Recent Posts

Archive

Tags

Szelíd harc

Az egész életünk egy harc. A homokozóban kezdődik a harc a lapátért, folytatódik az oviban a délutáni alvásért, később a jegyekért, az első csókért, az anya figyelméért. Zajlik a harc a kamasszal, a szomszéddal, a társsal, a főnökkel, a baráttal.


Nem akarnád már elengedni? Az idei Kos-Újhold tanítása lerakni a fegyvert. Miért harcolsz még? Miért akarod mindenképpen az igazadat másoknál érvényesíteni? Miért kell döngetni a kaput? Ahol nem maguktól engednek be, ott nem kell erőltetni, ott inkább el kell tudni menni. A döngetés mindig az egó.


Az igazi erő, azt hiszem az életben, jól és időben tudni elmenni.


Hiába nyersz meg egy csatát, ha háborús övezetben élsz, úgyis vesztettél. A háborúkban nincs igazából győztes. Hiszen ahol viszály, ott veszteség.


Buddha mondja a Tűzbeszédben, hogy lángokban áll minden, a szem és amit lát, a fül és amit hall, az orr és amit érez, a nyelv és amit ízlel és a test, amit tapint és lángban áll az értelem. A lángot mi gyújtotta meg? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze, a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság és a gyötrelem - szól a beszéd. Ha ezt valaki belátja, akkor elfordul az érzékszervi tapasztalástól, akár örömet okoz, akár fájdalmat. Mert így lehet csak elérni a vágytalanságot. És mindig a vágy az oka a szenvedéseknek.


A Kos időszak a konfliktusokról és az azokban megjelenő erő áttranszformálásáról szól. Arról, hogy ezt a tüzet most ne arra használjuk, hogy fegyvert fogjunk a másikra, hanem, hogy átalakítsuk azt egy belső erővé. Egy belső pajzsá.


Az igaző erő az, ha valaki képes uralkodni a haragján, képes uralkodni önmagán.


Fogd ezt a tüzet, ami benned van most és használd a tudatos visszafogásra, hiszen nagyon nagy erő kell magadat megtartani középen és látni a történéseket minősítés nélkül. Cselekdj úgy, hogy azzal nem ártasz, nem bántasz, hanem kimaradsz a történésekből. Ez nem elfojtás, nem azt jelenti, hogy lenyelj dolgokat, hanem, hogy tudatosan tudj állni a dolgokhoz. Az agresszió oka általában mindig a félelem. Te miért félsz? Kitől? A másik miért fél? Mitől?


Ha harc van körülötted, vagy úgy érzed, valaki bántalmaz, az nem jelent mást, mint hogy benned is van egy tűz, egy olyan konfliktus, ami megjelenik egy idő után kint, egy másik ember tudataként. Csak az önmagában harcos ember környezetében jelenik meg harc. A szelíd ember körül a szelídség honol. Ha most valakivel harcolsz, gondolkozz el inkább azon, hogy miért van benned a düh, az indulat, az agresszió vagy az erőszak.


Miért vagy egy olyan helyzetben, ahol tulajdonképpen nem jó lenni? Akinek harcos az elmeállapota, abba biztos belekötnek az utcán, elélépnek a pénztárnál, rádudálnak, nem engedik be az autóval, vagy fellökik a metrón.


A világ mindig belenyomja az orrodat a saját piszkodba.


Keresd meg magadban a tulajdonképpeni okokat, kire vagy miért vagy mérges igazából? Mi az, ami ebből a te felelősséged? És mi az, ami a te hatalmadban áll. Hogyan tudsz változtatni. Mi az, amit tudsz és kell és mi az, amit nem tudsz és nem is kell kontrollálni. A napokban rá lehet jönni arra, hogy mi vagy ki az, akiért megéri harcolni és hogyan, vagyis mi vagy ki az, amit vagy akit inkább el kellene engedni. Kerülj pontosan képbe a jelenlegi helyzettel, úgy hogy eljössz a faltól. Vissza a szarvakkal. Amint messzebb lépsz, jobban rá fogsz látni arra, hogy miért frusztrálódsz. Az újhold az elengedés pillanata, hiszen a sarkában már ott az új kezdet. Holnap hajnaltól kezd el nőni az új Hold. Ami fönt az lent, az új Hold az új Föld. A új Földön kezdhetsz el majd járni. De addig most még meg kell állni és körbe kell nézni a birtokon. Ne vidd magaddal az új korszakba a sérelmeidet.


Bocsáss meg az ellened vétkezőknek. Bocsáss meg magadnak. Ez a legtöbb, amit most tehetsz.


Hari OM Brávácz Alexandra


#KosÚjhold#agresszió#félelem