Recent Posts

Archive

Tags

Csinálj úgy, mintha!

A II. 42. szútra fordításaiban és értelmezéseiben kivétel nélkül a szantósát, az elégedettséget úgy szokták értelmezni, hogy az a legnagyobb öröm, egy felülmúlhatatlan boldogság, amit semmi és senki nem tud felülírni, jöjjön bármilyen nehéz élethelyzet.


Elégedettség azt jelenti, elfogadni az életet olyannak, amilyen.


Az életnek nem tökéletesnek kell lennie, nem minden területen 100%-osan pipa. Az élet azt fogja odadobni neked, amit csak akar, ami az élet szempontjából jó, ami a teljesség, az univerzum, a világmindenség, Isten szempontjából jó, vagyis inkább nem jó, hanem amitől az egyensúlyban van. Isten nem foglalkozik veled egyénileg. Sajnos. Fontos vagy, nagyon fontos. Mert egy kis fogaskerék vagy. Nélküled nem lenne élet most. Kellesz.

De ez nem azt jelenti, hogy a te érdekeidet nézné bárki is. Még Isten sem.

Egyedül te figyelj az érdekeidre és arra, hogy a lehető legjobban egyensúlyba kerülj és aztán abban maradj.


Mintha nem lenne ráhatásod az életedre, arra, ami rád vár. Nem tudod befolyásolni, hogy mi az, ami jön. Ezért csak azt tudod tenni, hogy alázattal fogadod azt, amit kapsz.


Senkinek sem tökéletes az élete. Még ha úgy is tűnik a közösségi médiában. Csak a jót osztjuk meg, a rosszal nem dicsekszik senki. A profilképeden is jólfésült vagy. Ez nem baj! Az a baj, ha azt hiszed, mindenki úgy kel ki az ágyból. És ahhoz méred aztán magad.


Mindig csak a vágyaidra fókuszálsz, vagyis arra, ami nincs!


Észrevetted például, hogy amikor mondjuk kitalálod, hogy egy fehér x márkájú autót szeretnél, akkor csak olyanok fognak szembejönni? És még meg is jegyzed magadban, ebből ilyen sok van? Mindenkinek van, neked pedig nincs. Mindig a hiányra figyelsz. Biztos így van ez?


Mindig jobbat, szebbet, okosabbat, nagyobbat akarunk. Miért? Miért nem tudsz soha elégedett lenni azzal, ami van?

Ahova viszed a fókuszt, oda energiát raksz. Tehát, ha állandóan a vágyaidra fókuszálsz, azon siránkozol, kinek milyen tökéletes a párkapcsolata, a gyereke, a munkája, a háza, a kertje vagy bármije, amije van, amire tulajdonképpen te is vágysz, akkor csak a vágyat erősíted meg, ahelyett, hogy elégedett lennél azzal, amid van.


De akkor hogyan is lesz neked az, amire vágysz?


Nagyon egyszerűen. Az elégedettséget is könnyen tudod a jógamatracon gyakorolni. Mégpedig úgy, hogy a törekvéseiddel vagy elégedett. Ha elvesztegeted az időt és az energiát arra, hogy mindig a múltba révedj, azt analizáld, akkor sosem fogsz megmozdulni, mert arra már nem marad energiád.


Szóval tegyük fel az adott ászanát tökéletesen akarod felvenni és a törekvéseddel, azzal az energiával, amit beleraksz, na azzal vagy elégedett. Nem magával a gyakorlattal! Egy ászana sohasem lesz tökéletes, mint ahogy az élet sem. Soha nem leszel elégedett vele.

Ha rendben van a párkapcsolatod, nem lesz rendben a munkád. Ha szakmailag a helyeden vagy, elégedetlen leszel a párkapcsolatoddal. Ha nincs gyereked szeretnél egyet, ha van egy, akkor kettőt, ha fiú van, akkor lányt, ha lány, akkor fiút. Ha kisbaba, akkor még nem lehet vele beszélgetni, ha kamasz, akkor pedig már nem. Ha kicsi a lakás, házat szeretnél, ha nagy, akkor túl nagy, milyen jó lenne egy kisebb lakás. És ez így megy tovább egyik napról a másikra. Mindig éhes maradsz, mert így eteted a vágyaidat. Így taszítod bele magad a boldogtalanságba és az elégedetlenségbe.Tehát elégedett csupán az erőfeszítéseiddel tudsz lenni, hogy tudod, megteszel mindent az ászana, a párkapcsolat, a gyerek, a jó munka stb. érdekében. Persze ehhez tényleg az kell, hogy megtegyél mindent az ügy érdekében, mindent, ami tőled telik. És nem vagy erőszakos, nem léped túl a határaidat. Mert ha átléped, akkor megvan annak a veszélye, hogy lesérülsz. Hogy megakadsz. Nem az élet akaszt meg, hanem te magad! Nincs külső gonosz, aki neked rosszat okoz, te magad vagy felelős az életedért, de nem minden rajtad múlik!


Nézzük a másik oldalt: sajnos nem úgy működik, hogy azért, mert meg tudsz csinálni egy fejenállást, kapásból megvilágosodsz. Ha ez ilyen könnyű lenne, akkor milyen sok megvilágosodott, azaz tudatos és boldog ember élne!


Tehát nincs rá garancia, az ászana sem garancia. Nem is tudod senkinek benyújtani a számlát, hogy én kérem, azonnal ide nekem a megvilágosodást, mert kedden és szerdán, sőt csütörtökön is megérintettem a lábujjaimmal a fejtetőmet. Azért mert egy előrehajlásnál rá tudsz simulni a combokra nem azt jelenti, hogy te jógi vagy. Sajnos.


Az elégedettség azt jelenti, el tudom engedni az elvárásaimat, a vágyaimat, mert mindazokat az egó gyártja. Csak úgy benne nyugszom a jógagyakorlatban. Benne nyugszom az életben. Ha megtalálod azt a benne nyugvást, akkor történik valami, az a valami, amit úgy hívunk jóga, citta vrtti nirodhah, az elme hullámainak a lecsendesítése. Na ott megszűnnek a vágyak, a tárgyak,a személyek, akikre úgy vágyakozol a hétköznapokban. És akkor történik meg a csoda, a tudatosodás, a megvilágosodás.


Amikor benne vagy egy gyakorlatban és azt érzed, ez az. Pont most, pont itt, pont ebben kell benne lennem és pont így. És nem érdekel, hogy elérem e lábujjakat, vagy le van e rakva a külső talpél. Nem ez a lényeg! Ne vessz el a jógainstrukciók részleteiben. A jógaoktató azért mond olyan sok mindent, hogy így meg úgy tartsd, csavard, rakd, mert az megkönnyíti a gyakorlat felvételét, illetve a benne nyugvást, továbbá jó esetben megóv téged a sérülésektől. De soha, és tényleg soha, nem attól fogsz megvilágosodni, hogy 40 fokban elfordul e a lábfejed a trikonászanában vagy fel tudsz-e venni egy lótuszülést vagy kézen tudsz-e állni. Persze, minél rugalmasabb és edzettebb a test, annál rugalmasabb és edzettebb az elme. Tehát egyre könnyebben fog menni a citta vrtti nirodhah, mert nem azon kattogsz, hogy itt meg ott fáj vagy ez vagy az nehéz. Hanem csak tudod figyelni a lélegzeted.


Elégedettség azt jelenti, ebben az ászanában azt érzem, ez így tökéletes. Nem vágyom semmi másra. Ha megérzed azt a fajta megnyugvást, elengedést, relaxált állapotot minden ászanában úgy, mint mondjuk a savászanában (hullapóz), akkor tudsz elégedett lenni a hétköznapokban. Persze sokan még a savászanában sem tudnak benne nyugodni, folyamatosan pörög az elméjük, akkor is, amikor fizikailag pedig nem esik nehezükre kivitelezni a gyakorlatot. Sőt, vannak akik egyenesen szoronganak benne, vagy vannak mások, akiknek olyan tompa a tudatuk, hogy el is alszanak közben.


Az elégedettséget nem lehet akarni, nem szaladhatsz utána, nem követelheted. De egyet megtehetsz. Megteremtheted neki a teret és az időt, hogy rád találjon.


Ha el tudod engedni, hogy mindig minden más legyen, mint, ami éppen és ahogy éppen van, például, ha el tudod engedni, hogy aki eddig szeretett, de most elhagyott még most is szeressen, sőt halálodig és tüzesen és mindig ugyanúgy, akkor megkönnyebbülsz. Egy nagy sóhajtás - ez az elengedés, ez az elégedettség. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdekel mostantól semmi, nem azt jelenti, hogy nem kell erőfeszítést tenned, vagy hogy ne legyenek céljaid. Sőt. De mindig állj meg és hagyd a háborút. Az akarást. Let it be. Csak engedd, hogy úgy legyen jó, ahogy az éppen van.


Amikor nagyon elégedetlen vagy éppen az életeddel, mert mondjuk magányosnak érzed magad és hiányzik egy társ, vagy betegség jelent meg, vagy kirúgtak a munkahelyedről, akkor ne vesztegesd az időt az elégedetlenkedésre. Érezz ilyenkor is elégedettséget, csinálj úgy mintha. Abszurdan hangzik?


Próbáld ki!


Dőlj hátra, csukd be a szemed és egy picit, egy nagyon kicsit, hogy a többiek ne is lássák, de húzd mosolyra a szád. Mosolyogj! Tudtad, hogy a mosolygás egy ászana? Meg lehet benne világosodni. Egy mosoly mindent megváltoztat. A test és az elme, az idegrendszer reagálni fognak rá. Olyan a mosoly egy kicsit, mint Iyengar segédeszközei, egy tégla vagy egy heveder. Segédeszköz. Csinálj úgy mintha és azzá válsz!


Játszd azt, hogy elégedett vagy és az leszel!


Egyre erősebben növekszik benned, mint egy gyönyörű fa, gyökereket ver benned, erős ágakat növeszt és aztán már azon kapod magad, hogy dús lett a lombja.


Mindegy, hogy miben akarsz elégedett lenni, legyen az egy ászana vagy a lakásberendezés, mindig emlékeztesd magad arra, hogy örömre lelj az erőfeszítéseidben.


Az lesz az elégedettség. A boldogság maga.


Hari Om

Alexandra