Recent Posts

Archive

Tags

Beleélni valakibe magad

Szimpátia azt jelenti, együtt szenvedni.


Szim a görög szün-ből jön és 'együtt' a jelentése, pátia a pathos (érzés, érzelem) vagyis paszkó 'szenvedni', 'elviselni', 'elszenvedni', 'bánatosnak lenni' szavakból ered.


Gyönyörűszép anyanyelvünkben a szenvből lehet szenvedés és szenvedély is, egyébként mindkettő kibillent állapotot jelent, de ez most itt egy mellékszál.


A hétköznapi nyelvhasználatban úgy jelenik meg, hogy szimpatikus az, akivel rokonszenvezel (áj, megint micsoda gyönyörű szó!). Az a szimpatikus, aki ugyanúgy tud érezni, szenvedéllyel lenni és szenvedéssel lenni, mint te.


Akinek az érzelmeivel azonosulni tudsz, azzal tudsz igazából azonosulni. Akivel nem szimpatizálsz, az azt jelenti, hogy neki teljesen más érzelmei vannak, mint neked. Más érzelmei, tehát más dolgok foglalkoztatják, más kérdések mozgatják, másban találja meg az örömöt és a bánatot.


Az a szimpatikus, akinek úgy jól át tudod érezni az életét. Azonosulni azt jelenti, el tudod képzelni, hogy az akár a te életed is lehetne. Bele tudod igazán érezni magad.


Akinek az életébe egyáltalán nem tudod magad beleképzelni, na az nagyon nem lesz szimpatikus. Hogy miért nem tudod magad beleképzelni, az azért van, mert teljesen más a karmátok, más az életfeladatotok, máshol kell megoldásokat keresni és találni.


Nem értek egyet azzal, hogy aki neked nem szimpatikus az a nagy tanítód, sokszor mondják ezt spiri körökben, hogy nézd meg, hogy mi az, ami nem tetszik benne és azzal neked "dolgod" van. Nem. Van, amivel nincs dolgod és van, amivel van. Amit taszít, az nem épít, nincs olyan, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A hasonlók, na azok vonzzák egymást, de nagyon.


Ha egy ellentéthez vonzódsz, na azt érdemes megnézni, hogy miért, miért akarod magad kiegészíteni, amikor te önmagadban egy egész vagy, nincs szükség az ellentétre. Ez nem azt jelenti, hogy az nem lehet a barátod vagy a párod, aki a fagyit utálja, te meg imádod. De nehezen szimpatizálsz hosszútávon azzal, akinek máshol vannak az imádatai és az utálatai, mint neked.


Ne erőltess magadra semmit és senkit.


A szimpatia empátia. Empátia is együttérzést jelent, tehát az számodra a rokonlélek, akivel együtt tudsz érezni, akinek az érzéseit tehát át tudod venni.


Ha benne tudsz élni a másikban.


A beleélés azt jelenti, hogy meg tudod érteni a másikban zajló érzelmeket, az indítékait, a szándékait, a törekvéseit, a cselekvéseit, akit nem tudsz megérteni, akibe nem tudod magad beleélni, annak az indítékait, a törekvéseit stb. nem tudod megérteni. Hogy lehet az, hogy valakiét meg tudod érteni, valakiét meg nem. Hát úgy, hogy felidézel olyan hasonló eseményeket, történéseket a saját életedben, amelyek hasonló érzelmeket váltottak ki benned, belőled.


Amikor beleéled magad valakibe, akkor a másikba belevetíted magad.


Így működnek a barátságok, de a párkapcsolatok is. Csak azzal lesz jó, akibe bele tudod vetíteni magad. Akibe nem, azzal nem, azzal nem lesz jó együtt szenvedni, hanem az maga lesz a szenvedés.

Persze van az, amikor becsapod magad és olyasvalakibe szeretnéd magadat belevetíteni, erőszakkal, akibe egyébként nem tudnád. De te csinálod. Belepréseled magad, mint egy dobozba és felveszed az ő formáját, alárendelődsz. Jó ez neked? Jó ez neki?


Senkinek nem jó hosszú távon.


Ha nem vagy tudatos, akkor belecsúszol csak a kapcsolatba, nem veszed észre a beleolvadás élményét, nem tudod magadban tetten érni a másikba való lemerülés mozzanatát, ekkor az én-határaid eltűnnek, a másik elragad. Olyan ez, amikor két vízcsepp közeledik egymáshoz, biztos láttál már ilyet, aztán sutty, egymásba szívódnak.


Az érzelem energia. A szimpátia és az empátia ezeket az energiákat használja, értelmezi, kódolja. Az érzelem, ha viszont energia, akkor folyamatosan ott van, állandóan áramlik, sosem szűnik meg. Átalakulhat, formálódhat, de nem múlik el soha.


Örökre marad.Van, hogy egy idő után rájössz a régi kapcsolataidra visszatekintve, hogy miért lett vége, hát azért, mert valamibe beleélted magad, amibe nem tudtad igazából magad beleélni, mert nem voltál önmagad. Valamiért a vágy, egy idea, egy karmikus gondolat, egy minta, a hajlam sodort messze, jó messze önmagadtól. Csak egy idő után eszmélsz, amikor már elvesztél és nem igazán találod a visszautat.


Ebben segít a jóga. A jóga az, ami a hátára vesz és kiúszik veled a partra.


Van egy törekvésünk is ösztönszerűen, hogy a másikat a saját magunk képére faragjuk, valahol mindenki nárcisztikus és önmagát imádja, ezért célunk, hogy olyanná tegyük a másikat, ami a mi dobozunk, de csak azért, hogy jól bele tudjuk a másikba vetíteni aztán magunkat.


Ezt sokszor tapasztalom, hogy olyan párt választunk, mint az apánk vagy az anyánk és akkor kínkeserves törekvéseket teszünk, hogy őket a saját képünkre formáljuk, rajtuk keresztül tisztítani akarjuk a szülői, családi karmát. Pedig csodák nincsenek, annak reményében sose legyél együtt valakivel, hogy majd ő megváltozik és akkor rendeződik és tisztul a családi karma.


Olyan partnert keress, akivel tudatosan azonosulsz, legyen az bármilyen jellegű kapcsolódás.

A tévutas kapcsolatok amúgy mindig kivetnek magukból, mint a tengerben hánykolodó szemetet és egyszer partra ér minden és akkor, na akkor van esély az új megfogalmazására. Minél előbb érdemes partra vetődni és nem évekig hánykolódni elveszve, csak SOS jeleket küldve. Arra is fölöslgees várni, hogy valaki más megmentsen, csak saját magadat tudod kimenteni.


Sokszor ezért is van az, hogy amikor valaki elhagy, te még sokáig azt érzed, mintha fájna az egyik oldalad, sajog az a seb, mintha a másikat kiszakították volna belőled.


Pedig csak közben te vetítettél bele olyat, ami nem az. Magadat.


Te nem voltál az, nem voltál olyan.


Tehát tudatosan vizsgáld meg, ha bárhogy is kapcsolódsz valakivel, legyen az munka, barát vagy szerelmi kapcsolat, hogy mi az a szimpátia. Honnan ered. Igaz vagy himsza, erőszak. Ne bántsd tovább magad!


Ne csak úgy sodródj, hanem mentsd meg magad!


Átvenni valakinek a szenvedéseit, együtt szenvedni és érezni a létet teljes mélységében és magasságában valakivel, ennél nincs csodálatosabb dolog a világon.

Ne add fel, kutasd, keresd azt az embert, akiben már most benne vagy.


Hari OM Brávácz Alexandra