Recent Posts

Archive

Tags

Ismerd meg tenmagad

Jógaszútra

1.17.vitarka vicaranandasmita rupanugamat samprajnatah


Egy nehezen fordítható és bonyolult szútrához érkeztünk. Próbálom röviden összefoglalni és hétköznapi nyelven megfogalmazni a lényegét.


Samadhi a megszabadulás, a megvilágosodás állapota, ez a jóga célja. Az a tudatállapot, amikor elértük a totális tudatosságot a jóga által. Ezt hívjuk egyébként máshol egyesülésnek, egység megtalálásnak, egyesítésnek.


Kétfélét különböztet meg Patandzsali a szútrákban, az egyik a samprajnata, a másik pedig a következő szútrában ismertetett asamprajnata. (Az 'a' mindig fosztóképző). Az egyiknek van tárgya, a másik a tárgy-nélküli.


Ismerd meg tenmagad, áll a delphói jósda homlokzatán.


"Ismerd meg magad. Semmit sem túlságosan. Légy ura lelkednek. Kerüld az igazságtalanságot. Igazul tanúskodj. Keresd a hírt. Dicsérd az erényt. Cselekedj igazságosan. Szeresd barátaidat. Védekezz ellenségeid ellen. Gyűlöld a gőgöt. Beszélj tisztességesen. Könyörülj a segélykérőkön. Valósítsd meg célodat. Légy ura asszonyodnak. Senkit ne nézz le. Tiszteld a felsőbbséget. Hajolj meg az istenség előtt. Ne büszkélkedj erőddel. Gazdagodj igazságos úton."


Samprajnata azt jelenti teljes tudással, bölcsességgel, tudatossággal. Amikor úgy jógázunk, hogy van a gyakorlásnak tárgya, elemezgetjük a tapasztalást. Ennek különböző szintjei vannak, a legelső a gondolkodás. Gondolkodás az, amikor ismereteket szerzünk az adott dologról, tárgyilagosan vizsgálunk meg egy adott szituációt. A tudás hatalom, ha megismerünk valamit hatalmunk lesz felette. Viszont minden ismeret színezett, nincs önálló gondolatunk, minden abból származik, hogy mit mondtak nekünk, mit tanultunk. Milyen a mintánk. Sokszor azért gondolunk valamit így vagy úgy, mert ez az elvárás. Mások úgy gondolják, ezért mi is. Ezért lépünk tovább. A gondolkodás nem vezet megismerésre.

A második lépcsőfok a megkülönböztetés, amikor darabokra szedjük, lebontjuk róla az egót, rájövünk, hogy a dolgok nem ilyenek vagy olyanok, hanem leginkább semmilyenek, boncolgatjuk, elkülönülünk. Leválasztjuk magunkról. Semminek sincs végső valósága, végső igazsága ezen a szinten.
Utána jutunk a boldogság, elégedettség és öröm állapotába, hiszen nincs mint aggódni, nincs mitől félni, örök egyensúly állapotában vagyunk, ezt ismerjük fel.


Így lépünk tovább, tudatosan saját magunk igaz megismeréséhez. Az én valós megismeréséhez. Az egó nélküli, tiszta létezőhöz.


Hari Om

Alexandra#Patandzsali #jógaszútra #1_17_szútra