Recent Posts

Archive

Tags

Elengedni azt, ami nem kell

Vasárnap megint Shanka Prakshalanát végeztünk néhány lelkes jógi társammal. A jóga tisztító gyakorlatai közül talán ez az a fő gyakorlat, amit érdemes mindenkinek évente egyszer vagy max. kétszer elvégeznie, mármint annak, aki komolyan gondolja és gyakorolja a jógát. Tulajdonképpen enélkül nem is szabadna rendszeresen jógázni. A jógával csak felszínre kerül minden, nem csak izzadás jelenik meg fizikai szinten, hanem a tárolt salakanyagok is megmozdulnak, viszont a ászana önmagában nem tudja teljesen kiüríteni a testet. Olyan mintha újra meg újra belebújnál a pöcegödörbe.


A SP a teljes bélrendszer alapos átmosásával jár. Shanka jelentése, kagyló, Prakshalana pedig teljes tisztítást, megtisztulást jelent. Egy olyan tiszta kagyló, amin átfolyik a víz - ez a szimbólum.


A krija, vagyis a tisztító gyakorlat során pontos arányban bekevert adott mennyiségű sós vizet kell inni, majd meghatározott sorrendben öt olyan jógagyakorlatot végezni, ami ehhez van kitalálva.

Ezt addig csináltuk, amíg a belek teljesen meg nem tisztultak a lerakódásoktól. Jól hidratált állapotban érkeztünk, így a szervezet hamar rájön, hogy ez a víz bizony nem arra van, amire amúgy. A só megakadályozza a víz felszívódását a belekből, a mozgás hatására végighalad a rendszeren és meghozza a várt eredményt. A növekvő nyomás következtében egy idő után a végbélen keresztül távozik minden, minden megy, ami lerakódott, minden, ami már nem kell. Olyan, mintha egy magasnyomású vízsugárral lemosnál vagy inkább kimosnál valamit.


Mindent visz.


Olyan nincs, hogy valakinek nincs lerakódása, táplálkozzon akármilyen körültekintően és tudatosan. Mindenhol marad.Egyébként hogy kinél, meddig tart ez a folyamat nagyon változó, addig kell folytatni az ivást és a jógát felváltva, míg a távozó víz olyan tiszta nem lesz, mint amikor megittuk, de kb. 3-4 óra alatt végigmegy rajta mindenki.


Csak azt tudom mondani, hogy rendkívül felszabadító érzés!


Most 10 nap szigorú diéta következik, mert kiemelt jelentősége van a visszaépítésnek, és utána még sokáig nem lehet visszatérni a rendes étkezésekhez, de az ember valahogy nem is akar a régihez visszatérni. Nagyon jó alkalom ilyenkor felülbírálni és felülírni a régi rossz szokásokat, ami a régi rossz étkezési szokásoknál kezdődik. Jó a tisztításra valamilyen szándékkal, elhatározással érkezni, mert ott el lehet engedni azt, ami vagy aki úgy érzed, hátráltat. Olyan jó tenni az elengedésért, ezért mondom mindig, hogy a jóga 80 % gyakorlat és 20 % elmélet. Csinálni kell és kész! Működik. Visszahat az elmére a cselekvés. Krija a kr gyökből származik, ebből jön a karma szó is, tenni, cselekedni-t jelent.

Az ember olyan, mint egy gyönyörű növény. Hogy milyen egészségi állapotban van, hogy mennyi levelet, virágot, gyümölcsöt hoz az nagyban függ attól, a nap mellett, hogy milyen földben nő. Hogy az a föld mennyire tiszta, jól táplált, milyen állagú. A bélrendszer, sőt az egész emésztőrendszer ez a föld.

Vigyázz rá, és tudd, hogy nem mindegy, mit engedsz bele, mivel öntözöd, mikor és hogyan gyomlálod ki, mikor és hogyan tartod tisztán és rendezetten.


Annyira sok minden itt dől el, a hangulatod, az erőd, a kitartásod. Az érzelmi, gondolati feldolgozás képessége, a jó átalakítás képessége.


Tartsd rendben és tiszteletben a templomod. Azt a szent helyet, amiben élsz. Ami a lélek otthona. Ami segít neked a hétköznapi tapasztalást átélni.


Aki szeretné kipróbálni, legközelebb tavasszal szervezzük meg, Szentbékkállán, oktatótársamnál, Nagy József és társa, Ilona vezetésével.


Hari Om Alexandra


A képen a reggelim egy része látható, bazsalikommal és rozmaringgal fűszerezett répapüré. Finom. #shankaprakshalana