Recent Posts

Archive

Tags

Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés

Az ember alapvetően nem húsevő.


Most elkezdhetünk máris vitatkozni ezzel, de inkább jöjjön egy kis ismeretelmélet.


Magyarországban még mindig csak a lakosság 1%-a vegetáriánus vagy vegán. Legtöbben a laktó-ovo variációt követik, vagyis a zöldségek mellett tojást és tejtermékeket is fogyasztanak közülük.


A tudatosan összeállított vega életmód megelőzheti a következő betegségeket: - elhízás (igen, ez egy nagyon komoly betegség már hivatalosan is a WHO szerint) - cukorbetegség - szív és érrendszeri megbetegedések - a bélrendszer betegségei - ízületi bántalmak - vese és epekő - csontritkulás - bizonyos daganatos betegségek


A vega étkezés mellett fontos az egészség megőrzésében: - pihenés pihenés pihenés megfelelő arányban az aktivitáshoz képest - ez megy nekünk a legnehezebben - káros szenvedélyek elhagyása - mozgás minden nap


Ha viszont nem tudatos és jól megtervezett az étrend, akkor hiánybetegségek itt is felléphetnek, ugyanúgy, mint egy normál étrenden lévő embernél. A leggyakoribb a vashiány, vegánoknál a B12 és a D, ezeket érdemes mellé szedni, aki úgy gondolja, nem tervezi meg naponta porcióra, hogy mit eszik.


Jöjjenek a makacs számok


Statisztikák szerint több, mint 1 milliárd ember alultáplált, naponta 50000 gyerek hal éhen!

1 milliárd és 50000 - morzsoljuk csak egy picit ezeket a számokat a fogaink között. A húsfogyasztás elhagyásával ez a szám radikálisan csökkenthető lenne, mert az állatok számára fenntartott legelőkön messze hatékonyabban lehetne emberi fogyasztásra alkalmas növényeket termeszteni.

A húsfogyasztás közben folyamatosan nő, az elmúlt ötven évben az ötszörösére.


Miket szoktunk felhozni?

Az ember szemfogai nem olyanok, mint a ragadozók szemfogai, sosem voltak olyanok. Szemben ezzel nagy őrlőfogaink vannak, ezek alkalmasak a növényi rostok és a gabonaszemek szétmorzsolására. Az ember állkapcsa oldalra is mozog, gondoljunk egy tehénre, aki szépen lassan ide-oda mozgatja, viszont a ragadozóké csak le föl mozog - ezzel teljesen más funkciót tesz lehetővé. Az ember nyála lúgos, ez kell a növények megemésztéséhez, a húsevő állatoké savas, mert a fehérjék, vagyis a hús megemésztéséhez az kell. Az ember gyomra messze nem olyan savas, a húsevő állatoké, akár egy kutyáé 10x olyan savas, hiszen, ami oda bekerül, ahhoz bizony kell rendesen anyag, hogy szétdolgozza. Az, hogy az ember puffad, ha átáll növényi táplálkozásra azért van, mert a sok hús miatt el van savasodva a szervezete. Az ember bélrendszere olyan, mint a növényevőké, tehát hosszú, a húsevőké sokkal rövidebb, viszont ezáltal a hús nem tud kellő gyorsasággal átjutni a szervezetén, ezzel rengeteg betegségnek táptalajt adva.

Az ember bőre lélegzik, így hűti magát, a húsevők viszont a nyelvükön keresztül, amire nekünk nincs szükségünk evés közben. Gondoljunk a kutyákra, ahogy lihegnek. Ja és nincsenek karmaink, szemben a húsevőkkel, elég töpörödött körmeink vannak.


A vegetáriánus szó a vegetabilis, azaz a növényi szóból ered, a latin vegetare pedig éledést, életet jelent.

A jógik általában lakto-ovo vegetáriánus étrendet követtek eredendően, a hagyomány szerint. Emellett szerintem nagyon jó a makrobiotikus étrend, szigorú, de egészséges étkezést tesz lehetővé.A Bibliában Isten füveket és magokat, gyümölcsöket adott az embereknek táplálkozásra, ez áll a Bhagavad Ghítában is.


Püthagorasznál olvassuk először, hogy fontos a vegetarianizmus, egyébként többen is vegák voltak a görög filozófusok közül, Szókratész, Platón és Ovidius is. Itt ér véget az aranykor, ekkor azért még eléggé elterjedt volt az ilyen jellegű táplálkozás.


A Római Birodalomban lesz aztán jellemző a húsevés és igaz ez a középkorra is, már, aki megtehette. Aztán a reneszánsz segített ebben is és élesztette fel újra, már a 19. század elején létrejött először Angliában, majd később Németországban a Vegetáriánusok Szövetsége.


Ha vega életmódra ránézünk a jóga szemszögéből, akkor egyből beszélnünk kell az áhimszáról, a jóga első lépcsőfokának első pontjáról, amely nem-ártást jelent. Nem ártani a jógi életével együtt jár. Persze nem csak azzal nem ártok, hogy a levágott állatot nem eszem meg, hanem gondolattal sem. Aki tehát komolyan veszi a jógát az húsmentesen táplálkozik. Pont.


Lehet mindenfélét magyarázni, hogy de a répának is fáj, ha kihúzzák a földből. Igen, ez lehet. De senki nem mondta, hogy az ember azzal, hogy megszületett nem egyből egy ártó életet él, teljesen kizárni nem tudjuk az ártást, de a jógi azt mondja, a legmesszebbmenőkig figyelembe veszem a körülöttem élőket. Azt halljuk, hogy a malac visít, amikor leszúrják, azt egyelőre még nem halljuk, hogy a répa sír-e, amikor kihúzzák a földből. Tehát mindig a kisebb rossz felé kell menni.


Ártás nélkül nem lehet élni, ez az élet velejárója, de arra törekedhetünk, hogy a legmesszebbmenőkig csökkentjük az életünkben.


Ismert frázis, hogy az vagy, amit megeszel, és mivel azt tudjuk, hogy minden energia, ezért amikor leölnek egy állatot, azt a gyilkos, erőszakos energiát is magadhoz veszed. Az az agresszió beléd kerül, sokszor mondják, hogy a vegák, akik mellette tisztán, szattvikusan élnek más szinten is, tehát tartózkodnak minden bódító szertől, káros szokástól, sokkal jámborabbak, mint a húsevők.


Nálam a táborokban ki lehet próbálni a vega étkezést, egyet megígérhetek, nálam nem lesz hús sosem.


Én nem a jóga miatt kezdtem elhagyni egyébként a húst, hanem mert 30 éve a baráti társaságba bekerült egy makrobiotikusan étkező férfi, aki egyébként brazil volt, akkor kezdtem el én is azt a diétát, azóta viszont vega lettem. Tehát 30 éve így táplálkozom, így lettem várandós és így hordtam ki az egészséges gyereket.


Nem szeretnék senkit rábeszélni, tőlem távol áll a győzködés, amiket leírtam azok tények, akit érdekel a téma, részletesen utána tud olvasni, én csak felvillantottam néhány fontos szempontot, amivel a megrögzött húsevők biztos tudnak vitatkozni.


Ajánlom továbbá szeretettel Dr. Michael Greger Hogyan ne halj meg című zseniális könyvét, egyébként van egy komoly Youtube csatornája is, számos okos videóval, annak aki szeretné tudatosan kezdeni.

Mielőtt belevágsz tájékozódj! A húsról nem lehet egyik napról a másikra lejönni, tervezés és tudatosság kell.


Mint mindenhez az életben.

Namasté Brávácz Alexandra

#vega