengés, akkor vagy szabad. Akkor vagy önmagad, ha középen vagy.


Értsd meg, ez az univerzum működése, ez maga a mechanizmusa, nincs más. Nem tud egyszerűen másképp lenni. Ha benned túl nagy a ragaszkodás valamihez, akkor nem tud más történni, minthogy megtörténjen a másik oldal, hogy bekövetkezzen az, amitől félsz. A ragaszkodás mindig abból fakad, hogy van a másik oldalon egy zsáknyi félelmed.

Ez a teremtés. Magadnak teremted meg. Nem más csinálja. Nem más okozza. Csak te és magadnak.


Ezért mondjuk azt is, hogy vigyázz mit mondasz vagy gondolsz magadról, mert az lesz. Minden percben teremted önnön valóságodat.


Persze igaz ez a másik oldalon is. Például, ha túl vakmerő vagy, meg fogod tanulni, hogy mit jelent azt elengedni. Ha túl nagyvonalú vagy, meg fogod tanulni azt elengedni. Ha túlzottan nemtörődöm, önhitt, másokat nem figyelembe vevő, meg fogod tanulni azt elengedni.Ezért a jógi útja a középút útja. A sem ilyen, sem olyan.


Aki tudatos életet él, folyamatosan mérlegel. Nézi, hol van sok és hol van kevés. És belerak vagy elvesz oda vagy onnan, ahova vagy ahonnan kell.


Ez az igazi egyensúly. Ez a belső szabadság útja.


A jóga a te csodaszarvasod, mutatja az utat. Indulj és keresd meg a saját hazádat. Ott van benned.

SO HAM.


Ismerd meg önmagad, mérd fel, te hogy állsz az egyensúllyal, nálad hol van a sok és hol a kevés, a sokat engedd el, a kevésnél tegyél hozzá, tehát gyakorolj, minden más jön.

Az ősz remek alkalom arra, hogy megtapasztald.


Hari OM

Alexandra


#ősz #egyensúly