Recent Posts

Archive

Tags

Mikor érdemes gyakorolni?

Mikor érdemes gyakorolni?


Hangzik el gyakran ez az egyszerűnek tűnő kérdés, mármint azért egyszerű, mert nagyon könnyű megválaszolni: bármikor. És már itt véget is érhetne ez a bejegyzés.


Napokig, sőt örökre ezen tipródunk, a mikoron. Annyit tervezünk, gondolkodunk, szervezzük, hogy a gyakorlás elmarad. Az idő egy fura dolog, sosincs megfelelő időpont a házasságra, a lakásfelújításra, a gyerekvállalásra, az utazása és még a jógagyakorlásra sem.


Csak gyakorolj!


Azért persze lehet a nap energiáihoz illeszteni, de akkor az egész életedet kellene azokhoz illeszteni, nem csak a gyakorlásodat. És ez nehéz, mert aki napközben a jó öreg 9 és 17 (18,19 stb.) óra között dolgozik, az bizony ebből a szempontból bajban van.


Az ajurvéda napi beosztása szerint az energiák körülöttünk és bennünk egy meghatározott beosztásban működnek. Ahhoz, hogy ténylegesen kiegyensúlyozott életet élhessünk, jól aludjunk, jó legyen az emésztésünk, harmóniába kerüljünk magunkkal és a világgal, érdemes ezt a beosztást mégis szem előtt tartani.
Reggel 6 és 10 óra között a VÍZ dosha van uralmon 10 és 14 óra között a TŰZ dosha 14 és 18 óra között a SZÉL dosha 18 és 22 óra között a VÍZ dosha 22 és hajnali 2 óra között a TÚZ dosha és 2 és 6 óra között a SZÉL dosha uralkodik.

A TŰZ az aktivitás, a VÍZ az elnehezülés, a SZÉL a mozgás. A védikus gondolkodás szerint ez Isten három arca, a Trimurti - Brahma, Visnu és Shiva.

Brahma a teremtő, Visnu a fenntartó és Shiva a lebontó. Ez a hármasság jelenik meg az energiákban is. Brahma a Tűz, Vishnu a Víz és Shiva a Szél. A napunkat is e három Istennek kell áldoznunk, ebben a szellemben léteznünk, működnünk, ha egyensúlyba szeretnék kerülni.

Ennek értelmében jól lehet látni, hogy mikor érdemes kelni, mégpedig biztosan 6 óra előtt, mert utána nagyon nehezen indul a nap és így alakul ki az a szokás például, hogy "én bizony kávé nélkül nem tudok felkelni". Persze, hogy nem tudsz.

A jógahagyomány szerint Napfelkelte előtt a legjobb gyakorolni, olyankor még nem indultak be a nap törekvései, történései, akkor a legcsendesebb a környezet, ezzel megteremtve a legideálisabb körülményeket. Persze, ahhoz, hogy az ember f5-5-kor felkeljen jógázni, már 9-kor aludnia kellene. Tegye fel a kezét, aki így él!

10 után elkezd nőni az aktivitás bennünk, ilyenkor vagyunk az erőnk teljében. Ekkor érdemes a dolgoknak nekiveselkedni, a munkával foglalkozni, legyen az az íróasztal mögött vagy akár fizikai munka. Majd délután 14 óráig kell elfogyasztani az ebédet, mert utána leáll az emésztő tűz, ami kell az emésztéshez.


Egészen este 6 óráig érdemes intézkedni, ügyeket, dolgokat intézni, mozogni, jógázni, tanulni, gondolkodni, terveket szőni, ez a legalkalmasabb időpont ezekre, hiszen itt a Szél uralkodik.

Utána a Víz elemmel újra visszatér az elnehezülés, egészen este 10-ig, ebben az időszakban érdemes meditálni, a családdal foglalkozni, magunkkal foglalkozni, az estére készülődni és lefeküdni aludni.

A jógi nem vacsorázik, tulajdonképpen már délután 2 után nem fogyaszt szilárd ételt, nem terheli a szervezetét. Lehet teázni, esetleg egy könnyebb zöldséglevest fogyasztani, de csak a levét vagy maximum pürésítve. A jógi nem nassol az étkezések között.


Ha így teszünk, hajnali 2-ig nem csak az ételnek van lehetősége jól megemésztődni, hanem a nap történésinek is. Ekkor nyugodtan tudunk aludni, pihenni, feldolgozni azt, ami volt.


2-től beindul a Szél, szellemi gyakorlásra tehát innentől kezdve nagyon jó időszak jön, ha előtte valóban ki tudtuk magunkat pihenni, szabad a pálya, lehet jógázni. Persze hajnalban sokkal merevebb a test, a nedvek nem indultak még meg, ez csak 6 után jön a Víz energiájával. Akkor már sokkal rugalmasabbak vagyunk, könnyebben nyújtunk, csavarunk, tekerünk. Csak hát a jóga nem igen a könnyebb felé megy. Sosem.


Tehát ennek fényében, iktasd be a napodba a gyakorlást, amikor csak lehet. Ha van egy fix munkahelyed, ahol a munkaidőt nem tudod a gyakorláshoz igazítani, hanem a gyakorlást kell a munkaidőhöz, akkor döntsd el, hogy inkább korábban lefekszel és kora reggel gyakorolsz, vagy ha te inkább az vagy, hogy hazamész és letettél mindent akkor ülsz vagy állsz rá a jógamatracra. Mindegy, hogy reggel 6-kor állsz neki vagy este 6kor, mindenképpen a Víz lesz uralmon, tehát nehéz lesz nekiállni, cserébe a test könnyebben fog mozogni, nem lesz olyan merev.


Egy a lényeg: a Most, az Itt és Most az egy nagyon jó időpont és hely a gyakorláshoz- Tehát amikor van egy szabad órád, iktasd be és legyen a napod része.


A heti három gyakorlással lassan haladsz, a heti kettő csak szinten tart, a heti egy nem elég, pont leépül az, mire újra matrac közelbe kerülsz. Csak a mindennapos gyakorlás hoz eredményt, hozza meg a változást az életedben.


Gyakoroljunk fáradhatatlanul,

Namasté

Alexandra #ajurvéda #energiaóra