Recent Posts

Archive

Tags

Ne szólj szám

Ne szólj szám, nem fáj fejem. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. A sok beszéd el nem készül hazugság nélkül. Száján az ember messzi elmehet. Jár a szája, mint az üres malom.


Vigyázz a szádra, mert ma kezdődik az Oroszlán, a hős, a hősködés időszaka. Csak nem mindegy, meddig mész el, ezért most az energiák visszafogásán, az erő megtartásán lehet a hangsúly a jóga szempontjából.


A lélek erősödhet meg ebben a hónapban, ez az erőgyűjtés hava. És hidd el, fog még kelleni az az erő a hidegebb hónapokban.


Emlékeztek ugye az Ózban a Gyáva Oroszlánra, aki azért megy Smaragdvárosba, hogy bátorságra leljen. Ami végig ott van benne, de ő nem tudja, csak az út végén derül ki számára, hogy a bátorság ott lakozott mindig is a szívében. Nincs rálátása önmagára, ezért nem látja magáról azt, hogy ő az állatok királya, közülük a legbátrabb.


Így vagyunk mi is ezzel.


És amikor útra kelsz, legyen az akármilyen út, megismerni önmagadat és szembenézni a gyengeségeiddel, akár a bátortalanságoddal, akkor a végén nem derül ki más, minthogy te régen rendelkezel mindennel, minden ott van benned!


So Ham - szól a mantra. Az vagyok.


Vagyok aki vagyok, egy vagyok azzal, az Azzal. Az én vagyok, én Az vagyok - így szól a varázslatos védikus mantra, amely gyakorlása most kiemelten hatékony az elkövetkezendő hetekben, az Oroszlán havában. Te már készen vagy, már most bármire képes, bármi lehetséges - csak lehet, hogy nem látod.

Az állatöv, a fejtől indulva (Kos) és a lábfejhez érkezve (Halak), közepén helyezkedik el az Oroszlán, amikor a Nap ereje teljében van, a legerősebben ragyog, a legmagasabban az égen. Ez az erő, az életerő, az élni akarás.

A csakrarendszer közepén helyezkedik el a köldökcsakra és a szívcsakra, az élet szeretete, az önbizalom, a mások felé odafordulás, az együttérzés, a feltétel nélküli szeretet, az akarat, az erő, az életigenlés. Ide nekem az Oroszlánt is!

Az életöröm az, ami adja a szív erejét. Ha a szív gyenge az élet akarása, a élet öröme távozik belőlünk. Vagy azért mert kiégünk, túl sokat dolgozunk, vagy azért mert úgy érezzük, kevés a dolgunk, nincs ránk szükség. A szív betegségei ezt szimbolizálják. Nincs elég erő és kedv élni. Pedig micsoda lehetőség egy élet!


Hogyan lehet ezt megfordítani?Úgy, hogy odaadó vagy. Most különösen legyél nagyvonalú, jóindulattal, pozitív megnyilvánulásokkal, szeretettel és elfogadással viselkedj történjen bármilyen megpróbáltatás. Azok felé is, akikkel szemben különösen nehéz, mert irigykedsz rájuk, mert úgy gondolod, valamit jobban csinálnak, mint te. Persze, ezt belátni nagyon nehéz, de egy igazi király képes erre.

Az Oroszlán jó esetben a bátor hős is. Viszont nem csak szájhős! Ő az oroszlánszívű.

A király, az uralkodó benned megnyilvánulhat másképpen is. Ha felfokozott akaratiságot, harciasságot, agressziót tapasztalsz most magadban, ha rajtakapod magad, hogy megjelenik a felsőbbrendűség érzése benned, aki mindent jobban tud, aki mindenkit kioszt, aki mindig tudja a tutit, vagy aki másokat lenéz, leszól, aki dirigál, akkor kívánom, hogy ahhoz legyen erőd, hogy tudatosítsd ezt és akkor fordítsd át, vegyél vissza, gyakorold a visszafogottságot, az önuralmat és tartózkodj az erőszaktól és az erőfitogtatástól, ami nagyon jellemző erre a jegyre.


Az Oroszlánhoz tartoznak az erek, a szív, a gerinc, a törzs izmai, mindaz, ami erőt és tartást ad. Nemcsak fizikai erőről van itt szó, hanem lelki erőről is.


Ha már erek, akkor a visszerekről is szót ejtenék, ha megjelennek, akkor a munka, az aktivitás, az akaratosság, az agresszió (a túl sok tűz) túlsúlyba került és nem áll egyensúlyban a pihenéssel, a nyugalommal, a passzivitással, azaz a visszatérő hatásokkal, a bennünk lévő víz energiával szemben. Amikor túltoltad, akkor jelennek meg a visszerek, elsősorban a lábakon, de bárhol máshol is. A lábak az előremenetel, a lépéseink előre vagy visszafelé.


Egyébként az erek karbantartásának, megtisztításának, tűztelenítésének egyik legjobb eszköze a bodza, a virágjából készült szörp vagy lekvár. De rántva is lehet fogyasztani.


Vigyázz a szívedre és tudd, az az igazi Oroszlán, akinek a szíve nagy és belefér az egész világ. Aki nem másokon, hanem önmagán tud uralkodni. Aki mer szembenézni önmagával.


Az a jógi, az lehetsz te.


Kétszer gondold meg, hogy szólsz e, vagy jobb e néha csendben maradni. Beszéd helyett legyenek most tettek!


Hari Om,


Alexandra


#Oroszlán