Recent Posts

Archive

Tags

Ne árts!

Patandzsali a Jóga-szútra című, rendszerező művében a jóga folyamatának részeit ismerteti. Ezek a szintek, mint lépcsőfokok egymásra épülnek, egymás után segítik a gyakorlót a végső cél elérésében. A jóga végső célja a citta vrtti nirodha, az elme mozgásának a megszüntetése.


1. Jámák 1.1. Áhimsza, vagyis a nem-ártás


Aki erőszaktól mentes, annak környezetében megszűnik az ellenségeskedés.

A jógi számára az élet védelme áll az első helyen. Mindenki életének a megóvása. A nemzet, a közösség, a szomszéd, a család, a társ életének a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartása. A természet, a környezet, az élőlények, a kultúra megóvása. Saját magam megóvása.

Ne bántsd a másikat, sem magadat, Se tettel, se szóval, de még gondolattal sem. Ne árts. Ne alkalmazz erőszakot. Ne erőltess semmit. Ne erőltesd rá senkire semmit, sem magadat, sem a gondolataidat, sem a szavaidat, sem a tetteidet. Ne erőltesd bele magad semmibe. Ne erőszakold meg a másikat, sem magadat. Ne erőszakold ki. Ne győzködd. Ne prédikálj. Ne tukmáld. Ne kiabálj. Ne használd ki. Ne szorítsd le, ne szorítsd be a sarokba. Ne törekedj, ne könyökölj. Ne ítélkezz felette. Ne bíráld. Ne minősítsd. Ne tegyél szemrehányást. Ne kritizáld. Ne nyilatkoztass ki. Ne oktasd ki.Ez az #áhimsza, a jóga első lépcsőfokának első pontja.