Recent Posts

Archive

Tags

Elengedés a gyakorlatban

Jógaszútra

1.15. dr̥ṣṭa anuśravika viṣaya vitr̥ṣṇasya vaśīkāra-saṁjṇā vairāgyam


A vairagja (elengedés, vágytalanság, passzivitás) az a tudatos elmeállapot, amikor uraljuk a tapasztalás iránti vágyakozást, legyen az a látott, vagyis a közvetlenül saját tapasztalásból adódó vagy a mástól hallott, vagyis a közvetve tapasztalható.


A vairagja akkor valósul meg bennünk, ha az elme semleges tud maradni, ha nem az akarat, a vágyak vezérlik, hanem úgy tekint a külvilágként tapasztalt világra, hogy nem vonódik be, azaz nem utasítja el, de nem is "tapad" rá. Megakadályozni, hogy a palacsintára összegyűljön a nyál a szánkban, hogy a képen látott gyönyörű kézenállás miatt ne fogjon el minket egyből az irigység vagy az elutasítás, hogy az egyedüllét nem azt jelenti magány, ez a jóga.


Meg lehet ezt csinálni a hétköznapokban? Meg! Jó ez? Jó! Hiszen, ha meg tudod fogni a vágyaidat, a ragaszkodást vagy nem engeded, hogy a viszolygás eluralkodjon rajtad, akkor vagy középen, akkor tud egyensúlyba kerülni az elme, akkor jógázol.


Ezért szoktam mondani, hogy ne használjuk a fejlődés szót a jógával összefüggésben, hiszen akkor teljesítményhez kötjük az ászanát, a pránajámát, a meditációt, mintha lehetne a jóga értelmében fejlődni. Nem, nem lehet, ha a fejlődéssel foglalkozol, az már nem jóga. Változni, azt lehet, a jóga megváltoztat, te változol a jóga által.A jóga azt tanítja nekünk, hogy semminek sincs végső valósága, minden átalakulóban van, születés és hanyatlás körforgásában. Egy pillanatra sem tud semmi megállni. Ezért fölösleges bármit és bárkit is egészében valóságosnak, végső valóságnak tekinteni. Minden folyamatos változás. Ezért nem tudnak tartós boldogságot okozni a tárgyak, emberek, érzéki örömök. Ezért fölösleges valamitől vagy valakitől függni, valamitől vagy valakitől függővé tenni a boldogságodat vagy a biztonságérzetedet. Egyik pillanatban van, másik pillanatban másként van, aztán meg nincs. Szüntelen áramlás. Szamszára.


A boldogság benned van.

A biztonság benned van.

Minden kincs ott van benned.


Tanulj meg visszafogottan élni. A kevesebb nem több, hanem jógikusabb.


namasté

Alexandra