Recent Posts

Archive

Tags

Hajnalban kelni

Nem lehetne Szandra szombaton 7 órától a gyakorlás? Tudjátok, hányan írtok emiatt?


NEM.


Most tényleg, komolyan, egyszer egy évben, az év talán legfontosabb napján nem tudunk erőfeszítést tenni? Múlt héten még egyszer elgondolkoztam rajta, hogy mi ez. Többetekkel aztán beszéltem, akik viszont megerősítettetek, hogy tökéletes a korai kezdés. Nem, nem lehet később.


A Nap már bőven fent lesz, én legszívesebben sötétben kezdeném, a 6 órai kezdés mellett azért döntöttünk, hogy aki BKV-val jön, fel tudjon érni a hegyre. És 6-kor még van esélyünk arra, hogy a természet éppen ébredezik, hogy elkapjuk azt a pillanatot, hogy kel minden, nyílik és látványosan nő a fény, hogy tudjuk üdvözölni a Napot, az év leghosszabban kitartó Napját, a város fölött, az egyik legszebb helyéről.


Az alvás, az álom egy olyan tudatállapot, ahol nem uralod a gondolataidat, érzelmeidet, bár van álom.jóga, van olyan vélekedés, aki tud ebben a világban is tudatos maradni. De mi, többiek, miért akarjuk magunkat tovább altatni? Annyira kibillentünk a normál ritmusból, hogy már nem a Nappal fekszünk és kelünk, hogy akkor is tiltakozni kezdünk, ha ezt egyszer egy évben meg kellene tennünk. Ráadásul magadért teszed ezt meg. Tehát nem dolgozni kell menni, vagy valamit intézkedni. Illetve de, dolgozni mész, csak magadon és intézkedsz, mégpedig magaddal rendezel el valamit, azt, amit kell.


Tehát tiszta haszon. Már önmagában az, hogy felkeltél jóga. Az, hogy utána néhányszor (sokszor) még le is borulsz önmagad előtt, az csak a nonpluszultra. Hab a tortán.


Az ajurvéda szerint a három dósa egymást követő időszakai négyórás periódusokban váltják egymást. A Kapha időszak reggel 06-10-ig, a Pitta 10-14-ig, a Váta 14-18-ig tart, utána megint jön a Kapha 18-22-ig, ezután a Pitta 22-02-ig, és a Váta reggel 02-06-ig. Tehát, aki a Váta időszakban kel fel, az könnyebben kel, mint 6 óra után, persze, ehhez időben le kell feküdni, 8 óra alvás az ideális és a Kapha időben, amikor úgyis megvan támogatva az elnehezülés este tíz előtt érdemes amúgy is ágyba kerülni. Aki így tesz, frissen ébred.A nyári napforduló az egyik legfontosabb pillanat az évben. Ilyenkor kiemelt jelentősége van a gyakorlásnak, a komfortzónából történő kimozdulásnak, tenni valamit, amit egyébként nem tennél magadtól, mert a szokásaid mások. Különben mégis hogyan szeretnél változást az életedben?


Ha mindent ugyanúgy csinálsz minden nap, miért csodálkozol, hogy az eredmény is mindig ugyanaz lesz?


A karmát iszonyú nehéz megváltoztatni. Nagyon. Minél nehezebb neked mondjuk kivételt tenni és felkelni hajnalban, nézni a felkelő napot és fölbuszozni a Normafára, annál nehezebb változtatni.


Vegyél tehát erőt magadon és dönts, szeretnéd e az újat vagy nem. Ha velünk tartasz, tudatosíthatod a Napot, az az Isteni fényt, ami benned és bennem és mindenkiben ugyanaz, a tudatosság fényét, amikor egy szilárd elhatározást tehetsz, amikor valóban léphetsz egy nagyot előre az életedben.


Megéri? Nekem biztos igen. Bettikát ismerve, neki is.

Tarts te is velünk!


Az esőfelhőket pedig addig is elfújjuk az égről. Várunk szeretettel!


Hari OM Alexandra

#108Napüdvözlet #NyáriNapforduló #atudatosságünnepe #szombat #Normafa #Annakápolna