Recent Posts

Archive

Tags

Ma van az ékádasi, a holdciklushoz igazodó böjt napja

Ékádasi azt jelenti 11., a telihold és az újhold utáni 11. napra utal, vagyis egy hónapban két ékádasí van, az egyik az telihold utáni tizenegyedik, a másik pedig a újhold utáni tizenegyedik napon, amikor a "Pāpapuruṣa", a tisztátalan bennünk, szó szerinti fordításban a bűnös, ami nem feltétlenül jó vagy teljesen kifejező fordítás, mert sok más jelentéstartalom ragad a bűn szóhoz, de a lényeg, hogy az bennünk, akinek valamiért vezekelnie kell, aki rossz döntéseket hozott, hülyeségeket csinált, úgy cselekedett, ami nem Istennek tetsző, vagyis vétett valami ellen, akkor is, ha ezt jószándékkal tette, szóval ez a bűnös bennünk a meg nem evett ételbe kerülhet ma.


Ez egy áldozati szertartás és tudjuk, áldozatok nélkül nincs semmi.


Egyben gyónás, belátás, bevallás, de nem egy külső személynek,nem kérsz bűnbocsánatot, magadnak vallod be, magaddal nézel szembe, magadtól kérsz feloldozást.


Megbocsátani magunknak az egyik legnehezebb dolog a világon.

Ezért a jógik nem esznek gabonát és hüvelyeseket ezen a napon, de teljes böjtöt is tarthatunk, vagyis csak folyadékot fogyasztani.A böjt az ékádasit megelőző nap estéjétől az ékádasit követő nap reggeléig tart, amikor azt egy kis gabona fogyasztásával meg lehet törni. Ez egyszerű gabona lehet pl. rizs holnap reggel.

Az ékádasi napja a legalkalmasabb a jóga gyakorlására, de nem ászanázásra, hanem meditáció, pránajáma, dhárana gyakorlásra. A böjt célja mindig az, hogy az ember több időt tudjon fordítani a lelki élet gyakorlására, nem folyik el az energiája másra.

Aki szeretne ebben ma tenni, mert úgy érzi, sok minden felgyülemlett benne, amit nem tud megemészteni, ami sok neki és ez már akár fizikai tüneteket okoz neki, ma jó alkalmat talál arra, hogy megtisztuljon.

Igaz ez az allergiára is, legyen az bármilyen, az allergia mindig azt jelzi, hogy túl sok méreg gyülemlett fel a szervezetben, legyen az fizikai vagy lelki.

Persze, tudjuk , nincs különbség, csak különböző energiaszinteke ezek.

Ezért is találkozunk ma este, az ékádasi napján a Margitszigeten, a Japán kertben, 19 órakor, ahol még egy tisztítógyakorlatot szeretnék nektek mutatni, aki szeretné, kipróbálhatja a néti kannát, az orrtisztítást, de utána meditálunk, mégpedig a csakrákat, az energiaközpontokat harmonizáljuk. Érkezz lehetőleg üres hassal, kb. 2 órával étkezés után, ha nem is tartod a böjtöt.

Természetesen nem kötelező megcsinálni az orrmosást, meg is lehet csak hallgatni, nézni ezt a technikát, úgy is részt lehet venni a meditáción.

Szeretnél találkozni ma önmagaddal? Akkor várlak szeretettel.

Részletek az eseményben>

Hari Om Alexandra