Recent Posts

Archive

Tags

It is just circus

Vannak az olyan reggelek, mint a mai. Nem, nem a hideg, esős korai óra az, ami lehúz, de még az se, hogy a feletted lévő szomszéd hajnalig ünnepelt.


Nem. Vannak egyszerűen azok a reggelek, amikor csak úgy, egyetlen egy porcikád se kívánja a világmegváltást.


De mégis erőt veszel magadon, ráállsz a matracra.


Leggyakrabban aztán ezek azok a reggelek, amikor a legjobb lesz a gyakorlás. Amikor nem akarsz semmit, amikor nincs célod, csak úgy vagy, lélegzel, ott vagy a jelenben. Benne vagy a létezésben. Amikor tényleg jógázol, amikor több vagy, mint egy cirkuszi előadás. “Yoga is an internal practice. The rest is just circus.” - mondja Pattabhi Jois.A benne levést gyakorlod ilyenkor. A nagybetűs jógát.


Ilyenkor nem tartod meg sokáig, nem tekered a végletekig, nem hajolsz a talajig, nem emeled az égig, megelégszel a kisebb terpesszel, a nem nyújtott lábbal. Nem akarsz többet, ami ott vagy, akkor reggel.

Ilyenkor csak figyeled a mozgást magát, értékeled, hogy lehetsz, hogy egészséges vagy, hogy nyugodtan lélegzel.


Nem háborogsz, béke van.


Ezt az állapotot nem lehet tervezni, nem lehet akarni. Ez csak úgy megtörténik, ne kérdezzétek, hogy hogy, De ekkor szoktam én találkozni igazán önmagammal.


Az önvalóval.


Amikor a gyakorlás könnyű és olajozott. Amikor nem törekszem a tökéletességre. Amikor gyakorlom az elfogadást. Na akkor vagyok igazán önmagam.


Ezek azok a reggelek, amikor nem akarsz több lenni, más lenni, olyan lenni, mint a másik. Te ilyenkor önmagad vagy és azt hiszem a világon a legjobb dolog önmagaddá válni. Nem cselekedni, csak úgy ellenni. Nem akarni, hanem hagyni. Engedni.


Nem akarsz semmit, sem mást, sem többet és megelégszel azzal, ami van.


A jóga nagy tanító? Igen.


Hogy miért? Amikor még fiatal vagy, azt érzed, még bármi lehet. Hozol egy rossz döntést, sebaj, van bőven idő javítani. Tele vagy vágyakkal, tervekkel, hogy majd mi lesz. Folyamatosan újrakezded. Álmodsz nagy családot, sok kis boldog fiú- és leánygyermeket, sírig tartó szerelmet, nagy házat, puha bundájú kutyát és vegyszermentes veteményest, szép és időtálló berendezést, jó ízlést, karcsú derekat, kihívásokkal teli munkát, szakmai megbecsülést, de vágyod a vízközeli nyaralót is, a távoli, egzotikus helyeket, a hűs tengert, a sok napos órát.


Vágyod a nagy rokonságot,a vidám családi találkozókat. Vágyod az apát, akire támaszkodhatsz, aki ott van mindig mögötted és az anyát, ki mint egy jó barátnő, bizalmasod mindenen át. Vágyod a nagymamát, aki lágy és nyugodt és vágyod a nagypapát, aki tanít és adja neked a tartást.


Vágyod az őszinteséget, a bevallást. A tiszta szeretetet, az egymáshoz való fordulást.

Aztán eljön az idő, amikor már nem vágyod, hanem csekkolod, hogy na akkor mid van, előveszed a listád és pipálsz.


Amiben most vagyunk, hogy ideje felébredni és szembenézni a pőre valósággal. Az ártatlan gyerekkort hátrahagyni és felnőtté válni.


Hagyni az álmodozást.


Nem tehetsz úgy már mintha. Nincs ámítás. Aki eddig tagadásban volt, most jön a belátás. Ez az Ikrek-időszak nagy igazsága: nem lehet nem szembesülni, nem lehet nem felnőni, nem tudomást venni. Persze de, lehet, csak minek tovább altatni magad?


A karma kötelem, de egy valamin lehet változtatni, a te nézőpontodon, a te hozzáállásodon. Ha nem is tudod holnap kinyitni a kincses ládát, azt viszont el tudod dönteni, hogy hogyan tekintesz ma az életedre. És akkor, csak akkor történhet meg a változás.


Azt érzem, hogy új korszak előtt állunk. Mindannyian. A régi vágyakat felváltják újak, a régi bőrt le lehet vedleni, a karmát meg lehet tisztítani. Nyitva van az aranykapu.


És hogy mi legyen a vágyakkal? Nem könnyű kérdés. Elengedni őket, az hogy tetszik? Ahol a figyelem, ott az energia. Ahol a tudat ott a valóság. Ahol a jóga, ott az élet. Egyedül rajtad áll hova viszed, mibe rakod, mire koncentrálsz.


Amit sokan mondanak, hogy bármi lehetsz, ezt én nem gondolom, kicsit másképp látom ezt. Szerintem a karma születéskor, a családi karma egy olyan kötelék, ami bizony nagyon erősen köt, viszont évről évre kinyílik az aranykapu és oldhatsz rajta, most ez jön el, az aratás.


De azt is be kell látni, hogy van, hogy már nem oldhatsz rajta nagyot, sajnos nem lehetsz egy idő után már te a vadakat terelő juhász. Van az a pillanat, amikor azt el kell engedni, amikor az a kapu bezárul. De azért lehetsz valami más

.

Mondjuk önmagad? Na ez hogy tetszik?

Minden más önbecsapás.


Az elkövetkezendő hetekben a jóra koncentrálj, a pipákra a listán. Egy adott holdfázisban mindig érdemes megnézni, hogy hova tartunk, szerintem az sokkal fontosabb, minthogy éppen hol vagyunk.


Ez a szűk két hét felerősíti bennünk, hogy keressünk, kutassunk, nagyra törjünk. Célokat állítsunk fel, nagyot álmodjunk. Hogy bízzunk a csodákban. Hogy optimisták tudjunk maradni.


Most megerősödhet bennünk a hit, hogy minden jó lesz, akkor is ha most még kevés a pipa a listán.


És a legfontosabb, most megérthetjük, hogy nem a lista számít igazán.


It is just circus...


Gyakoroljunk fáradhatatlanul!


Hari Om Alexandra

#Ikrek