Recent Posts

Archive

Tags

Nézőpontot váltani?

Nézőpontot váltani sokszor nehéz. Pedig jól ismerjük a mondást, minden csak nézőpont kérdése. A héten a harmadik szemünkkel, a belső bölcsességgel és például a szemléletmódváltással foglalkozunk a jógaórán.


Ezt a két képet ugyanarról a szakaszról csináltam az erdőben, csak kattintottam az egyik végén egyet, aztán továbbsétáltam, visszafordultam és kattintottam még egyet onnan is, a másik végéről. Olyan, mintha két különböző helyen készültek volna, nem? Teljesen más mind a kettő, nagyon eltérnek egymástól.


Így vagyunk mindennel.


Valaki csak az egyik szerint lát és el se tudja képzelni, milyen a másik oldalról látni, és fordítva.


Az ember sokszor képtelen igazán a változásra. Olyan mélyen gyökerezik benne az a hitrendszer, hogy az ő élete nem jó, hogy minden életterületén csak rossz van, hogy nem is tudja áthelyezni magát egy másik oldalra.


Mi az, ami valójában ki tud minket mozdítani?


Nagyon sok technika van, a theta healingtől kezdve, a kineziológián át, a különböző meditációk, vizualizációk, hipnózis, coaching, ilyen olyan kezelésekig van minden, amit csak a szem kíván, a hagyományos pszichológiai ülésekről nem is beszélve.

Mindenkinek más segít. Ezek a technikák azért tudnak együtt is jól működni, mert minden ember másra rezonál, nincs olyan, ami mindenkinek jó, mindenkire más hat.


Én a jógában hiszek, az én életemben gyökeres változásokat csak a jóga hozott. Kipróbáltam sok mindent, már csak kíváncsiságból is. Egy ideje viszont nem hiszek a nem gyakorlati utakban. Hogy nekem ne kelljen semmit csinálni, csak beszélni, meg elképzelni - ezt sajnos nem hiszem, vagy legalábbis nálam ez nem működik, csak bizonyos szintig. Az elme hatalma óriási, de pusztán azért mert beszélünk valamiről, hogy elképzeljük, hogy visszamegyünk gondolatban, hogy ha azt gondoljuk, át tudjuk programozni magunkat egy két alkalommal, ebben nem hiszek sajnos.


Én a jógaszőnyegben hiszek.


Olyat látok, hogy elérnek ezekkel is részeredményeket, de tartósat nem. Radikális eredményt ígérnek, de olyat nem hallottam még, hogy valaki egy hétvége alatt megváltoztatta az életét. Vagy 10 alkalom után. Sajnos ilyen nincs, szerintem.


Enyhülést hoznak ezek a módszerek és az jó. Rávilágítanak dolgokra, az is jó. De igaz változást a jóga hoz. Hogy miért?


Mert egyrészt magadnak adagolod. Te szabod ki magadnak az adagot és mindig csak annyit, amennyit épp el tudsz viselni, be tudsz fogadni. Lehet aznap nem tudnál semmit elviselni, így nem kelsz fel korán és nem állsz rá. És azért is hiszek ebben, mert többezer éves bölcsességen alapszik ez a tudás, És azért is, mert a jóga életszemlélet, egy teljes életmód.


Nem áll meg ott, hogy te elmész és ülsz a kanapén és mondod, hanem kénytelen vagy az egész életedet felfordítani. Minden más csak tüneti kezelés. Tűzoltás. Egy problémát lehet megoldasz, jobban érzed magad, de nagy változás, az nem történik. Te nem lehetsz egy másik ember, csak ha mindent megváltoztatsz, ha, ahogy élsz most, az másképp lesz. Teljesen. Akkor történhet változás. Máskor kelsz és máskor fekszel, mást eszel és mást iszol, mást olvasol és mást nézel és hallgatsz, másokkal barátkozol és inkább vagy magaddal, másképp öltözködsz és másképp néz ki a lakás. Sorolhatnám.


Amíg nem léped át ezt a határt, amíg nem építesz be teljesen új szokásokat az életedbe, amíg nem építesz le régi szokásokat, addig miért várod azt, hogy minden másképp legyen?

Nem mondom, hogy ezek a módszerek nem tudnak egy problémát oldani, de neked nem problémákat kell oldani vagy akár megoldani, hanem az életedet. Azt kell megváltoztatni. Ehhez viszont egyensúlyba kell hozni magadat, az energiaáramlást benned. A Ha és a Tha oldalt. A Napot és a Holdat. A két oldal csatornáiban, az Ida és a Pingala csatornákban a pránát, az életerődet vezetni és egyesíteni középen, a középső csatornában a Szusumnában. Ami aztán szépen kúszik tovább a homlok közepére, ahol megtörténik az egyesülés és a belátás.


A belátás, a tudatosítás után már nincs más hátra, mint továbbhaladni a koronacsakra felé és onnan lépsz ki, akkor történik meg a megvilágosodás. Ott van a legmagasabb szintű tudatosság, ami maga az egyesülés az istenivel. A totális elégedettség érzése. A nagybetűs változás. Lehet évekig tart, igen.


De ha itt összeáll és rendeződik a kép benned teljes egészében, akkor meg tud történni. Akkor nem fogod többet ugyanazt látni, gondolni, ugyanazokat a hibákat elkövetni, akkor nem fogsz másokat a saját életedért hibáztatni, akkor megtanulsz másokkal és magaddal másként bánni. Akkor találsz az életednek célt, jó feladatokat, kellemes időtöltést és ehhez megfelelő partnert és társakat.


A harmadik szem csakra a valóságról alkotott képed mutatja. Hogy jól ítéleted meg azt a valóságot, hogy olyannak látod -e, amilyennek láthatnád az itt dől el. Ha ki vagy billenve a kép is hamis lesz. Ha nincs egyensúly, a kép is torz, akkor nem láthatod azt a potenciált, azt, ami tulajdonképpen benned van. Amire képes vagy. Akkor és addig csak az addigi tapasztalások beszélnek belőled, a karmád. A meghatározottság. Ha nincs egyensúly, nincs belső szabadság, ha nincs belső szabadság, nem te irányítod az életedet, hanem sodródsz, irányítják az apád, az anyád, a nagyszülők, a rokonok, kollégák, barátok, ismerősök és ismeretlenek vagy az időjárás.


Látni magad kívülről - ehhez ez a csakra kell. Látni a helyzetedet reálisan, ítélkezés-mentesen.
Te hallod-e a belső hangodat? És ha igen, hallgatsz e rá? A belső hang, ami mindig megsúgja, hogy hogyan tehetnéd jobbá az életed, vagyis hogyan lehetnél kiegyensúlyozottabb.


A jóga egy magányos út. Csak te vagy és az elméd. Nincs terapeuta, kezelő, irányító, vezető. Csak te magad. Nincs szükséged senkire.


Én hiszek abban, hogy csak te magad vagy igazán képes kihúzni magad.


Amikor nem működik jól ez a csakra az megjelenik memóriazavarokban, túlzott élénk fantáziában, képzelőerőben, látomásokban, rossz kommunikációban, tehát, hogy van egy tervünk, de nem tudjuk jól kifejezni, mert igazán nem tudjuk jól elképzelni sem. Aki önnön sorsát rontja, az nem bízik magában, mert igazából a sikertől is, de a kudarctól is fél. Aki nem bízik magában nem bízik a megérzéseiben. Akinek nincsenek is megérzései, vagy, aki nem tudja értelmezni a jeleket vagy akár mindenben jelet lát, annak nem működik harmonikusan ez az energiaközpontja.


Pedig örök érvényű az a mondat, hogy a mester többször hibázott, mint ahányszor a tanítvány egyáltalán próbálkozott. Bátran hát!


Legyél jógi, legyél önmagad mestere, ne mástól várd a csodát!


Választhatsz, hogy minek tekinted magad, hogy tűzoltó leszel vagy vadakat terelő juhász, csak rajtad áll! De lehet, hogy iszonyú nagy erőfeszítést kell tenned. Olyan nincs, hogy valaki odamegy és átprogramozza azt a mély programot, ami generációról generációra hat át és működteti az életed.


A jógi ott van mindenkiben, benned is. Kapcsolódj a lélegzeteden keresztül hozzá.


Namasté Alexandra