Recent Posts

Archive

Tags

Szerelem, szerelem...

Mindig olyan férfit akarunk, amilyen az apánk. Ha bevalljuk magunknak, ha nem.

Mindig olyan nőt akarunk, mint az anyánk. Ha van tudomásunk róla, ha nincs.


Hajlam szerint van ez így. Ez a törvény.


Egy baj van ezzel. Ami az anyánknak jó volt, nekünk, a lányának, nem biztos, hogy jó, sőt nagyon valószínű, hogy nem. Ami az apánknak jó, az nekünk, a fiának, nem biztos, hogy jó, sőt, szinte biztos, hogy nem.


A szüleink is egy bizonyos karmával, hajlamokkal születtek, nekik az a dolguk, azon csiszolni. Nincsenek egyetemes érvényű direktívák, ami nekik bejött, neked nem valószínű, hogy működik, vagy ami nekik csak nehezen működik, lehet, neked nem is nehéz.


Ne vedd magadra a karmájukat!


Persze ez életünk legnehezebb feladata ezt megtenni. Megérteni a hajlamainkat és elkezdeni nem azok szerint élni. Nagyon kevesen képesek erre, nagy erőfeszítést igényel és rendkívül összetett folyamat. Hogy ki milyen képlettel születik annyira egyedi, hogy semennyire nem lehet támpont a rászülető generációnak.


A baj mindig abból van, hogy mi aszerint kezdünk el élni, amit tőluk tanultunk, amit ők tanítottak nekünk. Nem tudunk másképp. Ők tanítják meg nekünk, hogyan kell felülni, járni, mit kell enni, mikor kell fölkelni, hogyan kell viselkedni, milyen szakmát válasszunk, hova menjünk egyetemre, mit kezdjünk úgy általában az életünkkel. Ez természetes! Ők nem tudnak másképp minket tanítani, csak az ő hajlamaik szerint. Ezért olyan nagy butaság a szüleinket hibáztatni bármiért is az életünkben.


Egyedül magadat hibáztathatod, ha már valakit akarsz, hogy amikor felnőtt lettél, miért nem kezdted el azonnal felfedezni a hajlamaidat. A felnőttkor ott kezdődik, amikor függetleníted magad. Sosem késő elkezdeni.Ha a szüleink házassága nem jó, akkor is olyat akarunk öntudatlanul, ráadásul akkor általában még kitartóbban akarjuk, mert fut a háttérben a program, hogy majd én megmutatom, én majd megváltoztatom, velem majd másképp fog bánni, ha mondjuk ugyanolyan bántalmazó férfit választok, mint az anyám vagy ugyanolyan könnyelmű nőt, mint az apám. Ha én elérem, hogy engem nem bántalmaz, hogy engem nem csal meg, akkor mindenki feloldozást kap.


Így működik a tudattalan, a minták a tudattalanban. És 95%-ból onnan élünk, azok mozgatják az életünket. Ha nem vagyunk tudatosak. Ebben segít a jóga.


Egyébként még az is elképzelhető, hogy veled másképp fog bánni, hiszen te egy másik ember vagy, karma megoldva, élhettek boldogan. Azonban az a rossz hírem, hogy nagyon gyakran sajnos nem ilyen egyszerű a családi karmát megváltoztatni.


Aki már idáig eljut és ezt belátja, annak tudnia kell, hogy ő a Kiválasztott. Rajta a teher, ő az, aki azzal a képességgel született, hogy ki tudja az életében bogozni és újra is tudja fonni a karma kötelékét.


Nem kis feladat és nagyon sokunknak beletörik a bicskája.


De ha már oda eljutunk a saját életünkben, hogy a gyerekünknek nem adjuk tovább, ha őt megengedő figyelemmel tanítjuk, az ő született hajlamait figyelembe véve, és úgy terelgetjük finoman, hogy soha ne erőszakkal és jobban tudva a dolgokat, hanem mindig önvizsgálat, szeretet és alázat vezérel minket, akkor az már egy nagyon nagyon nagy dolog, amit tehetünk érte. Akkor majd rajta áll és neki már akkor könnyebb lesz, mert a bogozás nagy része letudva általad, már "csak" az újrafonás lesz az ő feladata.


A karma bandha. Bandha azt jelenti kötés, zárás. A karma nem a sors, ami eleve elrendelt, hanem a sor, mégpedig élethelyzetek sora. Olyan, mint egy bilincs, egy zár. És nem mindenkinek van meg hozzá a kulcsa.


A karma piszok erősen köt. Akkor lesz belőle sors, mondja Jung, ha a tudattalan tudatossá nem válik, mert akkor tudatalatti fogja irányítani az életed.


A karma tehát a tudatalattiból valamilyen irányba vezet, vezérel. Az életed olyan, mint a folyó, ami csak egy adott mederben tud haladni. Mikor van az, hogy a folyó fogja magát és elindul egy másik irányba?


Szinte soha. Van, hogy megárad, van, hogy kiszárad, van, hogy az ember szabályozza, erőszakkal odébb rakja, de a körülmények, a talaj lejtése, a hegyvonulatok és ki tudja még milyen más sok tényező, mind természetük szerint, egy bizonyos irányba terelik. Az útja kacskaringós, kanyargós, de egy biztos, a forrástól mindig beletér az óceánba.


Amikor elkezdünk a jóga útján járni, akkor valahogy ezek a kanyarok jól beláthatók lesznek, fel tudsz jobban készülni rájuk, és néha mintha le is lehetne vágni az utat, csökkenteni lehet a fölösleges kacskaringókat.


Ezért nevezem a jógát a karmakutatás egyik eszközének, olyan, mint egy térkép, segítségével keresed a nyomokat, a lenyomatokat, azokat, amiket elődeid hagytak.


A mitológia szerint az ember félistenként régen egyesítette a férfit és a nőt önmagában, akkor még mindenki a helyén volt, egységben, egy teljességben. A nő tudta a helyét, a férfi is tudta. De Zeusz kettévágta az embert és azóta zavarodottság van, a férfi keresi és akarja a nőt, a nő pedig igényli és hiányolja a férfit. Egyensúlytalanság van.


Amikor az egységből kettősség lesz, akkor mindig megjelenik a kétség, a probléma. Már eleve ott elakadunk, hogy nem is találjuk a másik felünket. Aztán, amikor időről időre megleljük, kiderül, hogy mégsem az. Megválunk tőle.


A probléma abból van, hogy amikor rátalálunk a feltételezett másik felünkre, akkor egy nagyon fontos mozzanatot meg kellene lépni. Mégpedig félig meg kell halni és abban a félben át kellene tudni adni a helyet a másiknak.


A szerelemért magadban teret kell először csinálni, hogy legyen hova jönnie annak a másik félnek.


Hiányossá kell tenni magad.


Ebben az első lépés megismerni önmagadat. Tehát feltérképezni a hajlamaidat, a karmádat, hogy ki az az ÉN és mit akar. Nem az anyád mit akar, az apád, a nagyszüleid. Hanem én, én mit akarok.


Ha nem vagy képes elengedni az egyik feledet, amivel egyébként csak ál-teljességet biztosítasz magadnak, akkor sajnos, amint elszáll a rózsaszín köd, ami a tudósok szerint 2-3 év alatt legkésőbb bekövetkezik, elkezd szépen munkálkodni az elégedetlenség vagy évekig egyedül vagy.


Amikor elköteleződsz valaki mellett, készen kell állnod arra, hogy egy részednek távoznia kell. Ez sokszor fájdalmas, sőt gyakran félelmetes folyamat, az emberek ezért gyakran nehezen köteleződnek el. Vagy félnek tőle, hogy rosszul választanak, még nem tartanak ott a tudatosságban, vagy mert annyira ragaszkodnak saját magukhoz, hogy magukból azt a fél részt nem fogják elengedni.


Aki nem meri elengedni a felét, aki csak saját magában érzi teljesnek magát, az mindig, a gyakran emlegetett komfortzónán belül marad. Ezzel egyszer és mindenkorra szembe kell nézni, ez a második lépés, hogy ezt belásd.


Tehát először a félelmeiddel kell szembenézni. A megrögzöttségekkel. A megkövült karmával benned, azzal a rengeteg mondattal, amit hallottál anyádtól, apádtól a másikról, hogy milyenek a férfiak és milyenek a nők. Amilyen a minta, olyan vagy, azt gondolod. Ha nincs mintád, akkor még elveszettebb vagy.


Új várat kell építeni. És készen kell állni, kinyitni a kapukat. Akkor jönni fog az Igazi.


Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan, hogy Igazi.

Honnan tudjuk, hogy igen, Ő az.


Nagyon egyszerű a válasz. Az Igazi az, aki képes vállalni, sőt az a természetes számára, hogy lemond félig önmagáról, azért hogy megkaphassa élete legnagyobb kincsét, a te másik feledet. Aki úgy gondoskodik rólad, mintha magáról gondoskodna. És pont úgy, sem többet, sem kevesebbet.


Aki nem a vágyait elégeti ki általad, hanem akiben megjelenik a feltétel nélküli szeretet saját maga iránt és ezáltal irántad. Az az Igazi, aki képes a te másik feledként működni. Aki képes magát magáról leválasztani és azt a felét átadni neked.


Tehát ahhoz, hogy te valakinek az Igazi legyél, ahhoz először feltétel nélkül szeretned kell önmagad.


A feltétel nélküli szeretet nem azt jelenti, hogy bármit megcsinálhatok, vagy te bármit megcsinálhatsz velem én akkor is szeretlek. Nem. A feltétel nélküli szeretet azt jelenti, úgy szeretlek, hogy nem kötöm azt feltételhez. Viszont van ennek azért egy előzménye, egy főfeltétele, vagyis inkább összetett főfeltétele van és a jógi ezt az utat árja.


A feltétel nélküli önszeretetet is ezek betartásával tudod megkezdeni és elérni:

nem engedem, hogy bánts, hogy hazudj, hogy lopj, hogy elvedd az energiáimat.

Elvárom, hogy visszafogd és kontrolláld a vágyaidat, hogy ne halmozz fel fölöslegesen semmit és főleg nem a káromra.

Fontos nekem, hogy tiszta legyél cselekedeteidben, gondolataidban, érzelmeidben, hogy ne dőlj hátra és mindig tegyél az önismeretért, ne tőlem várd a megváltásodat.

Hogy törekedj a mértékletességre, a megelégedettségre, az elfogadásra.

Hogy legyen igaz hited, önmagadban, bennem és a Teremtőben.


Ezek a belső állapotok vezetnek a feltétel nélküli szeretethez. Ha ezt az állapotot eléred, akkor ez lesz az alapja a kapcsolatodnak. Ahogy ez sikerülni fog, abban a pillanatban meg fog jelenni a másik fél Éned.


A feleség nagyon jó szó, mert kimondja, hogy a fele a másiknak, kár, hogy nincs ilyen szavunk a férfiakra. Ők ugyanúgy a fél királyságunk, a másik felünk. A fél tétel.


Mindenben osztoznod kell vele és pont felesben. Ha bármelyikőtök is többet rak bele, akár érzelmileg, akár cselekedetetek, akár anyagilag, az már nem közös birodalom, ott te csak szolgáló lehetsz és a másik pedig az uralkodó. Tehát az nagyon fontos, hogy ugyanannyit rakj bele egy kapcsolatba, akár érzelmileg, akár anyagilag.


Életünk fő célja, sőt, szerintem az életünk értelme megtalálni az Igazit és vele a kapcsolatunkat tökéletesíteni.


Hogy ne a karma eszköze legyünk, hanem a saját életünket élhessük, ez életünk nagy feladata. Hogy ne olyan párt keressünk, mint az apánk, és ne olyat, mint az anyánk.


És ehhez nagyfokú tudatosság kell.


Ezért jógázunk. Ezért gyakorolunk. Ha csendes az elme, ha megszűnik a gondolatfolyam, ha le tudod választani az érzelmeket a gondolatokról, akkor tiéd a hatalom. Nem mások felett uralkodhatsz, hanem önmagad felett.


Tehát van olyan, hogy Igazi? VAN.


Ha meg nem, még mindig szerzetesnek állhatsz. Szerencsére van B-terv is.


Hari OM Alexandra #szerelem #szeretet #jámák #nijámák #feltételnélküliszeretet